Demeter Péter

Ügyvezető,

Nyíregyháza

Demeter Péter tgy.jpgTöbbet elárul róla, ha a neve mellé azt is odaírjuk: számítástechnikai szakmérnök. Persze a kettő összefügg, hiszen egy országos szinten is jegyzett, jól menő nyíregyházi számítógépes üzlet vezetője a kétgyermekes családapa. Pedig amikor első iskoláit végezte, erről még nem is álmodhatott.

Az 1968-as születésű Demeter Péter tősgyökeres nyíregyházi család sarja, s ő sem lett hűtlen a városhoz. A volt 5. Számú Általános Iskolában kezdett, majd a Bánki Donát Szakközépiskolába került, aminek oka volt. Nyaranta ugyanis az akkor már maszek autószerelőként működő nagybátyjánál, Balogh Lászlónál bütykölte a Trabantokat, meg a Wartburgokat, örökösen a működésük miértjére és hogyanjára keresve a választ. A technikumból a mechanika iránt érdeklődő fiatal autószerelő útja a mezőgazdasági főiskolára vezetett, ahol mezőgazdasági gépész szakmérnök diplomát szerzett.

Ekkor indult a számítógépes korszak: az első saját darabja egy ma már megmosolyogni való, Bécsből hozott C 64-es volt. Mielőtt azonban erre tette volna fel az életét, egy végzettségéből következő jelentős kitérő következett.

Egy éven át a baktalórántházi Vay Ádám Gimnázium és Szakközépiskolában oktatta a tanulókat az erőgépek működésére. Ezután az elméletről a gyakorlatra váltott. 1991-ben megnősült, s a felesége, Marianna édesapjával, a hodászi termelőszövetkezet korábbi ágazatvezetőjével, családi vállalkozásba fogott. A kárpótlások, vásárlások, bérlések és az egymást váltó kormányok gépakcióinak következtében jelentős gazdaságuk alakult ki több település határában hodászi központtal, melynek jó része ma is gyümölcsös.

Ez a munka már csak kikapcsolódás, bár, mint mondja, tagadhatatlanul jólesik friss levegőt szívni a birtokon, és szemmel simogatni a végtelenül sorjázó almafákat, meggyfákat.

A földekről a Nyíregyházi Erőműbe került, ahol egy évtizeden keresztül három műszakban művezetőként irányította a termelést. S hogy a Debreceni Agrártudományi Egyetemen csak elkezdett, de be nem fejezett mérnöktanári kurzus helyett végül számítástechnikai szakmérnöki diplomát szerzett, jelzi, hogy érdeklődése a mezőgazdaságtól végérvényesen a számítógépek felé fordult.

A szerelői vénájú, a perifériák cserélgetésével önmagát fejlesztő fiatalember e téren sem elégedett meg a hivatalos válaszokkal, s az akkor még szűkös információkkal. Folyamatosan arra kereste a választ, hogy mi mit mozgat, és hogyan lehetne gyorsabbá tenni, fejleszteni. Az első „komolyabb” gépére félmilliót költött folyamatosan – a 90-es évek árain. Ez a tapasztalat és a rendszer megismerése lassan megérlelte benne az elhatározást, hogy ezt ő is tudja csinálni.

Jó társakra is talált, hiszen felesége két korábbi csoporttársával – akik szintén a mezőgazdasági főiskolán végeztek, mérnök tanári szakon – 1998-ban létrehozta a 3 Mérnök Terminál Kft.-t. Nem volt könnyű időszak: napi négy-öt órás alvások a három műszakos munka mellett kicsi gyerekekkel, de volt benne távlat. Volt, mert mindent becsülettel, jó szívvel csináltak, és nem csak kereskedtek. Fő erényük a szolgáltatások milyensége és mennyisége maradt a mai napig is. Egyéni igényekre szabva terveztek és építettek gépeket, és számos cégnél, intézménynél látják el mai napig is a számítógépes rendszerek ellenőrzésével járó teendőket. Büszke rá, hogy például egy német cég helyi leányvállalatánál már hatodik éve ők a rendszergazdák. Ez a fajta, meglátása szerint a piacon nem általános vevőbarát hozzáállás meghozta gyümölcsét.

A Korányi utcai, alig 20 négyzetméteres gombaházból három év múlva egy hétszer akkora, frekventált helyen lévő épületbe költöztek a Dózsa György utcára. A nagy alapterület előnyükké vált, hiszen a raktár és szerviz mellett bemutatóteremnek is jutott hely, sőt még képzéseket is szerveztek.

Az önkormányzatoknak is folyamatosan beszállító 3M mára 6000 fős partnertörzzsel és stabil, felkészült munkatársi gárdával rendelkezik. Nemcsak a megyében jegyzik őket, hiszen 2003-ban a Sulinet-program hardver értékesítési rangsorában csak ketten értek el tőlük jobb eredményt az országban! A nagy cégek már keresik őket, s a jó eredmények következtében hódolhatnak kedvenc hobbijuknak: járhatják a világot. A jutalomutakkal együtt már tekintélyes a lista: Kína, Tibet, Mexikó, Brazília–Jordánia pedig állandó program mind a négyőjük számára. A család fiatal tagjai a 12 éves Boglárka és a 9 éves Levente. Mindketten az Apáczai gyakorló általános iskolába járnak és a számítógépes készségük fejlesztése mellett kosárlabdáznak. Mert bizony nem ritka, hogy a szomszéd szobákból a világhálón keresztül érintkezzenek egymással…

A kevés szabadidejéből a régi pénzek, régi tárgyak gyűjtésére áldozó Demeter Péternek nincs félnivalója az EU-tól és a konkurenciától. Mint mondja: ha a kereskedelem némileg visszaeshet is, bízik a vevőkör megtartásában és a szolgáltatás minőségében, azaz önmagában.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 18. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése