Bartha László

A Nyírsuli Kht. vezetője,

Nyíregyháza

szszb 26 té Bartha László.jpgBartha László 47 éves, nyíregyházi születésű, lakhelye is a megyeszékhely. Kisiskolás tanulmányait a helyi 6. sz. általános iskolájában kezdte. Innen a Kossuth Lajos Szakközépiskolába vezetett az út, és finommechanikai szakon érettségizett. Később a Kecskeméti Műszaki Főiskolán szerszámtervező üzemmérnöki diplomát szerzett, majd a 90’-es években szaktudását közgazdász diplomával bővítette. Jelenleg élettársi kapcsolatban él. Első házasságából született Eszter lánya a Miskolci Egyetemen kereskedelmi marketinget tanul, Péter fia szeptembertől a Debreceni Egyetem Építészmérnöki Karának első éves hallgatója. Gyermekeivel most is szoros a kapcsolata, tanulmányaikat is ő finanszírozza. Első munkahelye a Fémmunkás Vállalat volt, majd a HAFE gyárában, később a BEAG-nál vállalt munkát, gyártmányszerkesztőként, illetve tervezőként tevékenykedett. 1990-től lett közéleti szereplő. Nyíregyháza város önkormányzatába az SZDSZ színeiben került be. 1990–94 között vagyontanácsnokként tevékenykedett a városházán.

– Mire a legbüszkébb ebből az időszakból?

Nyíregyházán sikerült az országban elsőként és egyszerre az öt történelmi egyházzal megállapodni kártalanítási ügyekben. A város állami vállalatainak önkormányzatba vételének koordinálására, mely a víz-, csatorna- és távhőszolgáltatás és közterület-fenntartás területeit érintette. 1994–98 között a megyei közgyűlés tagjaként már nemcsak Örökösföld városi képviselője, hanem megyei sporttanácsnokként a megye sportéletéért is dolgozott. Az SZDSZ-ből 1998-ban belső konfliktusok miatt lépett ki. Innentől kezdve párton kívüliként töretlenül tevékenykedett a közéletben. Csabai Lászlóné polgármester asszony felkérésére 1998-ban a képviselőség mellett városi sporttanácsnoki állást vállalt, korábbi munkáival felhagyva, ezt már főállású munkaviszonyban végezte.

– Milyen megbízásokat kapott itt?

Feladatom elsősorban a sportiskola, stadion és szabadidősport átszervezése lett. Irányításommal Nyírsuli néven új intézmény alakult 1999-ben, mely egyesítette a felsorolt sportterületeket, illetve, tevékenységeket. Ebben az időszakban Nyíregyháza férfi röplabda, női röplabda, kézilabda NB I-es csapatot tudhatott magának, nem beszélve az Őze Tibor vezette sikeres futballcsapatról.

– Legnagyobb kihívás?

A csőd szélén álló Spartacus gazdasági működésének helyreállítása volt, melyet három év kitartó munkájának eredményeként konszolidáltunk, igaz, közben kiestünk az első osztályból. A Nyírsuli Kht. vezetőjévé 2001-ben nevezték ki. Újabb megoldandó feladatok vártak rá, melyek közül a stadion rekonstrukciójának szervezése, felügyelete a legnagyobb. Ennek állomásai: az ökölvívócsarnok, a 3000 férőhelyes új lelátó és klubház, eredményjelző tábla, hangtechnika, hat salakos kispálya, műfüves pálya, centerpálya-világítás és az ország legnagyobb extrém sportpálya megépítése. Nevéhez fűződik még a „A megye legfittebb városa”, az Országos Kisebbségi Önkormányzatok országos sporttalálkozója, a „Háza kupa” megszervezése is, valamint a Szépkorúak Sportklubjának beindítása.

– Újabb célkitűzés?

Ez év szeptemberétől beindítjuk a sportakadémiai képzést a 14–19 év közötti korosztály számára, futball, illetve kosárlabda sportágban. Ez egy minőségi előrelépés az utánpótlás-nevelésben. Az intézményben olyan tehetséges középiskolás diákok, válogatott sportolók tanulnak majd, akik a kötelező iskolai elfoglaltság mellett kiemelkedő sport-teljesítménnyel is kitűnnek kortársaik közül. Az ország minden pontjáról, illetve határon kívüli magyar diákok is érkeznek ide.

– Ennyi elfoglaltság mellett jut idő hobbira, sportra?

Kedvenc időtöltésem a történelmet elemző könyvek olvasása, ebből több száz sorakozik a könyvespolcomon. Mellette szívesen hallgatok zenét, a 70-es, 80-as évekből valókat kedvelem a legjobban. Szeretem a Pink Floyd együttest, a The Doors-t, a hazaiak közül pedig a Locomotiv Gt-t és Cseh Tamást. Másik örök szerelem a túramotorozás. Nyaranta két keréken a régi „Nagy Magyarország” nagyon sok emlékhelyét bejártam már.

– Az elmúlt év (tizedek) legkedvesebb munkája, mire emlékszik szívesen?

Legszívesebben az Örökösföld-Bujtosi Sportegyesület működésére, a csillogó szemű, röpiző, sakkozó gyerekekre emlékszem.

– Kapott olyan szakmai elismerést, amit büszkén vállal?

A Nyírsuli Kft. a 2009-es év „Magyarország legjobb sportiskolája” kitüntető címet kapta a szakmától. Ebben az elismerésben benne van az edzők, sportolók, szülők és a vezetők közös munkája, sikere és a stabil háttér, amit a Nyíregyházi Önkormányzat biztosított.

– Hogyan képzeli el a jövőt pár év múlva?

Jelenleg másodállásban független pénzügyi tanácsadóként tevékenykedem. Cégek, családok álmait, céljait segítem megvalósítani, talán ez lesz a jövő útja számomra!

(Északkeleti Almanach 26. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2010.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése