Abuczki József

Vezérigazgató,

Miskolc

baz_01_12_abuczki_jozsef.jpgAbuczki József, aki ezerkilencszázharmincnégy decemberében született Nyíregyházán, gyermekkorában hiába áhította mindennél jobban, hogy folytathassa tanulmányait, amíg barátai a középiskolák padjait koptatták, ő édesanyja betegsége, négy kiskorú testvére miatt kényszerből a munkát választotta.

Csak ezerkilencszázhatvannégyben kerülhetett rá sor, hogy leérettségizhettem a miskolci Közgazdasági Technikumban – kezdi történetét az Orient 2000 Rt. vezérigazgatója, aztán így folytatja:

– A katonaévek letöltése után hat esztendeig dolgoztam a pénzügyőrségnél, amikor átkerültem a MÁV Utasellátóhoz hálózati ellenőrnek, onnan pedig a Borsod Megyei Élelmiszer-kiskereskedelmi Vállalathoz elemző közgazdász munkakörbe. Ugyanez a feladat várt a B.-A.-Z. Megyei Tanács kereskedelmi osztályán is, ahol tizenöt évet töltöttem el, illetve ugyanott osztályvezető-helyettes lettem, egyben a Megyei Kereskedelmi Felügyelőség vezetője.

– A felsorolt munkakörökben akkor már megkövetelték a magasabb iskolai végzettséget.

– Igen, több közép- és felsőfokú tervgazdasági, árszakértői tanfolyamot végeztem el, a hetvenes évek közepén pedig diplomát szereztem a budapesti Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolán. A Borsod Megyei Élelmiszer-kiskereskedelmi Vállalat igazgatói posztjára 1982-ben neveztek ki, amikor a vállalat ötven településen kétszáznegyven–kétszázötven boltot tartott fenn, elsősorban a városokban és az ipari településeken. Ez arra az időszakra esett, amikor már lehetőség nyílt a korábbinál rugalmasabb módszerek alkalmazására. Így 1981-től a kisebb üzleteket már szerződéses rendszerben üzemeltettük: azokat a boltokat, melyek a vállalat tulajdonában maradtak, a boltosok saját kockázatukra és hasznukra felelősséggel vehették át – szerződésben. Később aztán már a nagyobb üzletekre is alkalmaztuk a jövedelemérdekeltségű rendszert. A nyolcvanas évek derekától már valamennyi bolt e két érdekeltségi változat szerint működött. Jobban kerestek a boltvezetők és az eladók is a hatékonyabb kereskedelmi tevékenységnek köszönhetően. Nem utolsó sorban persze több jutott a cégnek is, melynek eredményeképpen akkoriban évenként három–négy új nagy áruházat építettünk 1985 és 1990 között.

– Ez a kedvező fejlesztési folyamat megtört, amikor kezdetét vette a privatizáció, hiszen a tíz fő alatti boltok magántulajdonba kerültek.

– Az új tulajdonosok a folytatáshoz különböző hiteleket vettek fel és igyekeztek boldogulni az új körülmények között. Végül már csak ötven üzlet maradt meg, a legnagyobbak, s akkor hirdették meg a vállalat privatizációját 1993-ban, amikor a korábbi eladási kísérlet sikertelennek bizonyult. Több olyan érdeklődő is jelentkezett, akikről még jóindulattal sem lehetett feltételezni, hogy folytatni szeretnék az akkor igen színvonalas bolthálózat működtetését, ezért beszállt a versenybe a cég felső- és középvezetése. Végül az ÁVÜ 1994 januárjában úgy döntött, hogy a mi tíz fős társaságunk a nyertes.

– Az öröm mellett maradtak jócskán gondok is.

– Természetesen nyomban pénzügyi injekciókra is szükség volt, közben pedig a tulajdonosi kör leszűkült. Öten maradtunk, de kisebb részvény hányaddal több régi alkalmazott ma is résztulajdonos. Mielőtt a meggyengült egykori vállalatok ismét megerősödtek volna, megjelentek a piacon, így a mi megyénkben is, a világviszonylatban is tőkeerősnek számító multimilliárdos cégek. Részben a megyei piac telítettsége miatt próbáltunk terjeszkedni és ma már négy megyében vagyunk jelen Záhonytól Balassagyarmatig. Létrehoztuk, fejlesztettük nagykereskedelmi tevékenységünket is, ami lehetővé teszi számunkra, hogy a kisebb boltokat is ellássuk mind a négy megyében. A központi raktárunk Miskolcon van. Ózdon, Salgótarjánban, Tokajban lévő C+C raktárházaink kiszolgálják a kiskereskedőket, de igény szerint ki is szállítjuk a megrendelt árut. Ami mellettünk szól, a hazai körülmények jobb ismerete, a nálunk maradt jó szakemberek és a rugalmasabb alkalmazkodás. Ám még ez is mind kevés lenne a talpon maradáshoz. Együtt szervezzük a megrendeléseinket, alakítjuk az árainkat és így, együtt erősebbek vagyunk a piacon. 1999. november 15-től a három legnagyobb beszerzési társulás, a Coop Hungary Rt., a CBA Élelmiszer Kft. és a Honiber Beszerzési Társulás, melynek öt éve tagjai vagyunk, létrehozta a Magyar Nemzeti Beszerzési Szövetséget.

– Az új szervezeti konstrukció nagyobb felelősséget ró Önre is. Mennyire rendelkezik a szabadidejével?

– Valamikor sokat kertészkedtem, szőlőt műveltem a Hegyalján is, Lyukóban is, ott töltöttem minden szabad időmet. Jól elfáradtam, de szellemileg felfrissültem. Azzal, hogy több lett a szakmai munkám, erre már nem marad időm, de tornázom, úszok, sportolok a jó fizikai állapotom megtartásáért – mondta Abuczki József vezérigazgató.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése