Magyari Jenő

Mélyépítési irodavezető,

Nyíregyháza

szszb_19-64_magyari_jeno.jpgMagyari Jenő, a Kevíz 21 Rt. mélyépítési irodavezetője mindenekfelett szereti munkáját. Ezt bizonyítja, hogy hatvanéves kora ellenére ma is rendkívül aktív, valamint hogy évtizedekig volt képes munkásszálláson lakni családfőként, ha a hivatása úgy kívánta.

1944-ben született, a ma Romániához tartozó Kismajtényban, s úgy kerültek Magyarországra, hogy a MÁV-nál pályamesterként dolgozó apát ide helyezték. Ő volt az, aki a román kollégájának átadta a leltárt, s még ma is kimegy a szeretett emlékű állomásokra, ha hazalátogat. Hortobágyon, Vámospércsen, majd Kabán laktak szolgálati lakásokban, míg végül hatodik osztályos korában Nyíregyházán állapodtak meg leánytestvérével és a háztartásbeli, ma már nem élő édesanyával együtt. Mint mondja, nehéz volt megszokni az állandó költözést.

A Vasvári Pál Gimnáziumban érettségizett, s noha már ekkor érdekelte az építészet, az építőipar, 1967-ben a debreceni agrártudományi főiskolán avatták okleveles agrármérnökké. Igazából a kertészet izgatta, de vasutasból építőipari dolgozóvá vált apja inkább új szakmája felé terelgette a fiút. Nyaranta vitte magával a Csatorna- és Vízvezetéképítő Vállalathoz, ahol vízhordó, segédmunkás és vonalbejáró is volt. A cég neve Közmű- és Mélyépítő Vállalatra, később Alterrára változott, ő azonban 1968-ban itt helyezkedett el, először technikusként, s maradt is. Itt eltöltött huszonnégy évét a szakmai karrier jellemzi: a mélyépítőnek továbbképzett szakember először beosztott mérnökként, majd építésvezető-helyettesként és építésvezetőként dolgozott. Különösen is büszke a Tiszaújvárosi Vegyi Kombinát építésében való részvételére.

A hatalmas állami beruházáson ott volt egyebek mellett a következő számos üzem építésénél. Jelentős műveket hoztak létre: lefejtőket, technológiai gépalapokat, hűtőtornyokat és medencéket, reaktorokat, elvégezték üzemcsarnokok alapozását és építészeti munkáit, utak, térburkolatok iparvágányok építését, technológiai közművezetékek szerelését, a vízmű- és szennyvíztisztító telep építését, és a TVK Szabadidőközpont építését. Részt vett a kőolaj-finomítónál a tartályparkok mélyépítési munkálatainál is.

Munkásszálláson lakott, s családját csak hétvégén látta. Ekkor inkább tiszaújvárosinak volt mondható, ám sohasem gondolkodott a költözésen, hiszen a rokonsága Szabolcshoz kötötte, s így inkább vállalta az átjárást. Tevékenységét azonban Borsodban ismerték el: megkapta a Leninvárosért Emlékplakettet, kétszer vehetett át Kiváló Munkáért miniszteri kitüntetést, és a Kiváló Újító cím bronz és ezüst fokozatát is méltán adományozták neki.

Maga is szívesen emlékszik vissza a TVK-építkezés szakmai kihívásaira, az éjjel-nappalos műszakokra, a katonákkal való kiváló együttműködésre és a vállalati tanácsi tagságára is.

Ezerkilencszázkilencventől a cég Debrecenhez tartozó területén, többek között Kabán, a cukorgyár mélyépítési munkáin, Tuzséron, az Erdészet Fafeldolgozó Üzeménél és Mátészalkán dolgozott. Az itteni szennyvízcsatorna-építésnél került kapcsolatba jelenlegi cége jogelődjével, a Keviép 21 Kft.-vel. 1992-ben ide hívták vállalkozásvezetőnek, s ő szívesen jött haza. Fő feladata azóta is a munkák, főképpen a szennyvízcsatornák építésének előkészítése, és kivitelezése főként Szabolcs-Szatmár-Bereg, de Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is.

A teljesség igénye nélkül jó néhány a települések tekintélyes listájáról: Gégény, Pátroha, Demecser, Nagyhalász, Ibrány, Tiszabercel, Buj, Paszab, Rakamaz, Nagydobos, Szamosszeg, Nyírparasznya, valamint Nyíregyháza és Debrecen városrészei, Hercegkút és térsége, Telkibánya. A munkák javarészénél a csatornahálózat építésén túl a szennyvíztelepet is létrehozták. Emellett az ő nevéhez fűződik egyebek mellett a beregdaróci kompresszorállomás, és a Szerencsi Cukorgyár bővítése, mely utóbbiért elismerést is kapott.

1996–97 során az ukrajnai Lvov vasútállomásán épített perontetőket. Megbecsülik és tisztelik a Kevíz 21 Rt.-nél, ahol először főépítés-vezető, majd vállalkozási főmérnök, később mélyépítési irodavezető lett. Ha kell, munkaidőn túl is dolgozik és pályázatokat készít elő a már előnyugdíjban lévő Magyari Jenő, akit azért a visszavonulás gondolata még nem foglalkoztat igazán. Ebben talán az is közrejátszik, hogy elmondása szerint jó főnökei vannak, hiszen remekül megérti magát Bencze Antalékkal.

Ehhez a munkakörhöz szervesen hozzátartozik egy elfogadó család, legfőképpen egy jó feleség és egy megértő gyermek. Annával, aki korábban a Gelkában dolgozott, ezerkilencszázhatvankilencben kötött házasságot. Ezerkilencszázhetvenben született fiuk, Tamás, vállalkozóként dolgozik Nyíregyházán.

Jelenleg Oroson laknak egy családi házban, melyhez jelentős telek is tartozik, s az itt kertészkedéssel töltött idő kapcsolja ki igazán az akár éjszakákat és a hétvégéket is elrabló munkájából.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 19. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése