Szász Sándor

Nyugalmazott igazgató,

Nyíregyháza

szszb_19-96_szasz_sandor.jpgEgy verőfényes szép őszi napon a kárpáti havasok gyűrűjében, Brassó városában látta meg a napvilágot. A folytatás már nem volt ennyire derűs, hiszen gyerekként élte át a második világháborút. Ezerkilencszáznegyvenkettő zűrzavaros napjaiban szakadt el szüleitől, nagyszüleihez, akiket azóta édesnek tekint, került Mádéfalvára. Majd ugyancsak egy verőfényes őszi napon nyolc családdal egy vagonban, elindult velük a vonat az ismeretlenbe.

Egy évnyi menekülés után került Nyíregyházára. Az Új utcán laktak szerény körülmények között. A közeli 3-as Számú Általános Iskolában tanult, ekkor már a vadászrepülő pilótaságról álmodott, de ez az álom szemproblémája miatt nem válhatott valóra. Jó eszű, jó tanuló fiú volt, Édesék azt javasolták, hogy tanuljon szakmát. Kitanulta az esztergályos mesterséget, olyan jól ment neki, hogy megnyerte a Csepel Művekben az országos vasesztergályos vetélkedőt. 1954-ben kapta meg segédlevelét, ezzel az okirattal elkezdődött felnőtt élete. Először szerszámesztergályosként dolgozott, majd a fűtőházban adódott munkalehetőség. 1957-ben vonult be sorkatonának.

Magánéletében is történt egy hosszú évekre szóló változás, 1961-ben megnősült. Majd jöttek a gyerekek, 1962-ben megszületett Györgyi, hat évvel később Ildikó. Ebben az esztendőben feljebb lépett a munkahelyi ranglétrán, a műszaki irodán kínálkozott új lehetőség. Összetett munkakör volt. Foglalkozott fegyelmi ügyekkel, normák kiszámításával, elemzések készítésével.

Munka mellett elvégezte Debrecenben a Gép- és Villamosipari Technikumot. 1964-ben a Szabolcs Megyei Állami Építőipari Vállalathoz került, feladata a politikai élet beindítása volt. Bár ennek a munkának is voltak előzményei, hiszen már a fűtőházban bekapcsolódott a mozgalmi életbe, szervezte a KISZ-t, tagja volt a városi szervezet végrehajtó bizottságának. Ezt a munkakört csak olyan ember tudta jól ellátni, aki hiteles személyiség volt, tudott kommunikálni. Ilyen előzmények után gondoltak rá, hogy legyen ennél a nagyvállalatnál is kezdeményezője a politikai élet beindításának.

A hatvanas évek végére ez a cég a 7,5 ezer dolgozójával az ország egyik legnagyobb vállalatává nőtte ki magát. Komoly politikai munkát kellett folytatnia, ami nemcsak a szűken vett politikai rendezvényekre vonatkozott, hanem magába foglalta a kulturális hétvégék, vetélkedők, irodalmi színpad szervezését. Négy éven keresztül a szakszervezeti tanácsot irányította a vállalatnál. Ezek a rendezvények kiváló alapot biztosítottak a szó nemes értelmébe vett emberi közösségek kialakításához, megteremtették azt a munkahelyi hangulatot, amely nélkül nem érhették volna el azokat a gazdasági eredményeket, amelyek az ország egyik legnagyobb és legjobban prosperáló vállalata közé emelték a céget. Úgy emlékszik vissza ezekre az évekre, hogy ez volt életének legalkotóbb időszaka.

Újabb fordulat ezerkilencszázhetvennégyben következett be, ugyanis a Politikai Főiskola nappali tagozatán képezte tovább magát. 1978-ban társadalomtudományokból szerzett egyetemi oklevelet. Hat szemeszteren keresztül tanulta a vezetéselméletet és a filozófiát, ami egyéni fejlődésében rengeteget jelentett.

Úgy véli, a filozófia tudománya tanította meg igazából gondolkozni. Ekkor érezte meg a tudás szomját, óriási energiával vetette bele magát a tanulásba. Tudását először a megyei pártbizottság gazdaságpolitikai osztályán kamatoztatta, utólag visszagondolva úgy érzi, hogy sokat jelentett az a tíz év, amit a gazdaságpolitikának szentelt, hiszen itt lehetősége volt az emberi kapcsolatok megteremtése mellett a politikai és a gazdasági élet között keletkező ellentmondások felismerésére, kezelésére. Itt fogalmazódott meg benne először, az a gondolat, amit hitvallásának is tekint, hogy „a hatalom bódít, és tudni kell kezelni minden olyan szituációt, ami ebbe az irányba viheti az egyént, minden körülmények között embernek kell maradni”.

Tanulságos évek voltak, 1986-ban újabb fordulat következett, pályázott a Hungária Biztosító megyei igazgatói posztjára, amit elnyert. Hetven munkatársával együtt elkezdte a biztosítási szakma új fejezetét jelentő munkát. Négy éven belül kialakították azt a személyi és tárgyi feltételrendszert, amely hozzájárult ahhoz, hogy a Hungária Biztosító a szakma élvonalába került. Jól szervezett igazgatóság volt a harmadik legnagyobb az országban a bevételek tekintetében.

1998-ban elérkeztek a nyugdíjas évek, de kínálkozott egy újabb lehetőség igazgatói tanácsadóként munkája folytatására, hogy ne csak hivatásos nagyapa legyen. Ma a területi igazgatóságon a beruházások irányítása, a korszerű tárgyi feltételrendszer megteremtése tartozik feladatkörébe.

Szabadidejében szeret unokáival foglalkozni, akik igen sok örömet hoznak életébe, de fontosnak tartja irigylésre méltó fizikai és szellemi kondíciójának karbantartását is.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 19. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése