Ágoston László

Cégvezető,

Nyíregyháza

szszb_18-6_agoston_laszlo.jpgKábeltelevíziós antennarendszer tervezése, sütőipari cég irányítása, egyik feladat sem idegen Ágoston Lászlótól, hiszen ő bábáskodott többek között a nyíregyházi kábel tv megvalósításánál, és hosszú éveken keresztül igazgatta a Nyírségi Sütőipari Vállalatot.

Csupán ennek a két területnek a kiemelésével is érzékelhető, hogy olyan emberről van szó, aki nem ijed meg az új kihívásoktól, életformájának tekinti a folyamatos tanulást, képzést. Az ország déli részén, Bácsalmáson született, mégis nyíregyházinak vallja magát, hiszen 25 esztendeje él a szabolcsi megyeszékhelyen. Ide nősült, megszerette ezt a várost. Pályáját Budapesten kezdte, villamosmérnöki diplomát szerzett a Kandó Kálmán Műszaki Főiskolán, rádió és televízió szakirányon.

Egyetemi évei után, a fővárosi Rádiótechnikai Gyárban dolgozott fejlesztőmérnökként. A 80-as évek elején alakult a helyi média. Az ifjú mérnököt érdekelték az új szakmai lehetőségek, ezért a műszaki egyetemen folytatva tanulmányait megszerezte a képesítést és a jogosultságot a központi antennarendszerek tervezésére is. Ez a feladat abban az időszakban technikailag teljesen újnak számított, hiszen az országban elsők között, hatodikként épült ki Nyíregyházán a kábeltelevíziós rendszer. Bár a kivitelezéséhez vezető út nem volt teljesen zökkenőmentes. A kábeltelevízió ugyanis nem csupán szórakoztatásra alkalmas, hanem véleménybefolyásolásra is. Ezt felismerve volt olyan magas pozícióban lévő fontos ember, aki nem támogatta kitörő örömmel ezt az ötletet. Ez volt az oka annak, hogy a tervek elkészítése után, csak egy évvel később épülhetett ki a központi antennarendszer Nyíregyházán.

Emlékezetes volt az első műsor is. Az információközlés csak úgy valósulhatott meg, hogy a rendőrség munkatársait tájékoztatták a vonalerősítés pontjairól, ahol bekövetkezhettek (volna) szabotázs akciók. Ezeken a helyszíneken az adás ideje alatt civil ruhás rendőrök teljesítettek szolgálatot, éberen vigyázva a rendre.

A nyíregyházit követő kábeltelevíziós rendszer tervezése, beindítása Tiszaújvárosban, majd Mátészalkán, már szinte rutinfeladatnak számított és zökkenőmentesen zajlott. 1987-ben érte el Magyarországot a nagy vállalkozási hullám. Ágoston László is a cégalapítás mellett döntött, melynek tevékenységi körébe a kábeltelevíziós központi antennarendszer tervezése, működtetése szerepelt, majd bővült a tevékenységi kör, telefonos távközlési rendszerek, kórháztechnikai berendezések tervezésével, telepítésével, üzemeltetésével. Rövid idő alatt a kft. az egész országot behálózó német–magyar vegyes vállalattá nőtte ki magát. Ismét felvállalta a tanulást, felismerte a közgazdasági ismeretek fontosságát, ezért beiratkozott Budapesten, a közgazdaság-tudományi egyetemre, ahol vállalatirányítást tanult, ezen a szakirányon szerzett diplomát.

Újabb kihívást jelentett 1993, a privatizációs időszak kezdete, amikor konzorcium keretében megpályázta és megvásárolta a Nyírségi Sütőipari Vállalatot, melynek előbb ügyvezető igazgatója, majd igazgatója lett, illetve a mai napig társtulajdonosa a cégnek. Mivel maximalista önmagával és környezetével szemben egyaránt, nem meglepő, hogy a jogtudományokban is elmélyültebb ismereteket kívánt szerezni, újabb önként vállalt tanulás, ezúttal az Eötvös Lóránd Egyetem jogi karán.

Úgy véli az ember szellemi frissességének megtartásához szerteágazó felelősségteljes feladatainak ellátásához szükség van folyamatos ismeretszerzésre, képzésre, illetve ismereteinek felfrissítésére, hiszen aki nem tart lépést a mai kor diktálta feltételekkel, az behozhatatlan hátrányokat szerezhet.

Szeret tevékenyen, hasznosan élni. Szereti munkáját, úgy véli ettől teljes az élete. Munkából, elfoglaltságból, pedig nincs hiánya. Újabb társaságot alapított, jelenleg a REPART egy – három megyét behálózó – dinamikusan fejlődő, 140 megváltozott munkaképességű embert foglalkoztató rehabilitációs cégnek a képviselője. Húsz esztendeje igazságügyi szakértő, segíti a Területfejlesztési Ügynökség munkáját. Alapítványt hozott létre hátrányos helyzetű gyerekek üdültetésére. Meggyőződése, hogy mai világunkban különösen nagy súlyt kell fektetni a fiatalok esélyegyenlőségének biztosítására. A mai napig tele van ambícióval, energiával, új, megvalósításra váró tervekkel. Ezek egyike egy új vállalkozás, nyíregyházi, zömmel faipari termékek értékesítése a fővárosban.

Most van folyamatban egy újabb alapítvány létrehozása, melynek feladata a fiatalok munkához jutásának segítése lesz. Talán hihetetlen, hogy ennyi tevékenység mellett még szabadideje is marad. Fontosnak tartja a szellemi mellett, a testi kondíció megtartását. Ezért minden reggel szakít legalább húsz perc időt a testedzésre, de gyakran telnek délutánjai is sporttal. Két felnőtt gyermeke van, nagyobbik fia főiskolás, a kisebbik gimnáziumba jár.

A kábeltelevíziós rendszerek tervezéséért telepítésük, beindításáért állami kitüntetést vehetett át néhány évvel ezelőtt.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 18. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése