Dániel András

A Tipographic Kft. ügyvezető igazgatója,

Nyíregyháza 

szszb 28 zsl Dániel András ügyvezető igazgató.JPGModern, elegáns 1100 m²-es székház, bemutatóterem, üzletek, 50 fős oktatóterem, igényes berendezés – a mai kor diktálta iroda – és számítástechnika legkorszerűbb kínálatával. Stílusosan. Az új, globális világ terméke ez, az eszköz és ember egymásra utaltsága, melynek lételeme a permanens megújulás, kihívás. Kevés területe van ma már az életünknek, ahol ne lenne szükség rájuk, még ha nem is mindig vesszük észre. Jelen vannak a hivatali ügyintézésünkben, az információkhoz való hozzáférésben, szabadidős dolgaink kellékeként. S a ráébredés, – hogy a technikának ez a hideg-rideg világa megkönnyíti mindennapjainkat – méltó helyre teszi a ma emberének gondolatvilágában.

E közegben természetes, hogy racionális, merthogy műszaki szakember, az 1955-ben született igazgató –, a cég profiljához illően. Emellett gazdag intellektusú, a zene, a humán műveltség, történelem iránt érdeklődő, s ezekről legalább olyan szívesen beszél, mint cégéről. E sokfajta tudományterület iránti vonzódás okát kutatták már a tudósok, s bizonyára az agy, a gondolkodás, az érzelemvilág kedvező együtthatása ez. Gazdagabbá teszi az ember életét, és tartást ad.

Ezt az emberi tartást, a célokért való küzdeni tudást tanulta és kapta szüleitől útravalóul gyerekkorában. Szeretettel beszél róluk, jó példával éltek – élnek ma is – gyerekeik előtt, kemény, de igazságos emberekként elvárásaikat muszáj és érdemes volt betartani – mondja. Egy nővére van, tanítónő a Móricz Zsigmond Általános Iskolában, szakmájában megbecsült. Általános iskolába Nyíregyházán járt, s bár a középiskolás években – ahogy fogalmaz – volt egy kis csűr-csavar, a Krúdy Gyula Gimnáziumból a baktalórántházi Mező Imre Gimnáziumba ment át, ott érettségizett. Szülei kertésznek szánták. A leveleki tsz-ben kertészeti csoportvezetőként dolgozott, mikor egy fagyveszélyes éjszakán, védekezve a hideg ellen égettek a gyümölcsösben, eközben a tsz-irodán várakoztak. Az asztalon volt egy rossz számológép, s mivel ráértek, elkezdte megjavítani. Sikerült. Ez a dolog alapvetően megváltoztatta további életét. Kedvet kapott e gépekhez, elvégzett egy irodagép műszeripari szakiskolát és egy nyíregyházi cégnél helyezkedett el. Itt a japán Canon gépekkel, japán oktatókkal ismerkedett meg. Jó iskolának és motiváló tényezőnek bizonyult az itt eltöltött 2 év, de ő több, más lehetőséget is meglátott. Önállósodott, még a rendszerváltás előtt jóval (1981-ben) ő lett a szakmában Magyarország első irodagép műszerész vállalkozója. Három megyében – Sz-Sz-B, BAZ és Hajdú-Bihar – alakította ki hivatalos szakszerviz szolgáltatását, a Fotoelektronikai Szövetkezet nyíregyházi, és a Canon első vidéki képviselője lett. Nagy cégek, mint az Ózdi Kohászati Üzemek, a Hollóházi Porcelángyár stb. voltak partnereik. Később aztán újabb cégek jelentek meg a piacon, s egyre inkább már csak a megyére koncentráltak.

A Tiporaphic Kft.-t 1989-ben alapították meg, többszöri telephelyváltás után 1998-ban készült el a korszerű székház. Folyamatos profilbővítés eredményeképpen az irodatechnikai tevékenységgel foglalkozó cégek között a piacvezetők közé tartozik. A Canon, Minolta és a Ricoh márkák megyei képviselete mellett teljes portfóliót kínálnak az irodatechnikai, számítás- és vizuáltechnikai berendezések és rendszerek, a telekommunikációs és audiovizuális eszközök értékesítése, telepítése, szervizelése területén. Emellett másolócentrumot működtetnek a megyei könyvtárban, a Nyíregyházi Főiskolán, illetve a telephelyen is ellátnak másolási, nyomtatási és egyéb kapcsolódó feladatokat. A cég menedzsment szemléletét a minőség- és környezetközpontú rendszer működtetése jellemzi. 2007-ben elnyerték az Észak-Alföldi Minőségi díjat, mely a régió legjobbjai közé sorolja a céget. Mégis szerényen beszél ezekről, de szavaival élve, valamilyen szinten büszke a cégre, a 20 kiváló munkatársra. Partnereik között ott vannak a megye legnagyobb állami és önkormányzati intézményei, egyházi szervezetei, vállalkozásai, melyek referenciái a cégnek. Fontos számára, hogy megőrizzék megrendelőik bizalmát, a rugalmas hozzáállás, innovatív gondolkodás, az új módszerek alkalmazása záloga a cég további sikerének. Ez a több tudás, a gazdasági élet összefüggéseinek ismerete motiválta főiskolai közgazdasági tanulmányok végzésére is.

Család, magánélet? – kérdezem. Büszke gyermekeire, komoly gondolkodásúak, követték apjukat. András 28 éves, pszichológus, Gábor 25, kertészmérnöknek tanul a Debreceni Egyetemen. Második házasságából született Zsanett lányuk 5 éves. Felesége társa, segítője a cégben, a nyugodt hátországot otthon is biztosítja.

Szabadidejében szívesen utazik, járt Tibetben, megragadta az ottani emberek hitvilága, a szegénységben is megmaradó tartása. És olvas, kalandozik a múltban Márquez, Druon,  és Mario Vargas Llosa történelmi regényeivel.

(Északkeleti Almanach 28. kötet In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2012.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése