Rusznák Miklósné

Iskolaigazgató,

Nyíregyháza-Oros

szszb_09-114_rusznak_miklosne.jpgA környezetvédelem nemcsak a jövő, hanem a jelen útja – erről bizonyosodhat meg minden vendég, aki a nyíregyháza-orosi iskolába belép. A hallban üveg mögött mutatják be a madarak élőhelyeit, versenyekről tudósítanak, s a természet megóvása érdekében kifejtett tevékenységről olvashatunk friss híreket.

Ez nem véletlen, hiszen a Herman Ottó nevét viselő általános iskola egyik fő profilja a környezetvédelem. Rusznák Miklósné igazgató büszkén mutatja a tanítványok eredményeit, erőfeszítéseit a közös cél érdekében. Abban reménykednek, ha az iskolából úgy lépnek ki, hogy szeretik, védik, óvják a természetes és az épített környezetet, akkor a későbbiekben is megbecsülik a saját lakóhelyüket.

Rusznák Miklósné 1943. október 3-án, Debrecenben született, lánykori neve Darvas Ildikó. Édesapja, néhai Darvas Gyula, Hajdúsámsonban volt jegyző. Édesanyja, Székely Gizella, ma nyolcvanegy éves. Még egyedül látja el magát, bár tudja, egy szem lányára, Ildikóra mindig számíthat. A férjét Rusznák Miklósnak hívják, testnevelő tanár a nyíregyházi Wesselényi Iskolában. Zoltán fiuk orvosnak tanult, a DOTE Élettani Tanszékén tanít. Felesége, dr. Kovács Ilona, szintén orvos. Két kisgyermekük van. Péter tizenegy, Lilli másfél éves. A Rusznák házaspár másik gyermeke, Ildikó, jogász. A férje, Péter János, fizikus. Hároméves kislányukat, Dórát nevelik. Szegeden élnek. Így a szülők kerekednek fel, és látogatják Debrecenben és Szegeden élő gyermekeiket, unokáikat.

Darvas Ildikó a nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban érettségizett 1961-ben. Mivel az édesapja akkor halt meg, nem mehetett pesti egyetemre, hanem itthon maradt megözvegyült édesanyjával. A felsőfokú tanítóképző intézetben szerzett oklevelet 1964-ben. Még abban az évben házasságot kötött, az egyik hallgatótársához ment férjhez. Pócspetriben kaptak közösen állást és szolgálati lakást, és négy éven át tanítottak itt.

1968-ban került be az asszony az akkor még önálló településnek számító Orosra. Egy idő múlva őt bízták meg a tanítói munkaközösség vezetésével, majd a körzeti munkaközösség vezetője lett. 1981-től nevezték ki az iskola igazgatóhelyettesének. ’91 újabb fontos állomás vezetői pályafutásában, ekkor bízták meg az igazgatói feladatok ellátásával. Már a második ciklus végén tart.

– A rendszerváltozás idején vettem át az iskola vezetését, és ez kétszeres terhet rótt rám – mesél a kezdetekről Rusznákné. Azzal a tervvel vágtam neki a kásahegynek látszó tennivalóknak, hogy a kertvárosban élő gyerekeket egy szintre hozzuk tudásban, alapműveltségben a városiakkal. Ezt a célt maximálisan megoldottuk. A továbbtanulási arány természetesen száz százalékos, bár azt mindenki tudja, hogy a tankötelezettség miatt ez így van rendjén. Az viszont nagy örömünkre szolgál, hogy a középiskolákban is megállják a helyüket az orosi gyerekek.

Az idejáró háromszázhúsz gyereknek a húsz százaléka sorolható a hátrányos helyzetűek közé. Az elvált szülők, a munkanélküliek, az állami gondozottak, az anyagi-szociális szempont miatt nehezebb helyzetben élők másfajta bánásmódot, törődést igényelnek. A harmincegy nevelő és a tizenhat technikai dolgozó azon munkálkodik, hogy az innen kikerülő tanulók ne érezzenek semmifajta hátrányt a város belső területein élőkhöz viszonyítva.

Az iskola fő profilja a környezetvédelem, a számítástechnika, és mindenekelőtt alapozó jellegű tudással kívánják felvértezni a tanulókat. Ehhez igazítják az osztályok szervezését. Az első, második és harmadik osztályokban iskolaotthonos oktatás folyik. Napközit a 4–6. osztályosok kérhetnek. Rendkívül szoros az együttműködés a lakókörzettel. Úgynevezett falunapot tartanak, már majdnem tíz éve Gálné Molnár Klára igazgatóhelyettes szervezésében, a tantestület aktív közreműködésével. Szórakoztató műsortól kezdve minden korosztály megtalálja a kedvére való elfoglaltságot ezeken a programokon. Nagy gondot fordítanak a hősök emlékének ápolására. A március 15-i forradalom ünnepén megkoszorúzzák a parkban lévő kopjafát. Az orosi temetőben a hősök sírját rendszeresen gondozzák a gyerekek. Ez egyfajta hazafias nevelésnek is minősül.

Még szorosabb kapcsolatot alakítanak ki a szülőkkel. Az E-misszió Természetvédelmi Egyesület, és a Sóstói Állatpark képviselői rendszeresen felkeresik az iskolát, és nemcsak a gyerekekkel, hanem a szülőkkel is találkoznak legalább egy félórás előadás erejéig.

Elfogadták a nyírteleki Herman Ottó Általános Iskola meghívását, valamint a fővárosban is tudnak egy hasonló nevű iskoláról. Neveljünk együtt! címmel rendeztek közös programot a szülőkkel, hol a tehetséggondozásról, hol a drog elleni küzdelemről cseréltek eszmét.

Rusznák Miklósné szabadidejében olvas, kirándul a a férjével. Annak örül, hogy egy innovatív tantestület élén valósíthatja meg pedagógiai elképzeléseit. A csoportmunkában látja továbbra is az elkövetkező évek eredményeinek lehetőségét.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 9. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése