Barta István

Ügyvezető igazgató,

Nyíregyháza

szszb_20-8_barta_istvan.jpgBarta István egy országos szempontból is jelentős, összefoglalóan a környezetvédelem számos területével foglalkozó mérnöki irodát vezet. A Bio-Genezis Kft. már nemcsak a keleti országrészben dolgozik, így a Dunántúlon is ismerik a nevét. Csakúgy, mint igazgatójáét, aki számára hosszú út vezetett idáig.

1951-ben született Nyíregyházán, s nem volt könnyű az indulása, hiszen az édesanyja egyedül nevelte. Az általános iskolában zenei osztályba járt, amiből mára csupán a zeneszeretet maradt, de másik kedvence, a biológia meghatározta az egész életét. Őt nem az orvosi pálya vonzotta, hanem a mérnöki, ezért először az Építőipari és Vízügyi Szakközépiskolában tanult, majd a Bajai Vízgazdálkodási Főiskolán szerzett építőmérnöki diplomát, s később levelezőn okleveles mérnökként végzett a Műszaki Egyetem vízépítő-mérnöki szakán.

1973-ban a Felső-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóságon kezdett el dolgozni, ahol hét éven át bekapcsolódott a víz- és csatornarendszer megyei kiépítésébe. Akkoriban nagy ütemben haladt a települési vízművek építése, és hozzá tartozott a vízműfejlesztés szakmai koordinálása is. A Műegyetemen az elsők között készítette – méretét tekintve még szobányi – számítógépen a diplomamunkáját, mely a regionális vízműfejlesztés hidraulikai vizsgálataival foglalkozott, s amellyel nevet szerzett magának a szakmában.

Mivel gyakorlati életre vágyott a hatósági munka helyett, 1980-ban a Tiszamenti Regionális Vízmű és Vízgazdálkodási Vállalathoz került. Szakmailag szép feladat volt a jelentősebb vízművek felügyelete s a megye lakosságának egészséges ivóvízzel való ellátása, ezenkívül ivóvízbázisának a fele is hozzá tartozott. Annak idején alig volt elég a vízkészlet, míg ma közel dupla a kapacitás a vízigényhez képest. Hat év múltán visszatért az igazgatóságra, a víz-minőségvédelmi osztály vezetőjének.

Akár egy kisebb kötetet kitenne az élményanyaga a határ menti, felszíni vizek akkori állapotáról, a Szamos és a Kraszna vízminőségéről vagy éppen a Barátság II. kőolajvezeték folyamatos töréseiről. Nemegyszer templomtorony magasságig spriccelt a kőolaj, mely szétterülve hatalmas károkat okozott. A kilencvenes évek elején két esztendeig a nyíregyházi szakaszmérnökséget vezette. Az egészséges ivóvíz megteremtése volt a cél, s ha lehet, még szorosabb kapcsolatba került az önkormányzatokkal a tervek, a pályázatok révén. Ez lett az 1992-ben beindított vállalkozásának az alapja. A magánszektort szinte szó szerint egy ceruzával kezdte, de mivel azzal jól tudott tervezni, egyre keresettebb lett. Szerénytelenség nélkül mondja: jó „vizesmérnök” vált belőle, amire az élet kényszeríttette rá. A megye ivóvíz-tisztítási technológiáinak döntő többségét ők tervezték és építették, s nagyjából százezer ember issza ma is az „ő” vizüket. Ehhez kapcsolódóan néhány iskolai tanmedence megvalósítása is az ő nevükhöz fűződik, melyek közül a legjelentősebb a kisvárdai tanuszoda. Ekkor azonban már a környezetvédelem számos területével is foglalkozott.

A hitvallása a mai napig az: mindig egy lépéssel a szakma előtt lenni! Túl azon, hogy számos, nemcsak szabolcsi település szennyvízcsatornázásának és -tisztításának a tervét készítették el (Polgár, Hajdúnánás-Hajdúdorog, Vaja, Őr, Rohod), jó néhány hulladéklerakót is megálmodtak, köztük a debrecenit, a hajdúböszörményit, a szakolyit, a nagyhalászit, és mind Hajdú-Bihar, mind Szabolcs-Szatmár-Bereg esetében részt vesznek a megyei stratégia készítésében is. Külön büszke a Tiszavasvári Alkaloida szennyezett területének a kármentesítésére, amelyet egy nemzetközi pályázat keretében nyertek és végeztek el.

Saját megfogalmazása szerint az egyik fő erőssége az innováció. Ennek jegyében igen nagy jelentőséget tulajdonítanak a megújuló energiaforrá­sok hasznosításának. Európai szinten is a legnagyobbak és legmodernebbek közé tartozik az általuk tervezett nyírbátori biogázüzem, amit Nyugatról is elismeréssel jönnek tanulmányozni. A jövőben a cég törekvése újabb, még ennél is korszerűbb lehetőségek felkutatása és elterjesztése. Tiszavasváriban van egy két és fél hektáros területük, amit biotechnológiai ipari parkká kívánnak fejleszteni. Nagy reményt fűznek ugyanakkor a Szabolcs megyei hulladékgazdálkodási projekthez. Ha ez megvalósul, az új létesítmények megépülte mellett a megye százkilencvennégy meglévő környezetszennyező hulladéklerakójának a rekultivációját is megoldja.

Külön öröme, hogy ezt már a fiával együtt valósíthatja meg, hiszen Zoltán, aki Pécsett tanult környezetvédelmet, szintén részese a vállalkozásnak.

Barta István nem fél a jövőtől, hisz nem érte váratlanul őket az uniós csatlakozás. A következőkben már nemcsak tervezőként, hanem megvalósítóként, finanszírozóként és üzemeltetőként is szeretnének szerephez jutni, amire komoly esélyük van.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 20. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése