Basa Attiláné

Ügyvezető,

Nyíregyháza

szszb_14-10_basa_attilane.jpgA negyvenes generáció tagjai még emlékeznek a nyíregyházi Centrum Áruházra, illetve az azt megelőző Állami Áruházra. Ma, amikor a multinacionális cégek kínálják az ezernyi terméket, lassan a feledés homályába merülnek azok a boltok, ahol nemcsak eladásra szánt áruval, hanem jó szóval, szívesen fogadják a betérő vevőt. Ahol a kereskedelem nem pusztán árucsere, hanem az üzlet két ember, a vevő és a kereskedő között jön létre. Az igazi kereskedők egyike Basa Attiláné, született Simon Katalin, a Nyírcentrum Kft. igazgatója.

Kevés ember mondhatja el magáról, hogy 37 évvel ezelőtt belépett az üzletbe, azóta egyetlen munkahelyet mondhat magáénak. A szakmunkás tanulótól az igazgatóig számos posztot betöltött. Egy valami nem változott az életében egyetlen pillanatra sem, szereti a vevőket, a szakmát jó ideje hivatásként gyakorolja.

Bari Borbála háztartásbeli édesanya és Simon Mihály vadőr édesapa első gyermekeként született 1950-ben. Ilona húga a nyíregyházi kórházban dolgozik, Imre öccse vállalkozó. A férje, Basa Attila fényképészként szerzett nevet magának, sajnos, 11 éve meghalt. Házasságukból két gyermek született, Andrea 20 éves és üzleti kommunikációt tanul a fővárosban. Attila 23 éves, vendéglátó menedzser, jelenleg Tirolban egy éven keresztül gyakorolja a szakmát. Mindkét gyermek a szülők vendégszeretetét, a kereskedelem fontosságát, az emberek egymás közti kapcsolatteremtésének igényét örökölte. Nem véletlen a pályaválasztásuk.

Még összeszámolni is sok, nemhogy végigcsinálni, de Katika eddig 29(!) évet töltött az iskolapadban. Az általános után három év szakmunkásképző, majd négy év technikum, utána az esti egyetem szakosítója, majd a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola, ahol kereskedelmi közgazdászként végzett. Erre még két évet rátett, és szaküzemgazdászként vette át oklevelét. Nem akárhogy indította a kereskedelmi pályát, hisz a legrangosabb iskolai megméretésben, a szakma kiváló tanulója vetélkedőn országos első helyezést ért el a ruházati eladó szakmában. A hatvanas években ő volt a legjobb az országban e téren.

Bizonyára nem indokolt a múlt idő használata, mert Katika még ma is naponta találkozik két-három régi kedves ismerőssel, akikkel nemcsak nosztalgiáznak az elmúlt időkön, hanem kicserélik tapasztalataikat arról, mit igényel ma a vevő és mit kínál ehhez a kereskedelem. Az ügyvezető igazgatónő szakmai karrierje egyúttal az áruház történelemkönyve. Kezdve attól, hogy Ungár Lipót magánkereskedését államosították a nyíregyházi belvárosban, és az évek során kiépült a megye legnagyobb és nagyon sokáig legnépszerűbb áruháza. Az ifjabbak el sem tudják képzelni, mit jelent az az élmény, ahogy az üzletvezetők irányítják a százszámra érkező vevőket a lépcső két oldalán. 1965. szeptember elsején belépésekor még Állami Áruház, majd 1969-ben Nyírségi Áruház lett a neve. 1972-től mint Centrum Áruház működött, és monopolhelyzetből kínálta a zömében hazai termékeket. Szép lassan megjelentek az importáruk, az elosztásos kereskedelem sok fejtörést okozott a pult mindkét oldalán. 1974 kiemelkedő évük volt, az akkori áron számítva 170 millió forintos éves forgalmat bonyolítottak le. Még abban az évben megnyílt a Kelet és a Nyírfa Áruház és a két rivális megosztotta a vevőkört.

Hosszú éveken át a három áruház uralta a piacot, majd a nyolcvanas, kilencvenes évektől egymás után épültek az üzletközpontok, a Piaccsarnok, a Domus, a Galéria, a Petőfi téri, az Univerzum, a Metropol, az Átrium, végül bejöttek a multinacionális cégek, a Tesco, a Metro, az Interspar, hogy csak azokat említsük, amelyek ruházati, műszaki termékeket kínálnak. Négy évvel ezelőtt újabb fejezet kezdődött az áruház történetében, a jelenlegi tulajdonos kívül, belül gyönyörűen felújítatta, és más profilt adott a háznak. Megmaradt a Billerbeck révén az ágynemű, a törölköző, a lakástextília. A többi helyet viszont olyan cégek vették bérbe, mint a Reno, az Orex, a Drogerie Markt. Az áruház ma inkább üzletház, a modern kor követelményeihez igazodva. A megyeszékhely belvárosának szívében a XXI. században inkább az ilyen típusú kereskedelmet igénylik a vevők.

– Szívvel-lélekkel végzem a munkámat ma ugyanúgy, mint tanuló koromban – emlékszik vissza az igazgatónő a kezdetekre. – Minden belépő emberben vevőt látok, aki nemcsak terméket szeretne a pénzéért, hanem információt is azokról az előnyökről, amelyeket az áru jelenthet neki. Azt látom, hogy az uniformizált világban az emberek nagyon is igénylik a pult túloldalán álló eladótól, hogy igényeik szerint beszélgessenek velük, segítsék őket a tájékozódásban. Az emberismeret és az áruismeret kéz a kézben jár.

Basa Attiláné nagyon örül annak, hogy megtalálta azt a szakterületet, amelyen kibontakoztathatja tudását, kapcsolatot ápolhat az emberekkel. Szabadidejében túrázni jár, a nyírszőlősi családi ház kertjét műveli és felnőtt gyermekei örömében osztozik.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 14. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése