Boda József

Vállalkozó, cégtulajdonos,

Nyíregyháza

szszb_04-20_boda_jozsef.jpgTősgyökeres nyíregyházi, egész élete ide kötődik. Az általános iskola elvégzése után víz- és gázszerelést tanult a szakmunkásképzőben. A tanulást követően meglehetősen kacskaringós pályát futott be. Még hivatásos gépkocsivezető is volt egy rövid ideig, meg karbantartó különböző cégeknél és intézményeknél, dolgozott a Tüzépnél, a MÁV-nál, sőt még a színházban is.

Már egész fiatalon letette a mestervizsgát, és attól kezdve másodállásban vállalkozott. Hét-nyolc évvel ezelőtt aztán döntenie kellett, mert a két tevékenységet már nem lehetett egyszerre csinálni. Ahogy neve lett a szakmában, úgy nőtt a megrendelések száma, a kötött munkaidő pedig nem mindig tette lehetővé, hogy betartsa a határidőt. Márpedig becsapni nem akart senkit.

Ekkor lett főállású vállalkozó. Nem sokkal később felesége műszakicikk- kereskedést nyitott. A két vállalkozás egy ideig párhuzamosan működött, aztán hamarosan kinőtte magát, és a gyorsabb fejlődés érdekében alapítottak ketten egy betéti társaságot. Élete párjának egyébként boltvezetői képesítése van, így a vállalkozás keretében is a szakmájánál maradt.

Ez lehetővé tett egy számottevő profilbővítést is. A továbbiakban már járműveket vásároltak, maguk szerezték be az árut.

A forgalmazott műszaki cikkek, tartozékok választéka mintegy kétszeresére nőtt, de meg lehet itt szerezni a bádogostermékeket is. Emellett vasárukat is forgalmaznak, ami jól kiegészíti az eredeti profilt.

Kezdetben egy pici helyiségben működött a vállalkozás, aztán az egész házból üzlet lett, most pedig már a harmadik boltjukat nyitják. Az egészet úgy szeretnék működtetni, mint egy kis műszaki áruházat. Régi vágya Boda Józsefnek egy szép kiállítóterem létrehozása is, ahol nem csupán bemutatják az egyes cikkeket, de azokat meg is lehet vásárolni. Ez a régi álom is a megvalósulás utolsó stádiumába jutott, már csak néhány simítás hiányzik ahhoz, hogy a kiállítóterem elkészüljön.

A fejlődésnek persze ára van, hisz mindketten rengeteget dolgoznak. A nyereséget pedig mindig visszaforgatják a vállalkozásba, hiszen a fejlesztéshez tőke kell. Mára elérték, hogy az üzleteikben szinte minden megvásárolható, ami a gáz-, fűtés- és vízvezetékszereléshez kell.

Már a kezdet kezdetén is tapasztalta a tulajdonos, hogy egyre csökken a fizetőképes kereslet, az emberek zöme inkább az olcsóbb termékeket keresi.

Ezért mindvégig inkább ezeket forgalmazták, s így az egyre öldöklőbb piaci versenyben is talpon tudtak maradni.

Boda József tapasztalatai szerint a vásárlók mintegy húsz százaléka tudja megfizetni a közepes árfekvésű termékeket, és mintegy tíz százalékra tehető azok aránya, akiknek az ár szinte nem is számít. Az életszínvonal folyamatos romlása miatt valószínűleg a továbbiakban is az olcsóbb termékek iránt lesz majd kereslet.

Persze részben megmaradt a szerelési profil is, ámbár korlátozott keretek között. Egész sor régi megrendelővel ugyanis szinte baráti kapcsolatok alakultak ki az évek során, s az ő felkérésükre nem tud nemet mondani. No meg szereti is eredeti szakmáját, és teljesen sohasem tud majd elszakadni tőle, hiszen évtizedeket töltött el ezen a pályán.

Úgy tűnik a két gyereknek is van érzéke a kereskedéshez. Fia, ifjabb Boda József épületgépész szakmát tanul a szakközépiskolában. Úgy tekint rá a cégtulajdonos, mint jövendőbeli utódjára, mert nem csupán a szaktudását hasznosíthatja majd jól ebben a vállalkozásban, hanem szereti is csinálni. Ettől még az sem riasztja el, hogy látja, szülei rengeteget dolgoznak.

Boda József lánya, Mónika hetedikes általános iskolás, nagyon jól tanul. A szülei szeretnék, ha továbbtanulna, de nem szakadna el teljesen a vállalkozástól. Az édesapa szerint, bármilyen pályát is választ majd a jövőben, mindenképpen szeretne majd adni neki egy kisebb üzletet. Annál is inkább, mert a kislánynak határozott üzleti érzéke van, nagyon talpraesett, határozott egyéniség.

A sok munka mellett nem sok idő jut a pihenésre, szórakozásra. A családfő szinte egyetlen szenvedélye a vadászat. Azt mondja, a hétköznapok idegfeszültsége, taposómalma után leginkább a friss levegőn lehet pihenni. És nincs annál megnyugtatóbb, mint járni a tájat, gyönyörködni annak szépségeiben.

Úgy tűnik, szenvedélyét illetően sem marad egyedül a családban. Fia is letette már a vadászvizsgát, csak a fegyvervizsga maradt hátra, mert még nem érte el az ehhez szükséges korhatárt. Sőt a családfő ösztönzésére nemrég a felesége is vadász lett. Így aztán a dolgos hétköznapok után a szabad idő rövidre szabott óráit is együtt töltheti majd a család.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése