Kolenkó Gábor

Polgármester,

Arnót

baz_01_76_kolenko_gabor.jpgArra a kérdésre, hogy mi a közös Bodrogkisfalud és Arnót között, a legtöbben, már csak a markáns tájegységi különbségek miatt sem tudnának hasonlóságot felmutató azonosságokat találni. Nem úgy, mint Kolenkó Gábor, akinek az életében mindkét falu nagyon fontos szerepet játszott, illetve játszik, hiszen az egyik településben a szülőfaluját, a másikban igazi otthonát szereti. Utóbbiban azt a települést, ahol közszolgálati tevékenysége elismeréseként több ciklusban is bizalmat szavazott neki a lakosság. Őseit jó szívvel emlegeti.

– Apám mozdonyvezetőként, majd műszaki ellenőrként dolgozott a vasútnál, és mint a rendhez, rendszerességhez szokott ember, a gyermekeit is a becsületes helytállásra nevelte. Öcsém a tarcali pincészetnél, nővérem az egészségügyben találta meg azt, ami számára mindig is több volt, mint egyszerű foglalkozás. Középiskolába Abaújszántóra jártam a Mezőgazdasági Technikumba, majd ezerkilencszázhatvankilencben a tanácsakadémia hallgatója lettem, ezerkilencszázhetvenöttől pedig különbözetit tettem az Államigazgatási Főiskolán. Számomra a nehezebben járható út adatott meg, vagyis munka mellett tanultam.

– Mikor került az államigazgatás közelébe?

– Több mint harminc évvel ezelőtt titkársági előadóként kezdtem, majd főelőadó lettem. Szerencsről vissza, Bodrogkisfaludra vitt az utam. Itt néhány mondat erejéig elidőznék, hogy elmondhassam, ezerkilencszázhetvenben kötöttünk házasságot a szomszéd községből való Juhász Máriával. Szegiben rendezkedtünk be, úgy, hogy lakást vettünk. Az élet azonban onnan elszólított minket, ugyanis a Miskolci Járási Hivatalhoz hívtak revizornak és én el is vállaltam. Tetszett a munka, jól éreztem ott magam, ma is életem egyik fontos, sok tapasztalatot adó félévének tekintem azt az időszakot, mert segítőkész, jóindulatú szakemberek pallérozgatták a pályámat.

– Eszerint ennek ellenére rövidesen tovább lépett.

– Csábított egy nagyobb feladat, amit el is vállaltam, és ezzel a megye legfiatalabb vb-titkára lettem, s ezt a munkakört töltöttem be a rendszerváltásig, amikor viszont polgármesternek választottak. Ezt tiszteletdíjasként vállaltam, havi tízezer forintért dolgoztam. Mint nyakas hegyaljai férfi megmutattam magamnak is, másoknak is, hogy a kenyérkereső elfoglaltságom mellett sem fáraszt a közösségért végzett munka, kivált, ha azt a választók értékelik is. Visszatérve a családhoz, mára gyermekeink is felnőtt, önálló életüket élik, a nagyobbik Chainbridge-ben végzett, a kisebbik bölcsészhallgató. Az életünket itt rendeztük be Arnóton, ezerkilencszázhetvenkettőben építettük fel az otthonunkat.

– Mi változott a család körül idekerülésük óta?

– Ha a falura gondol, óriási a változás. Amikor vb-titkár lettem, 1010-en laktunk Arnóton és mára 2650-re emelkedett az itt élők száma. A nyolcvanas évek végén, a kilencvenes évek elején hihetetlen méretű telefonhálózat bővítés történt, aztán a gázfejlesztés következett 1990–91-ben. A csatornahálózatra 1995 januárjától lehet rácsatlakozni. Gyakorlatilag Arnót felkészülten várja azokat a tőkeerős hazai és külföldi befektetőket, akik ipartelepítési szándékkal keresik meg az észak-kelet magyarországi településeket. Jószerivel már csak az utak állapotának javítása maradt hátra, de őszintén reméljük ez sem húzódik sokáig. Vannak terveink egy új községi központ kialakítására, ami eltér a hagyományostól, nem a községháza, iskola, templom, orvosi rendelő által közrezárt területtel azonos. Az új iskola közelében olyan falufórum megteremtésére nyílik lehetőség, amit szeretnénk megragadni. Az új községi park a millenniumi emlékművel jelentős zöld szigetként egyúttal az arnótiak pihenőhelye lesz. Aztán pedig hasonló parkokat építünk a település több pontján, a főút mellett és a belső utcákban is. Ez úgy érzem egy kicsit megadja majd Arnót arculatát, amely most nem egységes, már csak azért sem, mert a régi házakat még 1200, a maiakat pedig mindössze 205 négyszögöles telekre építették. Ezek már csak részletkérdések a fejlesztések egészéhez képest. Arnót a számomra nagyon fontos már jó ideje, és ha bárhonnan hazafelé tartok, a körforgalomból bevezető út elején minden alkalommal egy sajátos, megmagyarázhatatlan érzés fog el, amilyen régebben csak a szülőfalum határában érintett meg.

– Arnótra nagyon sok miskolci család költözött ki az utóbbi évtizedekben, akik itt a nyugalmasabb élet feltételeit kívánták megtalálni a nagyváros közelségében, ahol életük egy részét leélték, és élvezhették a városi szintű szolgáltatásokat.

– A legnehezebb ennek az összhangját megtalálni. Élnek köztünk szerencsére olyan arnótiak, akik az ünnepek előtt még mindig kötelességüknek érzik a házuk előtti útszakasz felsöprését is, nem csak a járda és az árok rendbe hozását. A sokféle szemlélet ütközéséből is csak a falu kerülhet ki nyertesként – zárta a beszélgetést Kolenkó Gábor.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése