Szűcs Géza

A Geers Hallókészülék Kft. ügyvezető igazgatója,

Budapest

baz_01_82_szucs_geza.jpgNagy cseppekkel veri a haragos zápor a Digép tőszomszédságában elhelyezkedő SZTK falait, ablakait. A vészjósló villámoknak azonban csak fénye villan be a Geers hallókészülékeket értékesítő szalon első emeleti helyiségeibe. Az égzengés csak távoli moraj. Nem kell tehát változtatnia szokásos hanghordozásán Szűcs Gézának, a patinás német világcég magyarországi leányvállalata ügyvezető igazgatójának, amikor magáról és cégéről beszél. A választékos ízléssel és nagyon célirányosan berendezett Geers szaküzlet üde sziget a sokat látott városrész egészségügyi komplexumának számos tekintetben még a régi időket idéző épületében.

– A szürke és a kék arculatunk része – követi tekintetemet vendéglátóm, és további részleteket árul el az enteriőr eredetéről. A berendezést és a formákat viszont az én irányításommal alakította ki Horváth István Munkácsy-díjas belsőépítész. Meg kell nyernünk azokat az embereket, akik eljönnek hozzánk. Csak így tudjuk feltárni milyen hallókészülékre van szükségük, és ezáltal lesznek elégedettek. Nem az a célunk, hogy sok készüléket adjunk el, hanem az, hogy sok elégedett ügyfelünk legyen.

Van egy kis reklámszlogen íze az utóbbi mondatnak, már-már szóvá is teszem, ám Szűcs Géza mintha csak olvasna gondolataimban.

– Egy elégedett ügyfél hoz másik hármat, egy elégedetlen elriaszt további tíz olyan embert, aki előbb-utóbb felkeresne minket. Ez összesen már tizenhárom, ugye? – mosolyogva várja, hogy gondolataimban utolérjem okfejtését.

Tekintete közben a szemközti falra vezeti az enyémet: a nagyméretű képen két ember, az egyik Ronald Reagan. Elégedett arckifejezéssel rázza egy másik kezét. Ő Volker Geers, akinek szülei alapították a céget. Az egykori amerikai elnök nyilván azon ügyfelek egyike, aki még hármat hozott a cégnek. Ismét egymás felé fordulunk, és miközben egy kedves munkatárs kávéval kínál bennünket, kísérletet teszek beszélgetőtársamnál, avasson be saját dolgaiba is.

– A munkám a hobbim, és az is volt mindig eddigi pályámon. Talán azért van ez így, mert mindig ki is elégített, amit csináltam. Még az egykori tervhivatalban is, ahol az akkori szóhasználattal kis költségkihatású közérzetjavító intézkedések egyikét, a cukorbetegek 100 forintos pótlékát javasoltam. A mai napig érvényben van, bár a mostani 100 forint már nem a régi.

Az életpálya állomásai közül kiemeli a megyei gyökereket. Budapesten született ugyan, egészen pontosan 1961. október harmincadikán, ám édesanyja sátoraljaújhelyi. Anyai nagyapja Hollóházán kézzel festette a világhírű porcelánokat, de aztán az ország más részeibe vitte a sorsa. Szűcs Géza 1984-ben fejezte be a Pénzügyi és Számviteli Főiskolát, mégpedig rendszerszervező szakon. Ezt követően, a mostanival együtt, hét munkahelye volt. Amikor ezt a tényt említi, minden kérkedés nélkül teszi hozzá: eddig megengedhettem magamnak, hogy olyan helyeken dolgozzak, ahol a munka örömet szerez.

Az Egészségügyi Minisztériumban, a Medicina Könyvkiadó Vállalatnál, a Springer Hungarica Kiadónál, a Matáv pénzügyi leányvállalatánál, és az Első Pesti Telefontársaságnál, tehát mindenütt, ahol eddig megfordult, kedvére való volt, amit rábíztak. Mígnem 1996-ban a Geers keresett szakembert magyarországi érdekeltségéhez. A kölcsönös megelégedettséget német részről jelzi, hogy nem sok idő elteltével ügyvezető igazgatóvá nevezték ki Szűcs Gézát. Amint az elemzéséből kiderül, sajnos nincs hiány potenciális páciensekben. A népesség 15 százaléka hallássérült, a segédeszközökkel való ellátottság viszont meg sem közelíti ezt az értéket.

– A hallásjavító eszközről még ma is a cigarettáscsomag nagyságú mellényzsebben viselendő fényes doboz jut eszébe az embereknek. Napjainkban már csak az látja a fülbe dugott, egyéni formára elkészített készüléket, aki tekintetével megkeresi. A legjobbakat pedig, amelyeket a mélyen a hallójáratba helyezünk, az sem. A mikroelektronika nemcsak a miniatürizálásban, hanem a felerősített hang minőségében is csodát tett. Ez a tény az, amit minél több embernek szeretnénk tudomására hozni.

Ennek érdekében nyílt két budapesti üzletük után a győri, a miskolci, az egri, a szegedi, a mosonmagyaróvári, a dunaújvárosi, és a nyíregyházi, de nem álltak meg, tudják, hogy vidéken még mindig sok a fehér folt.

Beszélgetésünk végén körbesétálunk a bemutató vitrinek között, szemügyre vesszük a vizsgálóhelyiséget, én magam még egyszer vendéglátómat. A vakítóan fehér ing atlétatermetet takar. Amikor szóvá teszem, megtudom az okát is. Szűcs Géza NB I-ben kosarazott. Eltűnődhetem, hogy ennek ellenére miért nem tartotta tehetségesnek magát: „csak szorgalmas voltam, mondja, ha kihagytam két meccset, időbe, sok munkába telt, amíg ismét hoztam a régi formám”.

Meglehetősen szigorú magához ez az ember, szorítottam meg a kezét, amint elköszöntem tőle.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Sziklák a parton

Biszák László alkotása Mélység és  magasság  találkozása, nem  egy röpke randevú, kőbe vésett  valóság  addig  amíg  a  Föld  gyomra  mást  nem  akar. A  kép remek, a srég  meredek  fal  magán... Tartalom megtekintése

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése