Kósa Tímea

Ügyvezető igazgató,

Nyíregyháza

szszb 23 tgy Kósa Tímea.jpgÉletöröm és jókedv, egyfajta belső bizonyosság sugárzik a tekintetéből, pedig „hajnali” hét órakor találkozunk az interjú kedvéért, hogy a munkanapja ne sérüljön. Nyolc órától már bizottsági ülésen kell szerepelnie a Megyeházán, és nem nyolcórás az állása. A pozíciója a megyei lakosok jövőbeni mindennapjait illetően is meghatározó: a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Kht. első számú vezetője, így felelőse a nagyszabású szilárdhulladék-programnak is. Krisztusi korban van, alkotó ereje teljében, de, mint mondja, így sem könnyű elfogadtatnia magát fiatal női menedzserként.

A férje révén – helyi szokás alapján – most már Kósa Tímea Molnár Tímeaként született 1975. április 15-én Szatmárnémetiben. Noha a hírhedt Ceausescu-korszakban élte meg gyermekkorát a határ menti, partiumi városban, nem sötéten emlékszik az időszakra.

Családja régi városi polgárfamília. Bőrszabóság, virágkertészet és a kemény munka tette anyagilag élhetővé mindennapjaikat a „szokásos” nélkülözések mellett.

Nem is gazdasági okok miatt költöztek Magyarországra. Akkoriban a magyar líceum elvégzése a bizonyítvány mellé egyetlen lehetőségként lakatos szakmát adott, s a nővére így ment el felvételizni a felsőoktatásba. Szerény román nyelvtudása miatt azonban ez nem sikerült, így a család döntött: ez még egyszer nem ismétlődhet meg. Minden nehézség nélkül repatriáltak, hiszen a gyökerek itt voltak az óhazában, e megyében.

Mezőladányra költöztek, s ő a kisvárdai Bessenyei György Gimnáziumban kezdett. Ma is szívesen emlékszik igazgatójára, Sárosi Zoltánra, és jóságos osztályfőnökére, Fehérvári Bélánéra, akik az útját egyengették. A szülőknek sok tanulással és jó jegyekkel bizonyított az áldozatért, így készülve a matematika–angol szakra. Osztályfőnöke útmutatása alapján azonban mégis közgazdásznak ment Debrecenbe, kitűnő érettségivel és nyelvvizsgákkal a zsebében.

Élete legszebb évei következtek az egyetemen, ahol megismerte élete párját, a református teológián tanuló Kósa Lászlót. Egyszerre két szakirányt végzett, ám nemzetközi üzleti és pénzügyi képesítése ellenére sem talált munkát négy hónapig a diploma után.

Férje szatmári kötődése miatt először Nyírtétet választották letelepedésük színhelyéül, innen járt be dolgozni a Szabolcs Gabonához Nyíregyházára. Egy pályázat útján – amiben rajta kívül senki nem hitt – került a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat külügyi referensi posztjára 2000-ben.

Itt vált igazán „felnőtté”. Sok ismeretet szerzett és kapcsolatot épített ki a megyében és a határokon túl is, hiszen ezzel párhuzamosan egy idő után az Eurokapocs-Euroklip Közalapítvány titkára, majd kurátora is volt. Ez utóbbi a magyar–ukrán kapcsolatok segítését tűzte célul, így nem csoda, hogy sokat utazott.

Időközben 2002-ben megszületett gyermekük, aki édesapja után a László nevet kapta, s aki édesanyja bevallása szerint a legszebb óvodás a világon…

2007 nyarán erre a szakmai életútra, munka iránti alázatra alapozva érkezett a felkérés a vezetői posztra.

Egyrészt jelezte: rugalmas lesz a munkában, de csupán szigorú erkölcsi keretek között. Másrészt mivel élvezte családja támogatását, belevágott. Hogy mibe? Elsőként a cég reorganizációjába. Újra élhetővé kellett tennie munkatársaival együtt a kht.-t.

Miközben el kellett fogadtatnia magát, újra pályára kellett állítani a megye meghatározó uniós támogatású projektjét, a méltatlanul és veszélyesen késésben lévő szilárdhulladék-gazdálkodási programot.

Ennek során nyitott a 241 részt vevő önkormányzat polgármesterei felé, szakmai fórumok és grémiumok létrehozásával hatékony párbeszédet indítva velük, és szigorú gazdasági döntéseket is kellett hoznia.

Az átmenetileg kevesebb hangsúlyt kapó területfejlesztést a régi, kiváló munkatársak viszik egyelőre, ám a program sínre tétele után a közeljövő célja ennek a gyors ütemű fejlesztése.

Pontosan tudja, hogy noha kitűnő kollektíva áll mögötte, első számú vezetőként, végső felelősként csak magára számíthat.

Igazi kihívásként és nem pénzkeresetként éli meg komoly megbízatását, talán egy picit még mindig bizonyítva a szülőknek, saját magának is.

Nem a reflektorfény motiválja, inkább az ügy szolgálata, melynek eredményeiről annak idején majd szívesen számol be. Mindehhez valódi hátteret biztosít sziklaszilárd, nem a kirakatban megélt hite és a támogató családi háttér.

Szükséges is a harmónia megteremtése saját magában, hiszen fiatal nőként kell egyensúlyban tartania életét. Bármi is történjék: a szombat jellemzően családi nap.

Kósa Tímea a maga és hite által szabott keskeny úton jár, és arra törekszik, hogy minden reggel a tükörbe tudjon nézni vezető menedzserként is.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 23. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése