Kiss László

Polgármester

Hetefejércse

szszb_33_tk_kiss_laszlo.jpgFelfoghatatlan változásoknak lehetett nemcsak szemtanúja, hanem cselekvő részese Kiss László, Hetefejércse 1994 óta mindig újraválasztott polgármestere. Szülőfalujával bizonyára elfogult, gondolom, ám szavaiból, az általa megrajzolt jövőképből ugyancsak fejlődhetne a 330 lelkes kis falu. Egy 10 emeletes szalagházban, városban élnek annyian, mint ebben az aprócska beregi községben. Náluk 60 év az átlagéletkor (!). Tavaly három újszülött jött a világra, míg utolsó útjára nyolc halottat kísértek a gyászolók.

A folyamat évtizedek óta tart, nincs, ami megálljt parancsolna az elvándorlásnak. Az iskolát még 1975-ben bezárták, busz viszi Csarodára a tanulókat.Középiskola után pedig másutt keresik a boldogulást. Mire jönnének haza, kérdezi mintegy magától a polgármester. Közmunkára? 47 majd 52 ezer forintért? Az a 36 közmunkás jelenti a legnagyobb dolgozói létszámot a faluban, akik köztisztasági feladatot látnak el. Az idén indul a paradicsomterv: zöldparadicsomot termesztenek, s viszik Jánkmajtisra.

A másik komoly munkáltató az idősek otthona, amelyben most 38-an pihenik ki egy munkásélet fáradalmait. Még lehetne legalább 20 gondozottat elhelyezni, ha 100 millió forintból bővíthetnének. Az árvíz után 2001-ben, a speciális otthonnak épült intézményt jelenleg a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség működteti.  Ám a helybeliek, nem győzi hangsúlyozni a polgármester, annak örülnek, hogy ha már intézményi gondoskodásra szorulnak a szerető család helyett, akkor legalább szülőföldjükön töltsék életük alkonyát, és ebben a temetőben találjanak végső nyughelyre. Akkora a sorbanállás a bekerülésre, hogy az külön megérne egy szociológiai, szociográfiai elemzést. Örökre vége az egykori famíliákra jellemző ellátási sémának: előbb a szülő a gyermekével, majd a felnőtté vált gyermek a szüleivel törődik. Figyelembe veszik a határszéli, ezernyi hátránnyal küzdő környék sajátosságait, nem kell beugrót fizetni. Alig várnak egy pályázati kiírást Hetefejércsén, hogy még több rászorulónak biztosítsanak emberhez méltó körülményeket, tisztességes ellátást.

Az egyszemélyes polgármesteri hivatal a tiszteletdíjas polgármestert jelenti. Alig tudunk időpontot és helyszínt egyeztetni a találkozásra. “Ha bármi történne, nekem azonnal intézkednem kell, nincs kit küldenem. Adminisztrátor sincs, az 5 tagú testület pedig a szabályos működés garanciája. Pedig nem akármilyen múltat tudhat maga mögött a falu, a lehetséges jövőkép több mint rózsaszín szemüveget igényel. Már beszéltünk a modern otthonról. Hát még ha a 70 millió forintból kivitelezett orvosi rendelőt nézzük! Csak pályázati forrás jöhetett szóba. Így viszont olyan Európai Uniós szabványoknak is meg kellett felelni, mint egy nagyvárosban. Kezdve a külön orvosi öltözőtől a rendelő berendezéséig. Ez már a 21. század. De vajon értékelik az idős orvost felkereső páciensek?

A közműveket, a szennyvízvezeték kivételével rég megépítették No, és most tegyük fel azt a bizonyos rózsaszín szemüveget, mert olyasmit elemez a maga mérnöki pontosságával Kiss László, ami mégis csak egy pozitív élettérrel keretezhetné a csöppnyi falut. Környezet- és természetvédelmi értékekről sokat beszélünk, de amikor tenni lehet érte, itt a lehetőség! Öt kilométerre az ukrán határtól, távol az autópályától, így ipari fejlesztés nem történt. Viszont semmi akadálya, hogy vegyszermentes, bio, egészséges élelmiszereket termesszenek, értékesítsenek. Védik a tájat, munkát, megélhetést, kenyeret adhatnak az ebben a projektben résztvevők kezébe. Így az sem kizárt, hogy nemcsak kényszerből, hanem a tisztes profit kedvéért is létesüljenek mezőgazdasági vállalkozások. Akkor nem a közmunka, hanem a jövedelemtermelő elfoglaltság lesz a mértékadó.

Felfoghatatlan változásokról, akár csodáról is nyugodtan beszélhet a polgármester. Ő például kétszer született, az elsőre még nem emlékszik: 1962. október 11-én Vásárosnaményban jött világra, néhai Kovács Ilona (78) és néhai Kiss János (51) fiaként. Testvére, dr. Kiss János állatorvos, nővére, Nagyné Kiss Gyöngyi postatiszt volt. Felesége Kissné Szondi Anna szociális munkás. Házasságukből két lányuk született: Anita (27) közgazdász Budapesten, Dóra (24) szintén a fővárosban él, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem végzős medikája. A polgármester Szarvason, a Mezőgazdasági Főiskolán meliorációs üzemmérnöki diplomát szerzett 1984-ben, és azonnal a Csarodai Új Élet Termelőszövetkezetben kapott állást. 26 évesen már termelési főmérnök, nála 20 évvel idősebbeket is irányított. Tisztelet, szorgalom, elhivatottság jellemezte a munkáját – elsőként érkezett, utolsóként távozott. Egy majdnem tragédiába torkolló autóbaleset hirtelen más megvilágításba helyezte a környezetében élő családtagokat – a nagyobbik lánya épp egyéves születésnapját ünnepelte -, fontos beosztást látott el a munkahelyén. Beletelt egy évbe, míg testileg, lelkileg összerakta önmagát. Választhatott az öngyilkosság, az alkohol, vagy az értelmes elfoglaltság mellett. Józan eszére hallgatva, családját és barátait, munkatársait nézve vett egy mély levegőt és a közéletet választotta. Megbecsülik itt is – jól döntött.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése