Berencsi Gyula

Szövetkezeti elnök,

Nyíregyháza

szszb_03-22_berencsi_gyula.jpgMindenkinek az életében vannak olyan időszakok, amelyek annyira markánsan rányomják a bélyegüket a személyiségre, hogy az ember emlékező gesztusa lépten-nyomon felidézi őket. Valahogy így lehet ezzel Berencsi Gyula, aki a Volán Vállalatnál eltöltött több mint húsz évhez tér vissza a beszélgetés folyamán.

Miért? Minden bizonnyal meghatározó élményekben volt része. Itt érezte meg leginkább a közösséggé formálódás folyamatát, s azt is, hogy milyen hatalmas erőt jelent ez, amely derűt is áraszt magából, de ernyőt is tarthat az ember feje fölé, ha védelemre van szüksége.

Dombrádon született 1946-ban. Kisvárdán a Bessenyei György Gimnáziumban érettségizett. Budapesten gépjárműközlekedési-áruforgalmi felsőfokú képesítést szerzett, majd visszatért a megyébe. Kisvárdán az 5. sz. Akövnél kapott munkát, ahol forgalmi főelőadóként dolgozott.

1973-tól a nyíregyházi központba került, teher- és áruforgalmi osztályvezető lett. Ez az időszak a Jósaváros várossá formálódásának az időszaka. Az itt lakóknak ekkor kellett szembesülniük azzal a problémával, hogy a dobozlakások magányát választják, vagy megtesznek mindent a bezártság csökkentése ellen, szépítik a környezetüket, és megpróbálják emberléptékűvé varázsolni. S a Volán, amelynek sok dolgozója ebben a városrészben kapott lakást, társadalmi munkákat szervezett, parképítést, játszóterek létrehozását vállalta.

A dolgozók számtalan rendezvényen együtt lehetettek: kirándultak, sportoltak, vagy éppen bográcsban közösen főzték a gulyást. Mindez ma már szinte elképzelhetetlen lenne, de akik megélték, ma is szívesen emlékeznek vissza ezekre a közösségi alkalmakra.

1985-ig dolgozott ennél a cégnél. Sohasem tartozott a fegyelmezett, bólogató párttagok közé, ezért is mondhatták a megyei pártvezetők: ha olyan jól tudod, csináld! Így aztán a következő négy esztendőt politikai pályán töltötte: az MSZMP megyei bizottságán osztályvezető helyettesi beosztásban dolgozott. Innen nyolcvankilencben került el. A Háziipari Szövetkezet élére vezetőt kerestek, de ő csak úgy volt hajlandó oda menni, ha pályázaton nyeri el a posztot.

A szövetkezet meglehetősen nehéz gazdasági helyzetben volt akkoriban, de − talán éppen ezért − látott benne fantáziát. Vagy a kihívás vonzotta, a feladat, amelyet meg kell oldani. Három hónapon át tanulmányozta a céget, s végül úgy döntött, hogy beadja a pályázatát. Ennek az volt a leglényegesebb mondanivalója, hogy a szövetkezetnek műszaki innovációra és termékszerkezeti változtatásra van szüksége.

Megkezdődött egy beruházási program, az évek alatt teljes géprekonstrukcióra került sor, amelynek mára az lett az eredménye, hogy a szövetkezet Tiszántúl legkorszerűbb textilipari gépeivel rendelkezik. Az export az árbevétel hetvenöt százalékát teszi ki, a termelékenység megnégyszereződött.

Berencsi Gyula közben elvégezte a közgazdaság-tudományi egyetemet, szakközgazdász lett. Úgy gondolja, hogy alapos szakismeret nélkül nem lehet meg a vezető ember, hiszen a gazdaság már régóta nem a protokoll-irányítást, hanem a nagyon is tudatos szakmai tevékenységet igényli, amely gazdasági elemző tevékenységre épül. A szövetkezetnél ez abban mérhető le, hogy egyre több a felsőfokú végzettséggel rendelkező munkatárs, s egyre többen tanulnak tovább, és szereznek korszerű ismereteket. A cég neve már régóta nem fedi a valóságos munka tartalmát, hiszen nem egy bedolgozói hálózat gyűjtőmedencéje a szövetkezet, hanem valóságos nagy termelőüzem, ahol közel négyszáz nő dolgozik. Talán ezért is lett a fő profilja a női konfekció.

A szövetkezet irányítása sok munkát, gyakori távollétet igényel. A világ minden részéről érdeklődnek termékeik iránt, az üzletfeleikkel való kapcsolattartás mindent megelőz.

Ez csak úgy lehetséges, ha megfelelő a családi háttér. Szerencsére Berencsi Gyula esetében ez az első pillanattól adott volt. A pedagógusfeleség megértette a gyakori utazásokat, s talán sokkal több időt töltött a két cseperedő lánnyal, mint az édesapa. Már a rendszerváltás előtt felkérték, hogy vállaljon tanácstagságot.

Ezerkilencszázkilencvennégy márciusában is nemet mondott, mert nem tudta volna a képviselői munkát és a vállalattal kapcsolatos sokoldalú teendőket összeegyeztetni. A nemből mégis igen lett, mert a jósavárosiak küldöttsége megkereste, és jóllehet, már nem lakott ott, mégis arra kérték, hogy vállalja el a képviseletüket. Gondolkodott egy ideig, de kötötte az emlék, mert a hívók között egykori volános dolgozók voltak.

Társadalmi alpolgármesterként a vállalkozások, a befektetések segítése, a közbiztonság, a közrend problémáinak a megoldása tartozik hozzá. Ezen kívül mindaz, amivel a választóik megkeresik.

A közéleti munkát, a közösségi tevékenységet nemes szenvedélynek tartja, amelyet ha valaki egyszer megízlelt, nem tud róla lemondani.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése