Kulcsár Károly

A KKR Kft. és a Károly Hotel ügyvezető igazgatója,

Miskolc

baz_07_30_kulcsar_karoly.jpgTenni akarását, fiatalos lendületét látva bizony kevesen gondolnák Kulcsár Károlyról, hogy már a hetedik ikszhez közelít, hiszen 1938. szeptember 2-án született Miskolcon. Minden bizonnyal redőnygyáros és gyerekkocsigyártó, illetve kerékgyártó nagyapjaitól és üzemmérnök édesapjától örökölte a műszaki érzéket, a kézügyességet, a gépek iránti fogékonyságot. A háztartást vezető édesanyja rajta kívül még két gyermeket nevelt: nővére teológiát végzett református pap, öccse vegyi gépészmérnök.

Gyermekkorát szülővárosában töltötte, itt végezte iskolai tanulmányait is: a gépipari technikumban szerzett technikusi szakképesítést. 1967-ben Kazincbarcikán a „Ki minek mestere” versenyen I. helyezést ért el. A Drótgyárban kezdett dolgozni, hamarosan művezető, majd üzemvezető lett. Innen került a Csepeli Vas- és Fémművekhez, ahol ugyancsak művezető volt, majd következett a Vegyépszer. Ennél a vállalatnál 25 évet töltött, ez idő alatt megszervezett tíz különböző céget, és többek között Németországban volt területi vezető. „Gyárépítőként” megfordult Schwarzheide, Merseburg, München, Lauta és Leipzig városokban, dolgozott Wolfsburgban a Volkswagennél, majd Augsburgban közös kooperáció révén az IMO-nál, kirendeltség-vezető volt Bitterfeldben és Leipzigben, megfordult a BUNA Műveknél. Dolgozóinak öt minősítő hegesztő és három csőszerelő-tanfolyamot szervezett Németországban.

Magyarországi cége a KKR Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 1991-ben alakult, tevékenységét az akkori Borsodi Vegyi Kombinátban, valamint a Tiszai Vegyi Kombinátban kezdte. A cég észak-magyarországi ipartelepén, a szikszói 39 hektáros területen 30 lakatost, fényezőt és minősített hegesztőt foglalkoztat. Ezzel egy időben a cég megbízást kapott a németországi Winklmann és a CTR. Gmbh építési és szerelési területén. A KKR Kft. 1995-től gyárt söröspavilonokat és hűtős utánfutókat németországi megrendelésre. Itthon többnyire acélszerkezetek, felépítmények gyártási és szerelési munkáit végzik, de tevékenységi körükbe tarozik tehergépjárművek, kamionok, autóbuszok javítása, teljes fényezése és dekorációjának elkészítése is. A fényezéshez egy, a környéken egyedülállóan nagyméretű festőkabin áll rendelkezésükre.

Németországban, ahol közel 110 főt foglalkoztatnak, a cég meghatározó profilja az építési, szerelési tevékenység. A társaság 1991-től folyamatosan végez gyártási munkákat az úgynevezett 880 Mhos kontingens alapján. A Miskolc város keleti kapujában megépült háromcsillagos Károly Róbert királyunkról elnevezett szálloda megnyitásával, a szállodai szolgáltatások beindításával a hivatásturizmusban rejlő gazdasági, tudományos, kereskedelmi és társadalmi haszon felmérésével járul hozzá Kulcsár Károly cége Miskolc idegenforgalmi vonzerejének növeléséhez. A jelentős összegű – közel 840 milliós – tőkebefektetéssel 78 szobás, háromapartmanos, 182 férőhelyes, háromcsillagos szállodát alakítottak ki.

A szálloda névválasztásában segített, hogy Károly Róbert nemes, istenfélő magyar uralkodó volt, aki újraegyesítette, gazdagította, fejlesztette és nagyhatalommá tette országát, vonzotta az országba a külföldi kereskedőket.

Az épületben, amely Miskolc északi részének egyetlen szállodájaként emelkedik a magasba, három konferenciaterem is található: kettő az első emeleten, míg a harmadik, a szálloda tetején nemcsak csodálatos panorámát nyújt egész Miskolcra és környékére, hanem 350 fő fogadására is alkalmas.

Kulcsár Károly úgy véli: „A sikerek, az eredmények titka elsősorban a szorgalom, a dolgok nyugodt és tárgyilagos szemlélete. Aki nap mint nap emberek között forog, annál elengedhetetlen feltétel az emberszeretet és a mások iránti segítőkészség. A szakmai előmenetel legfontosabb feltétele pedig a folytonos tanulás. Az ember mindig abban képezze magát tovább, amit a legjobban szeret csinálni.”

Erre tanította gyermekeit is, három lányát és egy fiát: Andrea 1964-ben, Péter 1968-ban, Ricarda 1972-ben és Zsuzsa 1979-ben született. Ma már mindannyian diplomás emberek, Budapesten élnek. A nagypapa életét pillanatnyilag két unoka – egy fiú és egy lány – teszi szebbé és boldogabbá.

Kulcsár Károly életében mindig jelentős szerepet játszott a sport. Aktív futballistaként Miskolcon középiskolás válogatott is volt, később Csepelen futballozott.

Szabad idejében szívesen hallgat zenét, nagy operakedvelő, tíz éve van operabérlete, a Miskolci Nemzeti Színház rendszeres látogatója. Ha teheti, a fafaragásra is fordít időt, és jelentős szerepet vállalt Miskolc város felújításában, többek között az Interbau-ház esetében.

Eddigi eseményekben gazdag, változatos életével elégedett. A jövőt illetően  – korára való tekintettel – mindenekelőtt megfelelő utódot szeretne találni mind a szálloda, mind a németországi cég irányítására.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 7. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése