Dudás László

A Virág Ker-Tem Kft. ügyvezető igazgatója,

Sátoraljaújhely

baz_05_150_dudas_laszlo_1.jpgA Boldogkőváralján élő család első gyermekeként Abaújszántón született 1951. február 18-án. Nagyapja (vitéz Dudás Gergely) az egri püspök fővadásza és erdésze volt, édesapja folytatva a hagyományt, erdész lett, sajnos viszonylag fiatalon meghalt. Édesanyja adminisztrátorként dolgozott ugyancsak az erdészetnél. Húga Mária, ugyancsak Sátoraljaújhelyen él családjával, a polgármesteri hivatalban dolgozik.

Boldogkőváralján nőtt fel, általános iskolai tanulmányait is itt folytatta. Az apai örökséget folytatandó a soproni erdészeti technikumba jelentkezett, ám helyhiányra hivatkozva nem vették fel, így az abaújszántói gimnáziumban végezte középiskolai tanulmányait.

Érettségi után műszerésztanulónak tanult Kazincbarcikán, a kétéves képzés során szabályozás- és irányítástechnikából szerzett szakképzettséget. Ebből szinte adódott a lehetőség: első munkahelye a Borsodi Vegyi Kombinát lett. 1971-ben behívták katonának.

A határőrséghez került, a kiképzés után – műszerész képesítése révén – Sátoraljaújhelyre helyezték, és leszerelése után házasságkötése révén „itt is ragadt”, ma már igazi újhelyinek számít. Második munkahelye a Borkombinát lett Tolcsván, ahol műszerészként dolgozott. 1984-ben Sátoraljaújhelyen a Tanácsi Építőipari Költségvetési Üzemének anyagbeszerzőjeként alkalmazták. Itt egy év híján másfél évtizedet töltött, és csak a kényszer miatt nézett új munkahely után, mivel cégét felszámolták. Ekkor került a Temetkezési vállalathoz. Időközben szakmailag képezte magát, előbb elvégezte az építőipari technikumot és technikusi vizsgát tett Debrecenben, majd Budapesten a közgazdasági egyetem szervezésében felsőfokú raktárgazdálkodási szaktanfolyamon szerzett újabb szakképesítést.

A temetkezési vállalatnál kirendeltségvezető lett, ezt a posztot 1989-től 1994-ig töltötte be, addig, amíg a vállalat állami cégként működött. Ekkor a cég átalakult, ezért feleségével úgy döntöttek, hogy családi vállalkozásként létrehozzák a ma is stabil létszámmal működő Virág Ker-Tem Kft.-t, ahol jelenleg 18 fő dolgozik. A cég többirányú tevékenységi körébe tartozik a teljes körű temetkezési szolgáltatás végzése és a városi temető üzemeltetése, amelyet az asztalosműhely is segít. Emellett két virágboltot működtetnek, közülük a város központjában lévő játszik meghatározó szerepet, ezt felesége irányítja két alkalmazottal. A privatizáció idején földet is vásároltak, így növénytermesztéssel és erdőgazdálkodással is foglalkoznak. A rendszerváltás utáni időszakban – egy ciklus erejéig – a közéletbe is bekapcsolódott, a 10. számú körzetben önkormányzati képviselővé választották.

A Spartacus Vadásztársaságnál – ahol ma is a társaság tagja – nyolc éven keresztül gazdaságvezetőként működött közre, a Bodrog Vadásztársaságnak ugyancsak tagja és egyben elnöke is. A társaságnak jelenleg huszonhét tagja van, 8600 hektár területen vadásznak. Ez a 37-es főút végardói elágazásától, Sátoraljaújhelyen keresztül az országhatárig, majd egészen a Tiszakarádig terjedő területet jelenti. Főleg apróvadra vadásznak, de az őz is jó élőhelyet talál a vadászterületen. Működtetnek egy jól felszerelt vadászházat is, ahol egyszerre tizennyolc főnek tudnak szállást biztosítani.

A helyi Rotary Klub alapító tagja – a társaságnak jelenleg huszonhat tagja van. Elsődleges feladatként a diákok utaztatását, nyelvtanulását segítik, alkalomszerűen támogatják az öregeket, a rászorulókat, a mozgássérülteket. Évente segítik egy-egy óvoda, szociális otthon tevékenységét is, de fő tevékenységük a diákok nyelvtanulásának segítése. (A Rotary Klubba egyébként csak százszázalékos támogatottsággal lehet bekerülni. A tagok közül, ha csak egy is ellentmond, már nem vehető fel az új jelölt.)

Dudás László úgy véli: – Az előrejutáshoz, a sikeres tevékenységhez mindenekelőtt megingathatatlan hitre van szükség. Hinni kell abban, hogy amit megálmodtunk, azt meg is tudjuk valósítani. Ehhez jól jön a rengeteg családi és baráti segítség, ami ötleteket, jó tanácsokat, adott esetben fizikai segítséget jelent. No és persze kell egy jó adag szerencse is. A siker sohasem egyéni érdem, hanem mögötte ott van az általam irányított jó kollektíva, a munkatársak tevékenysége és a családi összefogás.

Ezerkilencszázhetvenháromban kötött házasságot Sipos Máriával, aki bolti eladóként kezdte, ma a kft. egyik ügyvezetője. Mária lányuk 1984-ben született, ő jelenleg a Nyíregyházi Főiskolán tanul kommunikáció–művelődésszervezés szakon.

A vadászat, a természet közelsége jelenti számára az igazi kikapcsolódást. Nem elsősorban a vad lelövése a lényeg, sokszor fontosabb a „hasonszőrű” emberekkel való baráti találkozás. Az elmúlt évben méhész tanfolyamot végzett, méhészkedik is.

Az eddig elért eredményeivel elégedett, ha a kft.-t és a mezőgazdasági tevékenységet továbbra is eredményesen és sikeresen tudja működtetni, akkor a jövő is elfogadható lesz.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése