Smid Istvánné

Üzletvezető,

Nyíregyháza

szszb_06-100_smid_istvanne.jpgNyíregyházán alig akad ember, aki ne ismerné Smid Istvánnét, a Nyírség Patyolat Kft. üzletvezetőjét. Nem egy vándormadár típus, imádja, amit csinál, és szereti az embereket, akik körülötte élnek, dolgoznak.

Látványosságoktól mentes életút rajzolódik ki a beszélgetés során. Smidné, Piroska úgy a munkájában, mint a magánéletében mindig is kerülte a szélsőségeket, a hivalkodást, a beosztásából fakadó esetleges hatalom éreztetését. 1950. január 21-én született Nyíregyházán. Édesapja néhai Kerekes Antal segédmunkásként kereste a család kenyerét. Édesanyja, Nagy Zsuzsanna a termelőszövetkezet tagja volt. Ma nyugdíjas és egyedül él Nyírturán. Testvére, László szobafestő és mázoló, Kazincbarcikán dolgozik. Erzsébet húga kereskedőnek tanult, de most munkanélküli. Piroska a legidősebb a testvérek közt. A nyíregyházi 110-es Szakmunkásképző Intézetben tanult kelmefestő és vegytisztító szakmát. Igazából a kereskedelem izgatta gyerekkora óta, de abba az iskolába nem vették fel. Azóta sokszorosan kárpótolta az élet, mert most azzal foglalkozik, amit szívéből szeret: a Patyolat szalont vezeti. S aki az évek során nyomon követte a változásokat e téren, jól tudja, hogy manapság inkább kereskedelemből áll a szalon mindennapi tevékenysége.

Hálás a szüleinek, mert rábízták a továbbtanulásnál a döntést, így került a Patyolathoz. Már a tanulóéveit itt töltötte 1964-től, majd teljesen természetesnek tűnt a számára, hogy a szakmunkás-bizonyítvány átvétele után is itt marad. Először az elegáns Petőfi utcai szalonban vasalt, tisztította a ruhákat. Ki tudja, hány inget varázsolt simává az eltelt évtizedek alatt. Csak derül a kérdésen, fogalma sincs róla, pedig higgye el, állítja, imád inget vasalni. Nosztalgiázunk egy csöppet a festett ballonok által fémjelzett korszakon. Egy időben a ballonkabát jelezte a jólöltözöttséget, még társadalmi rangját is a viselőjének.

Ma persze már más anyagok hódítanak, és a tisztítással, vasalással foglalkozó szakembereknek lépést kell tartaniuk a kelmék változásával. Természetesen nemcsak a finom holmik jelentek meg, hanem a megélhetési körülmények sok embert arra késztetnek, hogy kilósboltokban vásároljon. Ilyenkor otthon hiába próbálkozik az egyébként hordott holmi rendbe hozásával, inkább a Patyolatra bízza azt. Nem véletlen, hogy sokkal többet dolgoznak ma a kelmetisztítók ezekkel a ruhaneműkkel, mint az egyébként közepesen hordottak esetében ez természetes lenne. Különösen nehéz vasalni a vásznat. S akkor még szembe kell nézniük a kispénzű megrendelővel, aki szeretne a filléres holmiból előkelő, de legalábbis szép ruhadarabot viszontlátni.

Öt éve szűnt meg a piperemosás a Jósavárosban, ma inkább az otthon mosott ruha vasalását kérik az ügyfelek. A jósavárosi szalonban 1978-tól dolgozik az asszony. Éveken keresztül két műszakba járt. Reggel héttől délután háromig, vagy 11 órától este hétig tartott a munkaidő. Mostanában egy műszakban is el tudják látni a feladataikat. Jó is ez, meg rossz is, mert lényegében a klasszikus Patyolattevékenység háttérbe szorult, a kereskedelemben pedig olyan konkurenciával kényszerülnek felvenni a harcot, amilyet még sose láttak errefelé. Igyekeznek olcsó fehérneműt, harisnyát, zoknit, ágyneműt, papucsot, papír zsebkendőt, törülközőt tartani. Saját gyártású öblítő- és mosogatószert, valamint habfürdőt is kínálnak. Megszerették ezt a háziasszonyok, mivel kiváló minőségűek, legfeljebb nem díszeleg a címkén világmárka. A cégnek egyébként is az a filozófiája, hogy a reklámra költhető pénzt visszaadják a vevőknek a termék árában, így ahhoz valóban fillérekért lehet hozzájutni.

Smidné harminc éve nem látta a munkakönyvét. Igaz, nem is érdekli, mert örül, hogy megtalált egy jó munkahelyet, baráti kollektívát és biztos megélhetést. Megszerette már az elején ezt a közösséget és soha, egyetlen percre nem merült fel számára, hogy más munka után nézzen.

A férje, Smid István szobafestő. 1969. december 13-án kötöttek házasságot, amelyből két lány született. Erika 25 éves, jogi egyetemet végzett. Beáta 21 éves és harmadik évfolyamra jár Pécsett a Közgazdaság-tudományi Egyetemen.

Ma lényegesen kevesebb a munkájuk, mint a korábbi években azt megszokhatták. Az emberek a ruhatisztításon, -mosatáson jobban tudnak spórolni, mint az étkezésen.

Havonta egyszer jön össze a család, a fővárosban és a Dunántúlon élő lányaik akkor látogatják meg szüleiket. Már régóta megszerette Nyíregyházát Piroska asszony, itt érzi otthon magát. A férjével soha nem tervezték, hogy az ország gazdagabb vidékén telepedjenek le.

Annak örül, hogy a szakmájában maximálisan elismerik a teljesítményét. Régebben volt egy olyan elismerési forma, hogy Kiváló Mosás Jelszint. Budapestről, egy kutató intézetből jöttek ellenőrizni, hogy minden az előírás szerint, szabványban rögzített módon történt-e a mosás, tisztítás során. Olyan kedves bejegyzéseket idéz a vendégkönyvből, mint amit egy néni írt be egyszer: az Isten áldja meg a kezét az asszonyoknak, olyan szépen kitisztították a ruháimat.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1997.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése