Gerzsényi László

A Debrecen Plaza igazgatója,

Debrecen

hb_02-34_gerzsenyi_laszlo.jpgMunkatársai sikeres, segítőkész, lelkes, jóhumorú igazgatónak tartják. Kevesen tudják róla, hogy szorgalmának és kitartásának köszönhetően Debrecenben segítség nélkül, egyedül csinált karriert.

– Ha szüleim élnének, biztosan nem hinnék el, mire lettem képes – mondta egyszer a beszélgetés során.

Ezzel azt érzékeltette, hogy gyermek- és ifjúkorában szülőföldjén nem hittek igazán az akarat és tehetség erejében. Expressz szállítást végző cége négy megyében tevékenykedik, ezért mobiltelefonja még éjszaka is be van kapcsolva, hiszen az úton lévő tehergépjárművekkel adódhatnak problémák.

1949. július 25-én született Sátoraljaújhelyen. Az általános iskola után technikumot végzett és kohász szakképesítést szerzett. A katonatiszti főiskola befejezése után két évig szolgált a hadseregben (1966–67). Vadászpilóta akart lenni, de az utolsó orvosi vizsgán a három jelölt közül csak kettőre volt szükség. Búcsút mondott a katonai pályának. 1969-ben Debrecenben, a  Medicor Orvosi Műszergyárban helyezkedett el, ahol metallurgusként, majd üzemvezetőként dolgozott 1980-ig. Az ország egyik legeredményesebb cégénél olyan munkastílust és gondolkodást sajátított el, amely a későbbiekben is meghatározta életpályáját. Ezt követően a Debreceni Konzervgyárhoz került, és beruházási műszaki ellenőrként tevékenykedett, majd osztályvezetővé nevezték ki. Ebben az időben (1980–1990) a DK jelentős technológiai fejlődésen ment keresztül. Gerzsényi László több hűtőház létrehozásában irányítóként vett részt. Hat évig volt a Hungagent Rt. Kelet-magyarországi Régiójának vezetője. A cég élen járt az ukrán és román kereskedelmi kapcsolatok kiépítése terén. A barter kereskedelem jellegzetes példájaként azóta is emlegetik azt az esetet, amikor a romániai almából Mátészalkán sűrítményt készítettek, Kanadában értékesítették, majd az ott kapott Samsung televíziókkal „fizették” ki a román partnert.

Közben Gerzsényi Lászlónak volt ideje eleget tenni az önkormányzat megbízásának is: a debreceni repülőtér pályafényrendszerének versenypályázatát és megvalósítását szervezte meg. 1996-tól igazgatóként elérte, hogy a repülőtéren megindult a forgalom. 1999. március 1-jétől tölti be a Debrecen Plaza igazgatói posztját. Mivel az önkormányzat tárgyalt a repülőtér értékesítéséről, vállalta, hogy 2000. december 31-ig átadja azt az új vevőnek. Erre azonban nem kerülhetett sor, mert a potenciális vevők visszaléptek.

A Debrecen Plaza igazgatói széke különleges kihívást jelentett számára. Úgy érezte, hogy a kereskedelemben is helyt kell állnia. Igaz – mondja – munkáját inkább gondnoki teendőknek fogja fel.

Hetvenöt bérlővel tartja a kapcsolatot, irodája ajtaja mindig nyitva áll; irányítja a ház munkáját, közben gondoskodik a kedvező pénzügyi egyenleg biztosításáról. Az eltelt három év alatt nap mint nap bizonyította, hogy az ötödik évtized küszöbén is meg tud felelni az elvárásoknak. A Plaza-hálózaton belül ő a legrégebben dolgozó igazgató. Felettesei elégedettek pontos és lelkiismeretes munkájával.

– Mintha egy kirakatban dolgoznék! – így fogalmazza meg tömören a napi helytállását. – Nagyon jó érzés jártamban-keltemben egy-egy párbeszédet meghallani, amelyben dicsérik a Plaza rendjét, tisztaságát, biztonságát, boltjait, szolgáltatásait.

Valóban: ez a közel négyéves épület ma is úgy csillog, mint az átadáskor. A fotocellás ajtók működését felhasználva, számítógép segítségével és a vásárlók számának kimutatásával a magyarországi hálózatban elsőként sikerült napi statisztikát készíteni a beérkezők céljáról. E szerint az épületbe lépők 60–70 százalékának konkrét célja van, míg a többiek nézelődni, szórakozni, találkozni jönnek. (Németországban ez az arány 90 százalékos. Országunk keleti részének viszonylagos lemaradását, a lakosság pénzügyi helyzetét tekintve az említett mutató előkelőnek mondható.) A jó marketing munkának köszönhetően ma már nemcsak a fiatalok, hanem egyéb rétegek és korosztályok is látogatják a Plazát.

Gerzsényi László 1994-ben alapította meg családi vállalkozását. A kereskedelmi és expressz szállítási tevékenységgel foglalkozó kft. gépjárművei leggyakrabban Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megye útjain futnak. Ezen a területen a 24 órán belüli gyorsszállítások 70 százalékát végzik.

– A 29 éves fiam és a 26 éves lányom nagyon sokat segít a szervezésben, irányításban. László extrém sportokat űz, és a Kawasaki motorok márkakereskedője, Andrea egy floridai telefontársaság irodavezetője. Feleségem fogászati asszisztens és gyermekápoló. Sajnos a családra kevés időm jut, mert 16–18 órát dolgozom. A munkámban „hosszútávfutó” vagyok, tehát ez a hobbim is. Nosztalgiával gondolok vissza azokra az évekre – 1966–1973 –, amikor tagja voltam a magyar ifjúsági atlétikai válogatottnak, és naponta 10–20 kilométert futottam.

 (Hajdú-Bihari Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése