Molnár Tibor

Repülőgép-vezető, ügyvezető igazgató,

Nyíregyháza

szszb_19-70_molnar_tibor.jpgMolnár Tiborról életútja és tervei alapján egyaránt kijelenthető, hogy a repülés megszállottja. A nyíregyházi Tréner Kft. társtulajdonosa, a repülőgép-javítással foglalkozó Nyír Air Service ügyvezető igazgatója talán csak vízközelben szeret annyira szenvedélyesen lenni, mint a levegőben.

1961-ben született Gyomán, igazi békési családba. Édesapja kovácsmester volt, míg édesanyja konyhán dolgozott. Ugyan számtalan mezőgazdasági gép körözött már akkor is a levegőben az agrárjellegű vidéken, őt mint a Hármas-Kőrös közelében felnőtt gyermeket sokkal jobban izgatta az úszás és a horgászat. Máig kötődik a vízhez és a természethez, s gyakran járnak haza a nagyszülőkhöz.

A szeghalmi – egyébként a Berettyó partján található – Péter András Gimnázium és Szakközépiskolában végzett, s ekkor hallott először a repülés szépségeiről egy barátja unokatestvérétől, aki a Nyíregyházi Mezőgazdasági Főiskolára járt. Talán nagyrészt neki köszönhetően választotta ő is itt a repülőmérnöki kart, ahol az előfelvételiseknek kötelező katonaság után 1981-ben kezdte tanulmányait.

A diploma kézhezvételét követően a Repülési Szolgálathoz került oktatónak. Noha őt is inkább a Malévhoz irányították volna, őt sokkal jobban izgatta a földközeli repülés, amivel nem mellesleg akkoriban jobban is lehetett keresni. 1985-ben már saját tanuló csoportja volt a főiskolások közül, s bár 1988-ban kérte őt a gyomai tsz mezőgazdasági munkákra, rá számítottak itt, s mivel a feleségével együtt megszerették Nyíregyházát, maradtak.

Ma is azt mondja, nem bánta meg a döntését, hiszen kedveli az itteni embereket, és mindketten szeretnek itt élni. Ifjú pilótaként számos különféle viadalon vett részt. Volt ezek között leszálló- és navigációs verseny is. Előbbi esetében az ejtőernyősökhöz hasonlóan a jelhez minél közelebbi landolás a cél, míg az utóbbinál jeleket kellett felismerni a terepen és fényképről azonosítani. Jóllehet, ő az országos élmezőny tagja volt, nem volt igazán versenyhelyzetben, a többiekéhez képest kevésbé modern technikai eszközparkja miatt. A szakmabeliek számára beszédes, hogy kezdetben Z142-esen, majd később AN-2-esen oktatott.

1992-ben a Repülési Szolgálat létszámleépítés miatt vállalkozási formába adta az oktatást, s ő is tagja volt az akkoriban ötük által e célra létrehozott Tréner Kft.-nek. Sőt, ma is tulajdonosa a nemcsak üzlettárs, de szakmabeli és jó barát Horváth Péterrel együtt. 1999-ig oktatott rendszeresen a cég keretei között, majd a repülőgép-javítással foglalkozó Nyír Air Service Kft. résztulajdonosa és ügyvezetője lett. Itt is Horváth Péter a társa, de összességében is felosztották a munkát egymás között. Molnár Tibor, ha kell, oktat, és ellenőrző repüléseket végez, de utast repültet és szúnyogirtást is végez. Szerelési tevékenységük messze földön híres, ami nem meglepő, hiszen színvonalas munkájuk mellett tény: ilyen volumenben csak Budapesten és Kaposváron foglalkoznak javítással. Nemcsak magyar tulajdonban lévő gépeket: repülőket és helikoptereket tartanak karban, hanem dolgoztak már német, szerb és horvát megrendelőknek is. 14 kiváló szakember, köztük szerelő, kárpitos, lemezlakatos és festő dolgozik a közvetlen irányítása alatt. Volt olyan eset, amikor a nyíregyházi hangárban darabokból raktak össze gépet.

Molnár Tibor azok közé tartozik, akik a repülés minden másodpercét élvezik. Mint mondja, nincs annál fantasztikusabb, amikor emelkedik a gép, és hihetetlen szabadságot érez, amikor tudja, oda megy vele, ahova akar. Szemet gyönyörködtető és csodálatos érzés a fák, vetések felett suhanni, és neki is élvezetet okoz, ha utasrepültetés közben a vendégek tapsolnak örömükben, akár azért, mert a saját házukat látták meg föntről. Noha túl van legalább 4100 repülésen, még mindig elégedettséggel tudja eltölteni egy szépen kivitelezett leszállás. Persze volt néhány példa az ellenkezőjére is életében, egyszer kényszerből, meghibásodás miatt Ferihegyen kellett landolnia.

Molnár Tibor, aki saját bevallása szerint az apró sikereknek is tud örülni, azt szeretné, ha valamelyik gyermeke átvenné tőle a stafétát. Az 1988-ban született Tibor jelenleg a Krúdy Gyula Gimnáziumban tanul, míg az 1991-es Ádám még általános iskolás. Felesége, Anikó, akivel 1985-ben esküdtek örök hűséget egymásnak, optikusként dolgozik Nyíregyházán. S mivel mindketten gyomai származásúak, gyakran járnak haza a nagyszülőkhöz, akik annak idején félve engedték el őket a messzi Szabolcsba. A békési kirándulások lehetőséget nyújtanak a közös családi együttlétekre a természetben. Noha Molnár Tibor számára a kertészkedés jelenti a relaxálás egyik formáját, szívesen töltődik fel a gyermekekkel közös természetjárások, horgászások során is. Egy biztos: a gyermekek a vizet már úgy szeretik, mint az édesapjuk. Kérdés, mi lesz a repüléssel.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 19. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése