Szollárné Reviczki Zsuzsa

Üzletvezető,

Nyíregyháza

szszb_06-108_szollarne_reviczki_zsuzsa.jpgA patinás Korona Szálló Kodály-Termében elegáns hölgyek és urak, képviselők, vállalkozók, orvosok, jogászok nézték a kifutón érkező manökeneket. Néhány méterről szemlélhették az európai divatirányzatokat: mit viselünk ősszel, télen, ha adunk magunkra. A háttérben meghúzódott az est háziasszonya, Szollárné Reviczki Zsuzsa, a Pepita Divatház üzletvezetője.

A fénypontja volt eddigi pályafutásának ez a színvonalas divatbemutató. Jól példázza azt, hogy az egyéni törekvéseket maradéktalanul megvalósíthatja az az ember, aki nem ismeri a fáradtságot, nem ragaszkodik a nyolcórás munkaidőhöz, elviseli a pofonokat és nem szegik kedvét a nehézségek. Reviczki Zsuzsa óriási ambícióval látott hozzá a magánvállalkozás felépítéséhez, s ma már van miről számot adnia.

Bizonyára génjeiben hordozza a divat, a szép ruhák szeretetét. Édesanyja, Rékási Erzsébet, de még a nagymamája, Koncz Erzsébet is szabás-varrással kereste a kenyerét. Vásárosnaményból származik a család. A háború utáni években a biztos megélhetést éppen a varrás jelentette egy fiatal lánynak. Érdekesség, hogy szabni, varrni a keresztanyja tanította meg, de hát ez a tudomány náluk családi vonás.

Zsuzsa Pásztón született, édesapja, Reviczki István vájárként kereste a család kenyerét. Pásztón érettségizett a Mikszáth Kálmán Gimnáziumban a fiatal lány, s akkorra már megismerte jövendőbelijét Szollár József személyében, aki az unokatestvérének a barátjaként ment látogatóba Pásztóra. Az ismerkedést hatéves együtt járás, majd házasság követte.

Két szép gyermekük született, Georgina most érettségizik a Zrínyi Ilona Gimnáziumban és jogásznak készül. Az ELTE-re jelentkezik. József a kereskedelmi szakközépiskolában másodikos, és a szülők nagy örömére fejből ismeri az üzleti partnerek, a gyártók nevét. Egyszer a mama meglepetve és büszkén látta: a fia profi módon szolgálta ki a vevőt. Mintha világéletében ezt csinálta volna. Szóval, a családi tradíciónak lesz folytatója… A férje, Szollár József az elegáns Szol-lux Kft. tulajdonosa: spanyol és portugál lámpákat, különleges világítástechnikai felszereléseket kínálnak az igényes vevőknek.

Összeszámolni is nehéz, hány szakmát szerzett az üzletasszony. Az érettségi után nem vették fel azonnal a Könnyűipari Főiskolára, ezért kitanulta a kötő-hurkoló szakmát, majd a női-férfiszabó mesterséget is. A gyermekgondozási szabadság évei sem csupán az otthoni teendőkkel teltek, hanem művezetőképzőre járt és a technikusminősítő vizsgát is letette.

A Divat Ruházati Vállalatnál tizenkét éven át dolgozott. Volt normatechnológus, technológus, végül csoportvezető. Üzemszervezésből államvizsgázott. Nyolc évvel ezelőtt kezdett hozzá egy virágzó magánvállalkozás kiépítéséhez. Természetesen arra vállalkozott, amiben otthon volt, mégpedig a divatszakmában akart elérni, nem is keveset.

− Engem az a gondolat ösztönzött − emlékszik a kezdetekre −, hogy a dolgozó nőnek hordható, jó minőségű és megfizethető árut kínáljak. Ugyanis könnyű méregdrága pénzből elegáns nyugati cuccot venni, de ezt a legtöbben nem engedhetik meg maguknak. Öltözni viszont mindenki szeret, s ezt az igényt kielégíteni kötelességemnek éreztem. Arról álmodtam, hogy egy szép szalonban a galériáról lesétál a lépcsőn a manöken és megmutatja azt a darabot, ami a vevőnek megtetszett. Én ma is azt tartom fontosnak, hogy a belépő vevőnek ne a pénztárcája szerinti darabot igyekezzek eladni, hanem ami neki a valóságban is jól áll. Szeretem, ha elégedetten távoznak a divatházból, hisz akkor jönnek vissza szívesen.

Ezzel a módszerrel már kialakult egy törzsközönség, amelynek a tagjait jól ismerem, tudom, hová, milyen alkalomra vagy milyen munkába keresnek maguknak kényelmes, divatos ruhadarabokat. Én nemcsak a kereskedő, hanem a kívülálló szemével is nézem a vevőt. Nem a mindenáron történő eladás a célom.

Szollárné Reviczki Zsuzsa ma már fontos szerepet tölt be Nyíregyháza életében. Mint mondja, örömmel támogatja azokat a kulturális, művészeti, iskolai rendezvényeket, programokat, amelyek pénz híján, sajnos, nem működnének. A Pro Archi Alapítvány, a pincérfutóverseny, az Arany János Gimnázium, a kereskedelmi szakközépiskola nem egyszer részesült az adományából.

Tavaly 200 ezer forintot adott a nagycsaládosoknak a karácsonyi ünnepek előtt és az idén is tervezi ezt a segítségnyújtást. Szereti a komolyzenét és szívesen juttat a koncertek zavartalan szervezéséhez. Mint mondja, ki más adna a városnak, ha nem az, aki megteheti? Jóleső érzés számára, hogy segíthet. Nem veri nagydobra, sokan nem is tudnak róla.

Szabadidejében úszni szokott, nyaranta a családjával a francia tengerparton kempingeznek. Visszajáró vendégek.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1997.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése