Vas László

Főiskolai adjunktus,

Nyíregyháza

szszb_03-134_vas_laszlo.jpgLehetetlenre vállalkozik, az aki az Európa-bajnokság előtt akar Vas Lászlóval beszélni. Szinte egész nap a fülén a rádiótelefon és a stadion valamennyi zugában megtalálni, néhány perc különbséggel. Őt bízták meg a szervező bizottság igazgatói teendőinek ellátásával. Óriási feladat, s nagy megtiszteltetés egy fiatal sportvezető számára, de a felkérés nem véletlenül érkezett éppen Vas Lászlóhoz.

Néhány évvel ezelőtt még az atlétabarátok a pályán szurkolhattak a sikeréért. Általános és középiskolában egyaránt atletizált, a középiskolai bajnokság rendszeres résztvevője volt. Jó néhány évvel ezelőtt még létezett a megyeválogatott, amelybe őt is meghívták az eredményei alapján. Vágtázóként érte el sikereit, a 100, 200 és a 400 méteres távokon startolt.

Noha Nyíregyházán született, Nagykálló a szülői ház, az ifjúkori emlékek színtere. Édesapja, Vas László a sütőiparból ment nyugdíjba. Édesanyja, Kiss Erzsébet a háztartást és a gyermeknevelést vállalta magára. Egyedüli gyerekként élvezte a szülők szeretetét és bizalmát. Igazából nem szóltak bele a pályaválasztásába, de örömmel töltötte el őket a tudat, hogy gyermekük a tudományok meghódítása által akar kikerülni a középszerűségből. A nagykállói Korányi Frigyes Gimnáziumban érettségizett és a Bessenyei György Tanárképző Főiskolán folytatta tanulmányait. Diplomáját a földrajz-testnevelés szakon vehette át 1979-ben. Bár élénken érdeklődött a műszaki pálya iránt is, meghatározó jelentőséggel bírt elhatározására Szalka Géza testnevelő tanárának példája, akihez szeretett volna hasonlítani. Egy életre elkötelezte magát a sport mellett.

Nem készült tanárnak. Lényegében a sportszeretet vezérelte, amikor ezt a szakot választotta. Természetesen még többet akart tudni hobbijáról, az imádott sportról. Itt ugyanis a versenyzés, a csapatszellem, az egymás sikeréért való munkálkodás ragadta meg a fantáziáját. Úgy döntött, elvégzi a Testnevelési Egyetemet. Levelezőn tette ezt meg, az általános tanári szakon.

Amikor a nyíregyházi piros iskola az első évfolyamokat elindította, ’80-ban, akkor került oda Vas László. Örömmel látott az oktató-nevelő munkához, bár előtte belekóstolt az edzősködésbe is, egy éven át az NYVSC-nél irányította kis csapata felkészülését.

Lehet, hogy világéletében megmarad ugyanabban az általános iskolában, ha nem bukkan egy pályázati felhívásra. A tanárképző főiskola tanársegédi állásra kereste a szakembereket. László benyújtotta a pályázatát és a döntési joggal felruházott testület az övének szavazott bizalmat. ’85 óta dolgozik a megye legnagyobb felsőoktatási intézményében. A testnevelés módszertanát oktatja. Mint mondja, sokkal jobban szereti a gyakorlati munkát, mint az elméletet, a kutatást. Számára mindig az a kihívás, ha a valóságban igazolhatja elmélete helyességét. A sikerek pedig fényesen igazolják, hogy helyes úton jár.

Természetesen az edzői munka továbbra is része az életének. 1979 óta foglalkozik az utánpótlás korúakkal, az általános és a középiskolás diákokkal. Sajnos, most egy évre át kellett adnia csapatát egy kollégának, az Európa-bajnokság szervezése ugyanis teljes embert kíván. Azt azért szívesen elmondja, hogy egyik tanítványa, Kertész Tamás országos bajnok, de többen értek el szép sikert a csoportjából. Mint edző, ő is szeretne olimpikont nevelni, hisz egy vérbeli trénernek csak ez lehet az álma. Hogy ez sikerül-e, vagy sem, más lapra tartozik. Manapság ugyanis nagyon sokféle hatás éri a versenyzőket, és a sport távolról sem az egyetlen kitörési lehetőség.

Ma már utazhat, világot láthat bárki és csak a legkiválóbbak tartják fel a kezüket, hogy igen, én végigcsinálom a fárasztó edzéseket a siker érdekében. Megteszem a tőlem telhetőt, mert van egy álmom, amiért érdemes dolgozni. Nos, ezeket a fiatalokat keresi a jó szemű edző. S az igazi szakember, ha megtalálta az optimális versenyzőt, a maga személyiségén át hat a fiatalokra, igyekszik tudásuk, tehetségük maximumát kihozni belőlük.

Az Európa-bajnokság szervezési dolgai Vas Lászlóhoz futnak be. A sikeres rendezés érdekében mintegy 800 emberrel tart kapcsolatot, személyesen vagy telefonon a szakterületek vezetőivel konzultál. De a legapróbb részletekről is informálódnia kell, hisz túl nagy a tét.

A családja, felesége, Hrács Piroska, aki éveken át válogatott sprinterként öregbítette hazánk hírnevét, szintén pedagógus és a 19-es iskolában tanít.

Gyermekei közül Dávid 10, Nóra 8 éves. Mindketten olyan alkatúak, hogy közelebb kerülhetnek a sporthoz. Dávid már tornászik is. Mostanában a családja nélkülözni kénytelen az édesapát, a férjet, hisz a szervezési munka nem szorítható nyolc órába.

Ennek ellenére óriási öröm és a megbecsülés jele, hogy elnyerte ezt a tisztséget. Annak tulajdonítja, hogy edzősködése, az általános iskolában és a főiskolán végzett precíz munkája alapján kérték fel erre. A jól szervezett Európa-bajnokság, az olajozottan működő fogaskerekek révén a vén kontinens minden részéből érkező vendégek az ország, a megye és a város jó hírét keltik majd szerte mindenfelé.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése