Erdős Tamás

Polgármester

Répáshuta

szszb_31_ki_erdos_tamas1000.jpgIgazán irigylésre méltó településen élnek Répáshuta lakói. Közel 600 méter magasságban, a Bükk hegyei által körülzártan kristálytiszta a levegő és kitűnő a közbiztonság is. A község 461 lakója közül szinte mindenki beszéli a szlovák nyelvet, amit az iskolában is tanítanak. A falu alapítói ugyanis üveggyártásban jártas szlovákok voltak. Répáshuta elnevezése két összetevőből áll. Répás néven volt ismert az az erdőrész, ahová 1900 után felépült az új falu, mert az eredeti települést egykor az üveghuták mellett alakították ki. A huta szó pedig az üveggyártásra utal, amit a szlovák ősök végeztek a környéken. Eger és Miskolc felől is megközelíthető néhány száz métert emelkedve a szerpentines úton, majd a faluba érve feltűnik a rendezett házak sora, ami szorgos emberekre vall. A polgármester ezt úgy jellemzi, a település olyan, mint egy nagy család, ahol mindenki segíti egymást. Ettől jobb közösséget talán el sem lehetne képzelni, mint ami Répáshután létezik.

Erdős Tamás anyai felmenői faszén- és mészégetéssel keresték kenyerüket. Apja az Egervin borászati vállalat palackozó üzemét vezette, édesanyja az Északerdő Zrt. könyvelője volt, amely munkakört nyugdíjba vonulása után lánya, Judit viszi tovább. Az 1973. június 15-én született Tamásnak soha eszébe sem jutott, hogy bárhová elköltözzön. Miután helyben végzett az alapfokú tanulmányokkal, a diósgyőri Kilián György Gimnáziumban – ma Diósgyőri Gimnázium – érettségizett és azonnal dolgozni kezdett. Házuk alsó szintjén kialakított egy vendéglátóhelyet, amit 23 éven át üzemeltetett. 1995-ben feleségül vette Bükkszentkeresztről Solymosi Editet, gyermekeik közül Loretta 14 éves és elkezdte a középfokú tanulmányokat a Diósgyőri Gimnáziumban, a 11 éves Léna pedig ötödik osztályba jár Bükkszentkeresztre. Mindketten beszélnek szlovákul, sőt Loretta tervei között szerepel a nyelvvizsga megszerzése is.

Tamás biztosabbnak érezte, ha a több lábon állás mellett dönt. Répáshuta a Bükki Nemzeti Park területén fekszik, így arrafelé minden a fáról szól, ezért első beruházásai 1995-ben faipari gépek voltak. Fűrészárú gyártásba fogott és a megrendeléseknek köszönhetően tudott embereket is foglalkoztatni. Ma már komplett háztetők készre gyártását is vállalják. Ezután nyitott a turizmus felé a 20 fő elhelyezésére alkalmas helyi kulcsos ház megvásárlásával.

A polgármester – akinek 2015. február 1-én az időközi választáson szavaztak bizalmat a falu lakói – az előző ciklusban önkormányzati képviselőként vett részt a község életében és a közelmúltban behatóbban kezdte kutatni a helybeliek származási helyét. Répáshuta 15 éve testvér települési viszonyt ápol a Szlovákiai Sedliska településsel. Kialakulófélben van egy újabb testvér települési kapcsolat a szlovákiai Mýtna községgel, melynek kezdeményezője a szlovák fél volt. A kapcsolat alapja az üveggyártásra vezethető vissza. Az elmúlt időszakban személyes találkozásra is több alkalommal sor került mindkét település részéről, melynek során megbizonyosodtunk arról, hogy a két település közös ősökkel rendelkezik, hiszen a Mýtnai temetőben sok sírfeliraton találkoztunk Répáshután is fellelhető családnevekkel.

Elődjéről Mátrai Károlyról megemlíti, hogy családja és személyes jó barátja, és ő vezette be a vadászatba is. Általa lett 1991-ben hivatalosan a vadásztársadalom tagja. Répáshuta a Bükki Nemzeti Park egyetlen zárványtelepülése, ezért minden beruházáshoz ki kell kérni a véleményüket. A polgármester a BNP és Répáshuta együttműködéséből munkahelyteremtést és turizmusfejlesztést remél.. Kidolgozás alatt állnak pályázatok csillagvizsgálóról, aszalóüzemről, de különböző turisztikai attrakciók is létesülhetnének. Mindezek vonzanák a minőségi turistákat, aminek a hasznát a helybeliek éreznék.

A településen alsó tagozatos iskola és óvoda működik, Tamás bízik benne, hogy ezeket az intézményeket a jelenlegi vagy még magasabb színvonalon fenn tudják tartani. Répáshuta természeti kincsekben gazdag, melyeket a falu lakosai többnyire ki is használnak. A terület élhetőségéről egyébként az ősember barlangja és az abban talált leletek is tanúskodnak. 2015-ben 24. alkalommal rendezte meg az Önkormányzat a hagyományos falunapot, melyre a polgármester meghívókat küldött az elszármazottaknak, így ha még egy napra is, megtelt emberekkel Répáshuta. Színes programokból mindenki talált korosztályának megfelelő szórakozást.

A polgármester nagyon büszke arra, hogy a településen több mint 60 éve aktívan működik néptánccsoport, valamint hagyományőrző énekkar. Fontosnak tartja ezeknek a közösségmegtartó értékeknek a további megőrzését, ápolását, és bízik abban, hogy a településüket egyre több fiatal család fogja a jövőben otthonául választani,  hiszen a polgármester úgy gondolja, hogy Répáshuta jövője a közösség összetartó erejében és a közös célokban rejlik.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése