Bicsérdy Rita

Vállalkozó, cégtulajdonos,

Nyíregyháza

szszb_14-14_bicserdy_rita.jpgAzon kevesek egyike, akinek ebben az elárvult világban példaképe van. – Az édesanyám az! – mondja nem kis büszkeséggel Bicsérdy Rita vállalkozó, két jó nevű nyíregyházi cég, a Sky Travel Utazási Iroda és az Alfa Autósiskola tulajdonosa. – Édesanyám segítőkész, kitartó ember, 61 évesen is kitűnően vezeti saját vállalkozását, mindemellett van ideje még mindig édesanyának és szeretett nagymamának lenni. Most is óvodás fiammal, az én kis Mazsolámmal vannak együtt. Változó korunkban sok szó esik a nemek megváltozott helyzetéről és szerepéről. A nőknek a mai napig keményen meg kell harcolniuk a teljesítményükért.

Bicsérdy Rita a mai fogalmak szerint is sikeres nő, meghívottként gyakori szereplője az olyan jellegű fórumoknak, amelyeken a nők állnak a középpontban. Ezeken rendszerint elmondja saját történetét, tapasztalatait, de nem tartja magát lelkes feministának. Egyszerűen teszi a dolgát, amelyből van elég. Neki sikerült elérni, hogy a mindennapi tevékenységét teljes odaadással és jó kedvvel végezze. Az, hogy ki mit gyűjt, sokat elárul magáról az emberről is.

A 38. évében járó cégtulajdonos hölgy például diplomákat! Jelenleg öt felsőfokú tanintézetnél szerzett diplomával, no és az amögötti tudással rendelkezik. Ez utóbbit azért emeljük ki, mert ő sohasem csak a tudás tárgyiasult formájára, hanem a megszerezhető ismeretek elsajátítására teszi a hangsúlyt. Mindig azt tanulta meg, ami életének abban a szakaszában éppen érdekelte, avagy a már felhalmozott ismeretanyag továbblépését jelentette számára. Mondja: így éli életét majd a továbbiakban is, folyton építkezve!

Bicsérdy Rita 1964. november 28-án született Mátészalkán. Állatorvos apja és lengyel származású, de már Budapesten született édesanyja, Pruzsinszky Ildikó hamar elváltak, ám a két testvér felhőtlennek érezhette a gyerekkort. A háziállatokkal benépesült nagy udvarra ma is úgy emlékszik vissza, mint a szabadság megtestesülésére. Édesanyja második házasságát dr. Czövek László állatorvossal, a megyei állat-egészségügyi állomás későbbi igazgatójával kötötte meg. Ma is őt tekinti tulajdonképpeni édesapjának, noha már nem lehet közöttük. Nem, miként szeretett bátyja, Bicsérdy Gábor sem, aki 1963. február 7-én született, és ’97 decemberében, autóbalesetben hunyt el. A tragikus esemény után bátyja cége, az Alfa Autósiskola terheit is magára vállalta, ezt az édesanyja kérte lányától, hogy ne maradjon torzó Bicsérdy Gábor sikeresen megkezdett vállalkozása.

Az olyan intenzitást követelő munka, mint a Sky Travel Utazási Iroda vezetése mellett még van energiája irányítani az Alfa Autósiskolát is, amely 2001-ben a megyeszékhely legeredményesebb tanintézetének bizonyult. Mindezt a nagyszerű kollektíva érdemének tudja be a látszatra törékeny, ám óriási munkabírású, kétszeres cégtulajdonos hölgy.

Bicsérdy Rita eddigi életútja: a mátészalkai és hodászi gyermekévek a nyíregyházi Jókai Mór Általános Iskolában folytatódtak német tagozaton, a nagyszülők egyik ágon ugyanis osztrákok voltak. Az általános iskola után Budapesten, a Bercsényi Miklós Élelmiszer-ipari Szakközépiskolában folytatta tanulmányait, de a szakmában már a nívósabbnak számító nagykőrösi Toldi Miklós Élelmiszer-ipari Szakközépiskolában érettségizett. Ez idő tájt folyamatosan sportolt, kiváló eredményeket ért el atlétikában, futásban, illetve kézilabdában.

1983-tól 1986-ig a Szegedi Élelmiszer-ipari Főiskola hallgatója. Az élelmiszer-ipari üzemmérnöki diplomát az első munkahelyén, a nyíregyházi Állatforgalmi és Húsipari Vállalatnál kamatoztatja, előbb gyakornokként, majd művezető, üzemvezető, később külkereskedelmi osztályvezető lett. A diplomaszerzés évének szeptemberében már újra a szegedi főiskola hallgatója, munka mellett elvégzi az élelmiszer-minősítő és -ellenőrző szaküzemmérnöki szakot.

1986 augusztusában házassággá érik a főiskolás szerelem, amely később csöndes, egyetértő válással végződik. Újabb diplomát szerez 1991-ben, a Debreceni Agrártudományi Egyetem külkereskedelmi áruforgalmi szakán. Még a nyíregyházi állatforgalmi megszűnése előtt távozik, a végkielégítés alapozza meg az autóbuszos szállítással foglalkozó, immár saját cégét.

Ekkor ismerkedik meg gyermeke apjával, akivel évekig munkatárs is. 1993-ban megszerzi negyedik diplomáját, a Bánki Donát Műszaki Főiskola menedzser szakán. Előbb az alapokat sajátítja el a KIT-nél, majd 1998-ban a Kereskedelmi, Vendéglátó-ipari és Idegenforgalmi Főiskola menedzser szakán gyűjti be ötödik diplomáját. Mindemellett német középfokú nyelvvizsgával rendelkezik, s kacérkodik a gondolattal: lehet, elvégzi az állatorvosi egyetemet. A legfrissebb hír: Bicsérdy Rita a 2002-es önkormányzati választások után Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közgyűlése Kulturális és Idegenforgalmi Bizottságának munkáját mint külső tag segíti.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 14. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése