Koós János

Pro Urbe díjas előadóművész

Budapest – Miskolc

szszb_32_kii_koos_janos.jpgAz operán kívül szinte mindegyik zenei irányzatot kipróbálta már hosszú pályafutása során. Minden földrészen járt és nehéz lenne összeszámolni, hány országban lépett színpadra. Népszerűsége az évtizedek során sem halványodott, közel a nyolcvanhoz még rendre kap felkéréseket, amelyeket örömmel vállal. Miskolcon töltött éveit mindig nosztalgiával emlegeti, amit a város vezetése méltányolt: 2016-ban Pro Urbe Díjjal tüntették ki.

Énekes, zenész, humorista, színművész – ezek a kifejezések jellemezik Koós János munkásságát, aki egy véletlen folytán Bukarestben született 1937. november 20-án. Gyergyószárhegyen élő édesapja ismert szobafestőként éppen a román fővárosban dolgozott, ahol várandós felesége, Bartis Karola meglátogatta és ott érték a szülési fájdalmak. Kupsa János 1941-ben úgy döntött, családjával Erdélyből  Miskolcra költözik. A választás kézenfekvő volt számára, mert nővére régóta a borsodi iparvárosban élt. A megspórolt pénzből fűszerboltot nyitott a Mindszent utcában, amit az államosítás időszakában elvettek a családtól. Később a lillafüredi Palota-szálló karbantartójaként dolgozott sok éven át. A Ferencvárosi Torna Club egyik fő szimpatizánsaként fiát már tíz évesen Fradi meccsekre utaztatta, aki azóta is híres klubhűségéről. Amikor 1976-ban Gergő fia megszületett, első ajándékként már a kórházban átadta a csecsemőnek a Fradi tagsági könyvet.

János Miskolcon élte boldog gyermekkorát. Amikor az általános iskola elvégzése után pályaválasztásra került sor, azzal a meglepő hírrel állt szülei elé, hogy zenész szeretne lenni, mert olvasta, hogy felvételi van a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolába. Mivel hangszeren nem játszott, énekelnie kellett, így adta elő a Bánk bánból a Hazám, hazám kezdetű operaslágert. Felvették és egyik tanára kijelentette: oboista lesz. A Diósgyőri Vasas egyik legjobb úszója volt, ezért úszómesterként dolgozott a diósgyőri strandon. Iskolai bulikon akkoriban már „halandzsa nyelven” világslágereket adott elő.

1957-ben érettségizett, majd Budapestre került a Zeneművészeti Főiskola oboa szakára és felvették az Országos Pénzügyőr Zenekarba is.

Ismertségét mégsem zenészként, hanem a Zeneakadémia gólyabálján alapozta meg, ahol a haverjai rábeszélték, „halandzsázzon” valami világslágert. Ekkor az  olasz Vico Torrianit parodizálta, és ezt hallotta meg Marton Frigyes rendező, aki azonnal meghívta a Kamara Varietébe. Ezzel együtt megalapozta a következő évek táncdalfesztiváljain való szereplését is. Első fellépésének plakátján Márkus László vagy Psota Irén is szerepelt, és valaki ott írta át a nevét valaki Kupsáról Koósra.

Micsoda nagyszerű dolog – énekelte 1961-ben első nagy slágerét, Havasi – S. Nagy szerzeményét, amivel megnyerte a fesztivált, 1966-ban pedig a legjobb énekes díjat is megkapta. Képességeit felismerték a filmrendezők is, 1969-70-ban filmszerepekkel bízták meg. Láthattuk Az oroszlán ugrani készül, a Bűbájosok és A gyilkos a házban van című filmekben. A későbbi örök baráttal, Hofi Gézával már a Mikroszkóp Színpadon találkozott, kapcsolatuk paródiákban és megszámlálhatatlan közös fellépésben teljesedett ki. Máig utánozhatatlan produkciójuk a Macskaduett. Számos közös műsoruk volt Kovács Katival, a másik táncdalénekes ikonnal, aminek eredménye az 1996-ban megjelent Próbálj meg lazítani című album volt.

Hat nagylemez és számos kislemez, népszerű örökzöld slágerek emlékeztetnek aktív munkásságra, amikor még zeneszerző és szövegíró barátai „rászabták” a dalokat, amelyeket sikerre vitt. Havasi Viktor nem csak számokat komponált, hanem zongoristaként a színpadon is zenei kíséretet biztosított számára 15 éven keresztül. A jó zene alapja viszont a jó szöveg, amiben S. Nagy István és Szenes Iván járt az élen, akikkel szintén baráti kapcsolatot ápolt. Sajnálja, hogy ezek a nagyszerű emberek már nincsenek közöttünk. Ezen a ponton felidézi a Bajor Imrével kialakult örök barátságot, hiszen a színésszel gyakran találkoztak és nagyon sok külföldi kirándulást szerveztek. Különösen a mexikói útjuk maradt számára emlékezetes.

Koós János mai napig gyakori szereplője a televíziós csatornák különböző műsorainak. Büszke kondíciójára, hiszen nem gond számára, ha naponta 7-800 kilométert kell levezetni. Örök szerelme maradt a vitorlázás, hatszor nyert magyar bajnokságot ebben a sportágban. Akkor a legboldogabb, amikor együtt hajókázhat Rozival, a Dékány Sarolta – Koós János művész házaspár egyetlen unokájával. Lányuk, Réka szüleit követte az előadói pályán, Gergő fiúk pedig az informatika világát választotta.

Az előadóművész nagy álma, hogy 2017-ben a 80. születésnapján Miskolcon, a Nemzeti Színházban vidám zenei koncertet adhasson, paródiaelemekkel tűzdelve. A színházigazgató máris vevő az ötletre, már csak azt a bő egy évet kell kivárni az ötlet megvalósulásáig.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése