Jávorszki Imréné

Polgármester,

Berzék

baz_02_50_javorszki_imrene.jpgA Miskolctól huszonöt kilométerre fekvő közel ezerfős települést az 1200-as években említik az első írásos emlékek. Évszázadokon keresztül a Potoczky és a Perczel családok birtoka volt a falu, mindkét családok egy-egy kúriát hagyott az utókorra. A műemlék református templom és a fa harangláb teszi ismertté a települést, no meg az, hogy itt van eltemetve Staubler Margit, aki a Magyar Rádió első bemondónője volt.

Jávorszki Imréné a rendszerváltás óta Berzék polgármestere. 1948. július 3-án született Hernádnémetiben. Édesapja vasúti dolgozó, édesanyja tsz-tag volt. Egy húga van, ő Miskolcon lakik, egy kft.-nél könyvelő. A Munk-féle kastélyt gyermekkorában alakították át iskolának, így ide kötődnek iskoláskori emlékei. Nagyon jó tanárai voltak, máig szép emléke Szerdahelyi Sándor tanár úr, aki afféle művésztanárként a művészettörténetet, meg a rajzot szerettette meg tanítványaival. Mindig a humán tárgyak érdekelték, imádott olvasni, jól tanult és művészettörténeti szakkörbe járt. Közben besegített a ház körüli munkákba is, szüretelte a szilvát a ház mögötti szilvásban, meg lejárt fürödni a kert aljára, a Hernádra, amely akkor még gyönyörű tiszta vizű folyó volt, kellemes parttal, zöld pázsittal.

Középiskolai tanulmányait Miskolcon, a Zrínyi Ilona Leánygimnáziumban, egy kísérleti osztályban folytatta, mindösszesen csak huszonöten tanultak az osztályban, ahol magas szintű testnevelés-oktatás folyt, és angolból kötelező volt az érettségi. Árokszállási Zoltánné osztályfőnöknek meglehetősen nehéz dolga volt a sokfelé húzó lányosztállyal. Érettségi után az egri tanárképző főiskola magyar–történelem szakán felvételizett, az óriási túljelentkezés miatt azonban dolgoznia kellett.

Első munkahelye a Miskolci Betonelemgyártó Vállalat volt, ahol adminisztrátor lett a szállítási osztályon. Közben tovább képezte magát, felsőfokú szállítási vizsgát tett, hamarosan kinevezték szállítási csoportvezetőnek. Szívesen végezte ezt a felelősségteljes munkát, szervezte a rakodást, a diszponálást, a vagonrendelést. 1973-ig dolgozott itt, jól érezte magát a közösségben.

Ebben az évben ment férjhez, férje Jávorszki Imre a Miskolcon a Postánál volt raktárvezető, ma már nyugdíjas. Házasságukból két gyermek született: Klára 1974-ben, ő szociálpedagógus, Felsőzsolcán a polgármesteri hivatalban szakreferens. Attila egy év múlva érkezett, ő Miskolcon a Barossban érettségizett, autószerelő, Tiszaújvárosban dolgozik. Már mindketten családot alapítottak. Öt és fél évet töltött gyesen a két gyermekkel, közben építkeztek Berzéken.

A gyes letelte után telepvezető-helyettes lett az Észak-magyarországi Tüzép bőcsi telephelyén. A továbbképzésről sem elfeledkezve közgazdasági technikumot végzett. Majdnem egy évtizedet töltött a Tüzép-nél, ezerkilencszáznyolcvanötben a Bőcsi Közös Községi Tanács dolgozója, adóügyi előadója lett. A sikeres munkavégzéshez elvégezte a mérlegképes könyvelői felsőfokú szaktanfolyamot.

A rendszerváltásig dolgozott itt, akkor beszélték rá a falubeliek, hogy induljon a polgármester-választáson. Nagy fölénnyel nyert, és azóta még kétszer újraválasztották.

Legfontosabb teendőit az önállósult Berzék, az intézményi háttér kiépítése jelentették, szinte mindent elölről kellett kezdeni. Először is iskolát építettek egy századagos konyhával egyetemben, ez 1992-ben készült el. Óvodát hoztak létre, majd felújították e település útjait, ma már egy kivétellel valamennyi aszfaltozott. Új szárnnyal bővítették és felújították a művelődési központot, 1995-ben. Megvalósult közben két alapvetően fontos beruházás: kiépült a gázellátás és a telefonhálózat. Jelentős előrelépést jelent az 1999-ben megépített szennyvízhálózat, amely tíz település közös beruházása volt, Hernádnémeti gesztorsága alatt. Önálló fogorvosi körzetet hoztak létre, és szeretnék bővíteni az óvodát is. A közeljövő feladatai közé tartozik a ravatalozó felújítása, és egy szociális célra használt gépjármű beállítása.

– Az eddigi eredményeink a következetes, kitartó munkának köszönhetőek – mondja a polgármester asszony –, meg annak, hogy a testülettel oldott hangnemben, sikeresen működünk együtt. Ha kell, én állandóan fogadóórát tartok, mindig szót értek az emberekkel. Egyszerű embernek tartom magam, igyekszem mindenkivel a megfelelő hangot megtalálni. Az ügyes-bajos dolgokat meg kell oldani, hál’ istennek ebben mindig számíthatok a település jegyzőjére is.

Jávorszki Imréné egész életét végigkísérte az olvasás szeretete, főként a magyar klasszikusokat kedveli. Emellett szívesen fejt keresztrejtvényt is, és örömmel tesz kirándulást, ha erre lehetősége nyílik. Reméli, hogy hamarosan unokák népesítik be a nagyszülők portáját.

Elégedett eddigi életével, eredményeivel, jövőre újra indul a választáson, érez még magában erőt ahhoz, hogy a Berzék javára tevékenykedjen.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése