Kósa Árpád

Ügyvezető igazgató,

Nyíregyháza

szszb 23 tgy Kósa Árpád.jpgSzabolcs-Szatmár-Bereg megye vezető elektronikus médiuma, a Kölcsey Televízió fiatal igazgatójának a szülei aligha sejtették, hogy fiukra magyarországi sajtókarrier vár. Mert noha Kósa Árpád a Beregben látta meg a napvilágot, de szülőhelye, Beregszász akkor már évtizedek óta a szomszédos Szovjetunióhoz tartozott.

A II. világháború során hivatali munkájuk okán Kárpátaljára került nagyszülők 1947 után már hiába kívánkoztak vissza az anyaországba, a hazajutás nem sikerült. A család ott vert gyökeret, a későbbi határzárás miatt sokszor évekre elzárva az anyaországtól.

Kósa Árpád 1978. február 28-án a szocialista mamutállam peremvidékének kulturális pezsgésébe született. Még az orosz nyelv sem volt kötelező: nyári táborokban sajátította el barátaitól. Egymást érték a szavaló- és sportversenyek, ahol az asztalitenisztől a vízilabdáig sok mindent kipróbált. Évente egyszer mehettek rokonlátogatásra Magyarországra, a családi „adomák földjére”, főként Budapestre, ami izgalmas és kényeztető volt, de alapvetően jól érezte magát otthon. A szülők mégis az óhaza mellett döntöttek, ám Árpádnak a főváros forgataga és a barátokkal teli otthon dinamikája után nehéz volt megszokni a szomszédos Olcsva nyugalmát, ahol édesapja gazdálkodni kezdett. Miközben Vásárosnaményba járt iskolába, próbált új lakhelyén is mozgolódni: színjátszószakkört, iskolaújságot szervezett.

A II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumba is könnyen illeszkedett be, kellemes emlékeket őriz a középiskoláról. Irodalomból és történelemből OKTV-versenyeken is részt vett, Kossuth Lajos levelezéseinek feldolgozásával még országos szintre is eljutott, és persze itt is maradt a foci. Ekkor véglegesedett benne az elképzelés: sportriporter lesz! A szülők valami „tisztességes” foglalkozást szerettek volna inkább, például a jogi pályát, ám ő végül a Komlósi Médiastúdióban kötött ki volt tanára ajánlására, ahol még éppen belefért a jelentkezési határidőbe.

Gyerekkora után ismét hatalmába kerítette a kiváló fővárosi életérzés, remek tanárokkal: Knézyvel, Vitrayval, Hajdú B-vel és Bárdossal, valamint pompás lehetőségekkel. Bepillanthatott az országos médiavilágba, majd televíziós műsorkészítő-sportszerkesztő szakos OKJ-s bizonyítványa átvétele után a Hungarosportnál és a TV3-nál dolgozott. Ekkor hívták Fehérgyarmatra: először a Városi Televízióhoz, mégis a Szamos Tv-t választotta. Alighogy hazament, pár napra rá már zenei műsort vezetett, később az egészség, az életmód és a jog területén készített magazinokat. Megszerette a helyzetet, mivel akkor a helyi tévé még kuriózum volt, és megbecsülték őt.

1999-től naponta készített híradós tudósításokat a Duna és a Magyar Televíziónak, a 2001-es árvíz idején pedig ezáltal nagyon izgalmas helyekre is eljutott szülőföldjén, Ukrajnában. Az MTV-től Nívódíjat is kapott munkájáért. Közben először felelős szerkesztő, majd megbízott főszerkesztő is volt a Szamos Tv-nél.

2002-től nehéz időszak köszöntött be: apadóban voltak a pénzügyi források, csökkent a színvonal, sokan elhagyták a stábot, és megjelent konkurenciaként a térségben a megye televíziója, a Kölcsey. Ebben az időszakban a Szatmár-Beregi Kórház Impulzus című lapját is szerkesztette, és a jövőjén gondolkodott, amit egy felkérés oldott meg: legyen a helyi VTV vezetője. Mivel már sok minden és mindenki kötötte Fehérgyarmathoz, igent mondott, és a nulláról építette újjá a helyi tévét heti négy adással, sportközvetítésekkel. A működőképes és nyugodt élethelyzetben érkezett 2006 decemberében a felkérés Fülöp Istvántól, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnökétől: legyen a Kölcsey Televízió igazgatója!

Az erre kimondott igen azóta élete eddigi legizgalmasabb időszakát eredményezte. Egy viszonylag stabil lábakon álló, a közéletben tényezőnek számító médiumhoz érkezett, ahol öt évre szól a szerződése.

Fő célkitűzései cégvezetőként: a megyei értékek közvetítése, a nézők és a működő műsorkészítő csapat megtartása, a televízió technikai fejlesztése és a digitális átállás levezénylése, továbbá a vezető szerep megtartása a megyei kommunikációban. Pontosan tudja, hogy mindehhez nagy szükség lesz az országos csatornákkal való szoros együttműködésre és az uniós pályázatok kihasználására.

Persze nemcsak a mindenkori kenyéradó tévéje fejlesztésével foglalkozott, hanem saját maga képzésével is. A felsőfokú médiaképesítése mellé a Nyíregyházi Főiskolán kommunikáció–művelődésszervező szakon szerzett diplomát, magyarán humánpolitikai és kommunikációs szakemberré vált. Tudását a közeljövőben a politikai kommunikáció területén igyekszik bővíteni a Századvég iskolájában. Tágabban értelmezett lakóhelyétől sem szakadt el: munkán kívüli életét Kocsordon éli párjával, Mónikával, akivel két leánygyermeket nevelnek, Brigittát és Csengét.

  (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 23. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése