Belicza János

Cégtulajdonos, ügyvezető igazgató,

Nyíregyháza

szszb_08-12_belicza_janos.jpgNomen est omen, vagyis a név kötelez – mondhatná az ismert szállóigét Belicza János, a nyíregyházi Nyír-Épvill Kft. tulajdonosa, ügyvezető igazgatója egy-egy újabb munkavállalásnál. Valóban, a fiatal cég rekordidő alatt vált ismertté, tette le névjegyét a honi építőiparban és külföldön. Furcsamód, a nagyobb munkákra, a látványosabb megrendelésekre előbb a szabolcsi megyeszékhelytől távolabbi városokban akadtak rá, és csak azt követően vállalkoztak az ország eme szegletében. Mára az ország egész területére bővült a munkavégzés helyszíne, az 1994-ben létrejött cég emberei pedig már az ISO 9001 minőséget tanúsító okmány birtokában vágnak neki az ezredfordulónak.

A most 47 éves Belicza János Nyírkércsen született, az általános iskola után a kisvárdai ipari iskolába ment villanyszerelést tanulni. A SZÁÉV-nél helyezkedett el, majd a Videotonnál elsajátította az akkor igencsak népszerű rádió-tévéműszerész szakmát. A házasság előtt álló fiatalember viszont számolgatni kezdett, s bizony kevésnek találta a beígért pénzt a családalapításhoz. Székesfehérvárról hazajött hát. Az iparengedélyének napjára (1973. november 25.) márcsak amiatt is pontosan emlékszik, mert azt éppen a házasságuk előtt egy nappal hozta a postás. Belicza János ily módon azon ritka kivételek egyike, aki az esküvő után is önálló maradhatott.

A rendszerváltásig villanyszerelő kisiparosként dolgozott, majd hét éve, családi vállalkozásban megalapította a villamossági és építőipari szolgáltató társaságot. Az akkor tizenkét főt foglalkoztató cég az Épker Kft. égisze alatt két évet Németországban dolgozott Belicza János irányításával. A Berlinben, Drezdában, Mönchengladbachban végzett építkezés, az ott ellesett és alkalmazott technológia, munkamorál kitűnő ugródeszkának bizonyult a későbbi elgondoláshoz. Amely ötlet aztán nem is váratott sokáig magára: ugyancsak családi vállalkozásban megszületett a Nyír-Épvill Kft.

A nyíregyházi Búza téri butiksor tekinthető a vállalkozás alfájának, a cég kiteljesedése, fejlődése pedig azóta töretlen. Az induláskori tucatnyi embert számláló létszám mára kétszázhúszra duzzadt, s ezzel a Nyír-Épvill Kft. a megyében a második legnagyobb létszámú építőipari céggé nőtt. A tervezéstől a kivitelezésig, kulcsrakészen vállalnak, a kft. törzsét a négy – szerelőipari, építész, épületgépész és szerkezetgyártó, továbbá szerelő, vagyis a lakatos – építésvezetőség alkotja. Mindezt kiegészíti még egy kereskedelmi részleg, ahol különböző világítástechnikai berendezéseket és épületgépész felszereléseket árusítanak.

Ők építették a szegedi nemzetbiztonsági hivatalt, ugyanott felújították a rendőrség épületét, a győri autópályán a Nyír-Épvill végezte a vécék gépészeti munkáit, miként a fővárosban tíz szálloda komplett villanyszerelését, az álmennyezet szerelését. Nemrég adták át Pilisvörösváron a teljes egészében általuk felhúzott Skoda-szalont, Budapesten egy Renault-szalon villanyszerelését végezték. Néhányat megemlítve a megyei munkák közül: Nyíregyházán az Iparkamara és a Megyei Levéltár épületének felújítása, a Búza téri, a Damjanich utcai ABC-k rekonstrukciója, az Épkerrel közösen épített Széchenyi utcai iskola és kollégium a Nemzeti Gyermek- és Ifjúsági Közalapítvány megbízásából. Záhonyban parkolót és kamionterminált, Nyíribronyban 4 tantermes iskolát, Újfehértón és Tuzséron 1500 négyzetméteres, szabályozott légterű hűtőházat építettek-építenek.

– A dinamikus fejlődés sem lehet ok a megelégedettségre: szinte minden pénzünket fejlesztésre fordítjuk – mondja Belicza János. – A Szikla utcai központot kinőttük, emiatt Rakamazon, a Rafafém Szövetkezetnél bérelünk egy ezerméteres lakatosüzemet, a további jó szakmai háttér biztosítása érdekében hozzáláttunk egy saját munkásszálló építéséhez. Nem titkolt szándékunk: részt venni a jugoszláv újjáépítésben, továbbá elkezdeni azt az amerikai fűtésrendszert, amely tíz perc alatt fűt fel egy lakást, és negyvenszázalékos energiamegtakarítás érhető el vele.

A Nyír-Épvill Kft. családi vállalkozás, a munkából mind a négy családtag kiveszi részét. Belicza Jánosné, Katalin asszony irányítja a könyvelést, felügyeli a villamossági szakboltot, a pénzügyi, munkaügyi feladatokat. Az öccse, Rabóczki László, a szintén sikeres Épker ügyvezetője.

Katalin mindemellett az a biztos háttér, akiben a nem mindennapi dinamikájú család tagjai megtalálhatják a feleséget, az édesanyát, s a hírek szerint 2000 márciusától már a nagymamát is. Igen, mert az idősebb Belicza lány, Henrietta, aki a cég pénztárosa, ekkorra várja újszülöttjét. A férje ismert nyíregyházi ötvöscsaládból származik. A kisebbik lány, Tímea az anyagmegrendelési és kereskedelmi feladatok ellátása mellett egy kereskedelmi főiskolán tanul. A heti hajtás után a hét vége a pihenésé, ami majdnem olyan fontos a család életében, mint a cégért dolgozni.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1999.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése