Helmeczy Balázs

Professzor emeritus,

Debrecen

hb_02-46_helmeczy_balazs.jpgRohodon született, egy szabolcsi kisközségben, amelynek vasútállomása sincs. Középiskolai tanulmányait Nyíregyházán végezte, majd Debrecenben a Kossuth-egyetem biológia–kémia szakán tanult. Soó Rezső tanítványa volt, a legendás professzor már az első év végén externistának hívta az intézetébe. Pólya Lászlóhoz szegődött, mert a botanikából az élettan állt hozzá legközelebb. De professzora geobotanikusnak szánta. Így aztán három évig terepmunkával foglalkozott Simon Tibor aspiráns mellett. Ezt szerencséjének tartja, de azt is, hogy a mezőgazdasági gimnázium kerttagozatán Pazonyi Béla tanította a növénytant.  Mégsem lett belőle geobotanikus.

Végzés után Soó Rezső kineveztette tanársegédnek a botanikai tanszékre. Mindössze három napig volt tanársegéd, éppen jött a „raci”, azaz a leépítés. Számára Soó professzor a mezőgazdasági akadémián szerzett helyet Szelényi professzornál a kémia-talajtani tanszéken. De előbb a három hónapos befejező katonai szolgálat következett, azután úgy kezdte el a munkát, hogy Szelényi professzor ráadta a köpenyét, mondván, „a morfológiai rész következik, becsengettek, mehetsz órát tartani”. Nagy évfolyam volt az akkori, sok hallgató idősebb volt az újdonsült tanársegédnél, de jól sikerült a bemutatkozó előadás.

– Megtetszett a hely, ott maradtam, ott vagyok most is, lassan ötven éve. Mindig örömmel megyek be az egyetemre.

A hazai talajbiológia atyamestere, Fehér Dániel azt tanácsolta neki, hogy foglalkozzon az azotobakter kérdéssel. Kedvet kapott hozzá. Arról van szó, hogy a levegőben rengeteg a nitrogén, de nem jut hozzá a növény, csak néhány baktérium faj segítségével. Ezek a magasabb rendű növények számára is felvehetővé teszik a levegőben lévő nitrogént.

Rövidesen korát két évtizeddel megelőző munkát végzett, mert az 1960-as évek elején biotechnológiát csinált, amikor a biotechnológia fogalma általánosan még ismeretlen volt. Hatvantól Mezőkovácsházáig 17 településen végzett talajoltást, 11 növényfajjal, főleg kukoricával kísérletezett, eközben jött rá, hogy antibiotikum helyett hasznos élő mikroorganizmusokra van az állatoknak szüksége. A felszaporított azotobaktert naposcsibéknek táplálta be, s 18–30 százalékban mutatkozott a súly (tömeg) gyarapodás. Vagyis kb. 25 százalékkal növekedett a produktum. Az eredmény 1965-ben világszabadalom lett. Huszonöt évig élt, de az alkalmazás elmaradt, mert neki kellett volna a saját ötletével piacolni. Erre nem vállalkozott.

Végigjárta a főiskolai-egyetemi fokozatokat, 1966-ban docens, 1970-ben professzor. 1965-ben nyújtotta be kandidátusi disszertációját az azobakteriális állatkísérletekről. Büszke volt rá, hogy a bíráló szerint a dolgozatnak három fejezete külön-külön is kandidátusi fokozatot ér. Hasonlóan vélekedett róla Soó Rezső is. A nagydoktorit más témából készítette, ami lényegében már környezetvédelemnek mondható, hiszen a kémiai növényvédelem biológiai összefüggései címen oktatott tantárgy is az volt.

Az Akadémiai Lexikon legkorábbi hivatkozása e diszciplinában 1978. Akkor ő már „öreg” környezetvédő volt, hiszen a Metesz debreceni szervezetében 1973-ban már környezetvédő bizottságot alapítottak, ami ma is működik. 1979-ben adta be disszertációját, s már akkor azt a felfogást képviselte, hogy a kémiai növényvédelemnek több a kára, mint a haszna. Aki ezt vallotta, az „fekete gyerek”-nek számított, abba a gyanúba keveredett, hogy nem támogatja a nagyüzemi gazdálkodást. Helmeczy professzor a szerves gazdálkodás híve volt és maradt, kitiltaná nemcsak a növényvédő szereket, de a műtrágya túlzott felhasználást is a talajművelésből. Az ugyanis ugyanolyan méreg, mint a növényvédő szer. Paracelsus már 400 éve megmondta: minden vegyszer gyógyszer vagy méreg, a dózis dönti el. Így csak 3 év múlva adtak módot a védésre. A három bíráló közül az agrokémikussal támadt vitája, aki a műtrágyát védte. Helmeczy professzor a ciánkálival példálózott: összetevője szén és nitrogén, mindkettő életfeltétel, de a ciánkáli méreg.

A Debreceni Agrártudományi Egyetem rektorhelyettese volt 1968-tól 1977-ig, hosszú éveken át intézetigazgató, tanszékvezető. Tanítványainak száma tízezrekben mérhető. 1953-tól a kilencvenes évek közepéig nem volt olyan végzettje az intézménynek nappali-, levelező-, kiegészítő tagozaton sem, akiket nem tanított volna. Az ifjúsággal sosem volt konfliktusa. 1953 óta tagja a TIT-nek, tíz éve a megyei szervezet elnöke. Meggyőződéssel vallja, ha az új ismeretek nem terjednek el széles körben, nincs értelmük.

Családos ember, egy fiú, egy lány és öt unoka tartozik a körbe. A legidősebb unoka joghallgató, negyedéves. Valamikor vadászott, de ha elsütötte a puskát, jobban örült, ha nem talált, rövidesen fel is hagyott vele, mert nem tartotta összeegyeztethetőnek elveivel. De a kertje megvan, anélkül nem tudna élni.

 (Hajdú-Bihari Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése