Szollár József

Tulajdonos,

Nyíregyháza

szszb_06-106_szollar_jozsef.jpgKis Európába csöppennek a látogatók, ha belépnek a Szoll-lux nyíregyházi Szarvas utca 5-7. alatti üzletébe. A földszinten és az emeleten pazar lámpákat, csillárokat, világítótesteket, a hozzájuk stílusában illeszkedő kapcsolócsaládokat találnak. Szollár József, a tulajdonos egyik álmát már meg is valósította ezzel. Született nyíregyháziként őbenne is él a vágy, hogy ezt a sokat mellőzött, méltánytalanul elhanyagolt, a központi figyelmet és pénzeket általában nélkülöző megyét és várost a saját erejéből segítse. Azért, hogy az itt élő emberek is érezzék: nem ez az ország a világ vége, hanem itt is minőségi termékeket kaphatnak, a pénztárcájukhoz mért árakon.

Göröngyös út vezetett idáig. Szollár József családi örökségként a kemény munkát, a szorgalmat hozta, ami kiegészítve az ötletekkel, a vállalkozói tapasztalatokkal mára egy kis birodalommá nőtte ki magát. Édesanyja, Szollár Józsefné, született Herczku Erzsébet még ma, hetvennégy éves korában is dolgozik. A munka élteti. Édesapja, Szollár József lakatos volt a Titász-nál, sajnos tíz éve nem lehet közöttük. András öccse a Kandó Kálmán Műszaki Főiskolán végzett, korrózióvédelemmel foglalkozó vállalkozása van Pesten.

Már lebontották az egykori 5-ös iskolát, ahol József tanult. A Krúdy Gyula Gimnáziumban a rádióműszerész szak elitnek számított. Már ez idő alatt egyértelművé vált számára, hogy az elektromosság jobban érdekli, mint a többi tudományág. Ráadásul megszerezte a villanyszerelőszakmát, és leérettségizett. A villamosipari technikumot Miskolcon végezte.

Katonai szolgálatát a Balaton melletti Tapolcán töltötte le. Itthon dolgozott a KEMÉV-nél villanyszerelőként, majd hívták a Taurus mezőgazdasági abroncsgyárába. Rövid idő alatt függetlenített csoportvezető lett és a gépészeti gyárrészleg háromszázötven személyes kollektívája megválasztotta szakszervezeti bizottsági tagnak. Őt is befogadták, megszerették, de Szollár József is szeretett az emberekkel foglalkozni.

Közben családot alapított. Neje, Szollár Józsefné nemcsak házas-, hanem üzlettársa is. Megszülettek a gyerekei, Georgina és József. Rá kellett jönnie, hogy saját lakást venni, szépen berendezni, jó kocsival közlekedni, ez nem megy a fizetésből. Kétszer akart külföldön dolgozni, de ez mindkét esetben meghiúsult. Helyette itthon gmk-t alakítottak az üzemben.

− Arra gondoltunk a feleségemmel − fogalmaz a családfő −, hogy az ő testvérei vállalkozók, s ha ők megcsinálják, mi is biztosan képesek vagyunk rá. Kezdtük a török bazársoron egy fekete-fehér ruhákat árusító pavilonnal. Kezdetben a butik az eleganciát jelentette, mire mi butikosok lettünk, már egy rosszalló árnyalat is kapcsolódott hozzá. Ugyanis sokan gyenge minőségű áruval tömték tele a butikot. Úgy gondoltuk, jó minőséget és szolid árat kell adnunk, akkor maradunk talpon. Megcsináltuk a Pepita üzletházat, amelynek én terveztem a világítását, a belső megjelenését. Később már csak az árubeszerzés maradt, a többit a feleségem csinálta.

Újabb ötletet talált a férj, hisz saját elképzelést megvalósítani mindig is jó érzés. A régi szakmája adta a kiindulást, és egy elegáns világítástechnikai üzletben gondolkodott. Építőközösség alakult és közösen hozták tető alá a Szarvas utcai üzletházat. A rendelkezésre álló teret ketté osztották, a földszinten és az emeleten is berendezkedtek. Szakszerű magyarázat következik a fényforrásokról: vannak a szecessziós stílus megjelenítői, a kristályok, az egyszerű, olcsó lámpák, s végül a halogénrendszerek.

− Igen fontosnak tartom, hogy a belépő vevőnek ne mindenáron akarjunk eladni valamit. Mi kimegyünk a lakásukba és a helyszínen adunk szaktanácsot, hová mit érdemes tenni. Még az is előfordult, hogy én egy olcsóbb csillárt javasoltam, mert abba a környezetbe az illett. Itt a személyes kapcsolat, a segítség ugyanúgy hozzátartozik a munkánkhoz, mint az árubeszerzés.

Mára a Szoll-lux a német OSRAM cég márkaboltja, a Bessa és Bessa cég kizárólagos magyarországi partnere, spanyol, osztrák, olasz, belga és a legnagyobb hazai gyártó termékeinek forgalmazója. A német GIRA kapcsolócsalád pedig már az otthon esztétikáját mutatja. Egyedi rendelésre legyártatja a művészekkel a különleges lámpákat, hisz ezeket már a konkrét helyre kell megtervezni és elkészíteni, hogy ne csupán fényt adjon, hanem az otthont is díszítse.

Szollár József lelki szemei előtt megjelenik egy nagy világítástechnikai bázis Kelet-Magyarországon. Georgina lánya orosz és német nyelvvizsgával jogra jelentkezik, József fia a marketinget tanulja és kitűnő üzleti érzékkel kapcsolódik a szülők vállalkozásához. Bizonyára a gyerekei viszik tovább az üzletet.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1997.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése