Dr. Bánhidiné Maróti Magdolna

Tanár,

Nyíregyháza

szszb_09-10_dr_banhidine_maroti_magdolna.jpgA dalok szárnyán is messze száll a nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium jó híre. Köszönhető ez annak, hogy egyre közismertebb az iskola ZIG-Singers kórusa. A kórus vezetője, dr. Bánhidiné Maróti Magdolna ének-zene tagozatos tanár tankönyvet írt, amely eljuthat kis hazánk valamennyi középiskolájába. A tanárok, a diákok és a városunkat, megyénket szerető lokálpatrióták szívből örülhetnek e könyv megjelenésének. Fennállásának 80. évét ünnepelte 1997-ben a méltán híres gimnázium. A jeles jubileum alkalmából évkönyvet jelentettek meg. E könyvbe részletet írt Bánhidiné. Miről is szólhatott ez a részlet? Természetesen a ZIG-Singerst mutatta be. Íme az írás, kissé rövidítve:

„A Zrínyi Ilona Gimnázium életéhez hozzátartozik az immár tíz éve működő – régebben Weber néven ismert – ma a ZIG-Singers nevet viselő kórus. Alapítója dr. Bánhidiné Maróti Magdolna, a gimnázium ének-zene tagozatos tanára. Az énekegyüttes nem hagyományos alapokon nyugvó klasszikus énekkar, repertoárjában főleg könnyűzenei művek, spirituálék, musical-részletek szerepelnek többszólamú feldolgozásban… Kezdetben mindenki tagja lehetett az együttesnek, hiszen akkor még az volt a cél: minél több tanuló élhessen a közös éneklés örömének lehetőségével. Az 1990-es tanévtől felvételt hirdettek a kórusba, s egy-két év múlva már érezhető volt a változás eredménye: a kiválasztott jó hangú diákok egyre színvonalasabb teljesítményre voltak képesek, s egyre igényesebb produkciókat nyújtottak…

Széles István basszusgitáros, a technikai feladatokat is ő koordinálja. Racskó Tibor szintetizátoros, a megtanulandó dalok hangszerelésében vállal jelentős szerepet. Turcsán András dobos. (Most Széles Dávid a szólógitáros, Szécsi Norbert a zongorista.) Az együttes első nagy sikere az 1988-as Sárospataki Diáknapokon való részvétel volt, ahol aranyoklevelet kaptak… Friderikusz Sándor 1993 őszén, mint az iskola régi diákja meghívott vendégként részt vett a gimnázium rangos rendezvénysorozatán, ahol olyan hatással volt rá e kórus műsora, hogy még az év decemberében, közvetlen karácsony előtti televíziós show műsorában bemutatta az együttest. 1996-ban szép sikert ért el a ZIG-Singers az országos szintű vetélkedő sorozaton, a televízió által közvetített Ki mit tud-on…

Sok diák számára a közös színpadi fellépés adott határozottságot, tette lehetővé barátságok születését, s adta a zene feltétlen szeretetét. Hiába ér véget négyéves gimnáziumi ittlétük, a koncertekre vissza-visszatérnek.”

Eddig az idézet. Tegyük hozzá, hogy az említett Ki mit tud-on országos második helyezést értek el. Újabb sikerről számolhat be eme almanach krónikása: 2000 februárjában Nyíregyházán rendezték meg az országos verseny első fordulóját Kultúrával a Nyugat kapujában 2000 címmel. A kórus és annak tíz szólistája versengett. Tovább jutott a kórus és hat szólista. Szóljunk még a korábbi sikerekről. A 80. évforduló tiszteletére az iskola tanárnője, Gönczy Ágnes darabot írt Zrínyi Ilona életéről Kard és szív címmel. A művet Bánhidiné megzenésítette, s többször is előadták a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban. Jogos büszkeséggel mondta a tanárnő, hogy egykori tanítványa, Kárpáti Norbert diplomát szerzett a Színház és Filmművészeti Főiskola musical szakán. E szakon tanul most egy másik egykori tanítvány is, Pankotay Péter. Szabó Mariann a Gór Nagy Mária által vezetett színitanodában, Bánhidi Krisztián (a fia) Toldi Mária tanodájában tanul. A testvérvárosban, Iserlohnban többször is sikerrel szerepelt a kórus. Mire ezek a sorok megjelennek, hazajönnek egy franciaországi vendégszereplésről.

Az említett tankönyvnek ez a címe: Klasszikusok mindenkinek. Az alcím pedig ez: Érettségi segédanyag gimnáziumi tanulóknak. A szerző így ajánlotta be a könyvet: „Nyíregyházán, a Zrínyi Ilona Gimnáziumban minden évben akad néhány jelentkező, akik ezt a tantárgyat választják az érettségin. A vizsgára való felkészítést nehezítette, hogy ilyen jellegű tankönyv nem állt rendelkezésünkre, s a szükséges anyagot nekünk kellett összeválogatnunk, a munka sok időt és fáradságot jelentett. Célom, hogy a szükséges tudnivalókat egy jegyzetben találhassák meg a hallgatók.”

A hiányt pótló könyv az ókor zenéjével, az egyházi zenével, a nagyzenekari kompozíciókkal, századunk főbb zenei irányzataival is foglalkozik, és bemutat számos zeneszerzőt.

Bánhidiné Pesten a Zeneművészeti Főiskola jazz szakán szerzet diplomát, hivatásos előadóművész volt, Nyíregyházára jött férjhez. Itt a tanárképző főiskola magyar-ének szakán kapott oklevelet. Férje állatorvos és galambász. A legidősebb fiúk informatikus, a középső fiú egy családi vállalkozásban dolgozik, a harmadik fiúk főiskolás.

Végül elmondható: a kórus – csak úgy mint a család – az együtt éneklés, az együtt gondolkodás és az emberi összetartozás felemelő színtere.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 9. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló