Pataki Sándor

Menedzser,

Nyíregyháza

szszb_04-120_pataki_sandor.jpgAz ember valahogy nem így képzeli el egy menedzser dolgozószobáját: nincs benne semmi fellengzős bútordarab, csak ami a munkavégzéshez feltétlenül szükséges. Az egyik falon térkép, a másikon perforált lapokon gazdasági kimutatások. Az ajtó mellett egy felirat: A siker összetevői.

Nézzük: lelkinyugalom; egészség és energia; érzelmi kapcsolatok; anyagi függetlenség; méltó célok és ideálok; önismeret, önmegértés; önmegvalósítás képessége és eredménye.

 Hamar egyetértünk, hogy nem megfelelő a sorrend, hiszen az anyagi függetlenség az összes többit befolyásolja. A siker mégis nagyon fontos.

− A siker az, hogy az ember olyan munkát végez, amiben örömét leli, függetlenül attól, hogy mások ezt hogyan ítélik meg. A sikert éppen ezért nem lehet pontosan definiálni, mert az ember mindig többet akar, mint amit elért. Nem áll meg, soha sincs megelégedve önmagával.

A magam életében sikernek tartom, hogy a család és a munka mellett  − nem mintha ezt tartanám a legfontosabb értékmérőnek  − két diplomát szereztem: okleveles mérnök, üzemgazdász vagyok  − mondja Pataki Sándor. A jelenlegi helyzetig persze hosszú út vezetett.

1945-ben Nyíregyházán született. Édesapja kereskedő volt, édesanyja a sütőiparban dolgozott. Édesapját korán, még 1959-ben elvesztette, édesanyja ’86-ban hunyt el. Három bátyja és egy húga van. Két legidősebb bátyja már nyugdíjas, két fiatalabb testvére még munkaviszonyban áll.

A pénzügyi technikumban érettségizett, a budapesti műszaki egyetemre jelentkezett, de nem vették fel. Átirányították a kecskeméti automatizálási főiskolára, de oda ő nem ment. Helyette a munkát választotta. Rövid ideig a SZÁÉV-nél dolgozott, majd az országos gumiipari vállalatnál lett segédmunkás. Közben végezte a vegyipari technikumot Budapesten és Debrecenben. A Taurusnál csoportvezető lett, 1968-tól üzemvezető.

1967-ben megnősült, ma is boldog házasságban él. A következő esztendőben megszületett a lányuk (most két fiúiker boldog édesanyja), négy év múlva a fiuk (1995 szeptemberében kezdte tanulmányait a miskolci egyetem történelem szakán). Mindkettejüknek mai értelemben vett gondtalan gyermekkoruk volt, de nem lehet összehasonlítani azzal, amelyet ők átéltek. A Szarvas utca végén volt a házuk. A mai Almatároló helyén szabad területen könnyű szellő kószált a dimbek-dombok között. A gyerekek számára felfedezésre váró birodalom, ahol elképzelhetetlenül sokféle játékot lehetett játszani. De hasonlóan szép emlékeket őrzött meg a középiskolai évekből is: a megyei kosárlabdaválogatott tagja volt.

Bejárta az országot, sok barátot szerzett. Huszonöt éves koráig nem szakadt meg a kapcsolata a sporttal: a kosárlabda mellett játékvezetést is vállalt.

A Taurusnál szinte mindent megtanult, ami a szakmával kapcsolatos. Sokféle vezető beosztást kipróbált, számos feladatot megoldott. A tömlőgyártás Nyíregyházára telepítésekor annak vezetője lett, majd a mezőgazdasági gumiabroncs üzem beüzemelésekor rövid ideig a vevőszolgálat irányítása tartozott hozzá. A drótüzem volt a következő állomás, majd a diszpécserszolgálat vezetése következett.

A nyolcvanas évek végén a gumigyárban egy új érdekeltségi formát vezettek be, a termékfelelősi rendszert. A pályázaton az újrafutózás termékfelelősi beosztást nyerte el. Ehhez ezerkilencszázkilencvenkettőben még megkapta a tömlőüzem vezetését is. Azóta a kettőnek a szó szoros értelmében a gazdája, menedzsere.

Miért éppen ő nyerte meg a pályázatot? Olyan elképzeléseket kellett megfogalmaznia, amelyek segítségével a meglévő erőforrások hatékonyabban működtethetők, megfelelő innovatív magatartással folyamatos piaci jelenlétet kell biztosítani, illetve a termékcsaládot a gyár érdekében kell működtetni.

A menedzser voltaképpen nem tesz mást, mint az alapanyag biztosításától a késztermék piaci elhelyezéséig mindent neki kell megszervezni.  − Az az elvem, hogy a problémákon nem rágódni kell, hanem a megoldást keresni  − mondja.  − Ha az ember szereti, amit csinál, a kiegyensúlyozottságnak adott a legfontosabb feltétele. Ebben sokat segít nekem a jó családi légkör. Van egy kis hobbikertem, olykor sikerül a szépirodalom közelében maradnom, s hódolni régi szenvedélyemnek, az olvasásnak.

Nem tekinti magát hagyományos értelemben vett főnöknek, inkább kollégáknak nevezi a beosztottjait is. Ha ezt a viszonyt sikerül megteremteni, akkor a sikert is könnyebb elérni. Emögött persze az is meghúzódik, hogy a gumigyár a megyében lévő többi céghez képest viszonylag jó anyagi feltételeket biztosít a dolgozók számára.

Személy szerint is sokat köszönhet a cégnek: a munkája elismeréseként eljutott a világ sok-sok országába, Babilonba és Bagdadba, valamint az összes európai országba. S az is jólesik, hogy a világ újrafutózással foglalkozó szakemberei minden kiállításon a nevén szólítják.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése