Bartha László

A Nyírsuli Kht. vezetője,

Nyíregyháza

szszb 26 té Bartha László.jpgBartha László 47 éves, nyíregyházi születésű, lakhelye is a megyeszékhely. Kisiskolás tanulmányait a helyi 6. sz. általános iskolájában kezdte. Innen a Kossuth Lajos Szakközépiskolába vezetett az út, és finommechanikai szakon érettségizett. Később a Kecskeméti Műszaki Főiskolán szerszámtervező üzemmérnöki diplomát szerzett, majd a 90’-es években szaktudását közgazdász diplomával bővítette. Jelenleg élettársi kapcsolatban él. Első házasságából született Eszter lánya a Miskolci Egyetemen kereskedelmi marketinget tanul, Péter fia szeptembertől a Debreceni Egyetem Építészmérnöki Karának első éves hallgatója. Gyermekeivel most is szoros a kapcsolata, tanulmányaikat is ő finanszírozza. Első munkahelye a Fémmunkás Vállalat volt, majd a HAFE gyárában, később a BEAG-nál vállalt munkát, gyártmányszerkesztőként, illetve tervezőként tevékenykedett. 1990-től lett közéleti szereplő. Nyíregyháza város önkormányzatába az SZDSZ színeiben került be. 1990–94 között vagyontanácsnokként tevékenykedett a városházán.

– Mire a legbüszkébb ebből az időszakból?

Nyíregyházán sikerült az országban elsőként és egyszerre az öt történelmi egyházzal megállapodni kártalanítási ügyekben. A város állami vállalatainak önkormányzatba vételének koordinálására, mely a víz-, csatorna- és távhőszolgáltatás és közterület-fenntartás területeit érintette. 1994–98 között a megyei közgyűlés tagjaként már nemcsak Örökösföld városi képviselője, hanem megyei sporttanácsnokként a megye sportéletéért is dolgozott. Az SZDSZ-ből 1998-ban belső konfliktusok miatt lépett ki. Innentől kezdve párton kívüliként töretlenül tevékenykedett a közéletben. Csabai Lászlóné polgármester asszony felkérésére 1998-ban a képviselőség mellett városi sporttanácsnoki állást vállalt, korábbi munkáival felhagyva, ezt már főállású munkaviszonyban végezte.

– Milyen megbízásokat kapott itt?

Feladatom elsősorban a sportiskola, stadion és szabadidősport átszervezése lett. Irányításommal Nyírsuli néven új intézmény alakult 1999-ben, mely egyesítette a felsorolt sportterületeket, illetve, tevékenységeket. Ebben az időszakban Nyíregyháza férfi röplabda, női röplabda, kézilabda NB I-es csapatot tudhatott magának, nem beszélve az Őze Tibor vezette sikeres futballcsapatról.

– Legnagyobb kihívás?

A csőd szélén álló Spartacus gazdasági működésének helyreállítása volt, melyet három év kitartó munkájának eredményeként konszolidáltunk, igaz, közben kiestünk az első osztályból. A Nyírsuli Kht. vezetőjévé 2001-ben nevezték ki. Újabb megoldandó feladatok vártak rá, melyek közül a stadion rekonstrukciójának szervezése, felügyelete a legnagyobb. Ennek állomásai: az ökölvívócsarnok, a 3000 férőhelyes új lelátó és klubház, eredményjelző tábla, hangtechnika, hat salakos kispálya, műfüves pálya, centerpálya-világítás és az ország legnagyobb extrém sportpálya megépítése. Nevéhez fűződik még a „A megye legfittebb városa”, az Országos Kisebbségi Önkormányzatok országos sporttalálkozója, a „Háza kupa” megszervezése is, valamint a Szépkorúak Sportklubjának beindítása.

– Újabb célkitűzés?

Ez év szeptemberétől beindítjuk a sportakadémiai képzést a 14–19 év közötti korosztály számára, futball, illetve kosárlabda sportágban. Ez egy minőségi előrelépés az utánpótlás-nevelésben. Az intézményben olyan tehetséges középiskolás diákok, válogatott sportolók tanulnak majd, akik a kötelező iskolai elfoglaltság mellett kiemelkedő sport-teljesítménnyel is kitűnnek kortársaik közül. Az ország minden pontjáról, illetve határon kívüli magyar diákok is érkeznek ide.

– Ennyi elfoglaltság mellett jut idő hobbira, sportra?

Kedvenc időtöltésem a történelmet elemző könyvek olvasása, ebből több száz sorakozik a könyvespolcomon. Mellette szívesen hallgatok zenét, a 70-es, 80-as évekből valókat kedvelem a legjobban. Szeretem a Pink Floyd együttest, a The Doors-t, a hazaiak közül pedig a Locomotiv Gt-t és Cseh Tamást. Másik örök szerelem a túramotorozás. Nyaranta két keréken a régi „Nagy Magyarország” nagyon sok emlékhelyét bejártam már.

– Az elmúlt év (tizedek) legkedvesebb munkája, mire emlékszik szívesen?

Legszívesebben az Örökösföld-Bujtosi Sportegyesület működésére, a csillogó szemű, röpiző, sakkozó gyerekekre emlékszem.

– Kapott olyan szakmai elismerést, amit büszkén vállal?

A Nyírsuli Kft. a 2009-es év „Magyarország legjobb sportiskolája” kitüntető címet kapta a szakmától. Ebben az elismerésben benne van az edzők, sportolók, szülők és a vezetők közös munkája, sikere és a stabil háttér, amit a Nyíregyházi Önkormányzat biztosított.

– Hogyan képzeli el a jövőt pár év múlva?

Jelenleg másodállásban független pénzügyi tanácsadóként tevékenykedem. Cégek, családok álmait, céljait segítem megvalósítani, talán ez lesz a jövő útja számomra!

(Északkeleti Almanach 26. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2010.)

Szerző: 2018. 01. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló