Dudás László

A Virág Ker-Tem Kft. ügyvezető igazgatója,

Sátoraljaújhely

baz_05_150_dudas_laszlo_1.jpgA Boldogkőváralján élő család első gyermekeként Abaújszántón született 1951. február 18-án. Nagyapja (vitéz Dudás Gergely) az egri püspök fővadásza és erdésze volt, édesapja folytatva a hagyományt, erdész lett, sajnos viszonylag fiatalon meghalt. Édesanyja adminisztrátorként dolgozott ugyancsak az erdészetnél. Húga Mária, ugyancsak Sátoraljaújhelyen él családjával, a polgármesteri hivatalban dolgozik.

Boldogkőváralján nőtt fel, általános iskolai tanulmányait is itt folytatta. Az apai örökséget folytatandó a soproni erdészeti technikumba jelentkezett, ám helyhiányra hivatkozva nem vették fel, így az abaújszántói gimnáziumban végezte középiskolai tanulmányait.

Érettségi után műszerésztanulónak tanult Kazincbarcikán, a kétéves képzés során szabályozás- és irányítástechnikából szerzett szakképzettséget. Ebből szinte adódott a lehetőség: első munkahelye a Borsodi Vegyi Kombinát lett. 1971-ben behívták katonának.

A határőrséghez került, a kiképzés után – műszerész képesítése révén – Sátoraljaújhelyre helyezték, és leszerelése után házasságkötése révén „itt is ragadt”, ma már igazi újhelyinek számít. Második munkahelye a Borkombinát lett Tolcsván, ahol műszerészként dolgozott. 1984-ben Sátoraljaújhelyen a Tanácsi Építőipari Költségvetési Üzemének anyagbeszerzőjeként alkalmazták. Itt egy év híján másfél évtizedet töltött, és csak a kényszer miatt nézett új munkahely után, mivel cégét felszámolták. Ekkor került a Temetkezési vállalathoz. Időközben szakmailag képezte magát, előbb elvégezte az építőipari technikumot és technikusi vizsgát tett Debrecenben, majd Budapesten a közgazdasági egyetem szervezésében felsőfokú raktárgazdálkodási szaktanfolyamon szerzett újabb szakképesítést.

A temetkezési vállalatnál kirendeltségvezető lett, ezt a posztot 1989-től 1994-ig töltötte be, addig, amíg a vállalat állami cégként működött. Ekkor a cég átalakult, ezért feleségével úgy döntöttek, hogy családi vállalkozásként létrehozzák a ma is stabil létszámmal működő Virág Ker-Tem Kft.-t, ahol jelenleg 18 fő dolgozik. A cég többirányú tevékenységi körébe tartozik a teljes körű temetkezési szolgáltatás végzése és a városi temető üzemeltetése, amelyet az asztalosműhely is segít. Emellett két virágboltot működtetnek, közülük a város központjában lévő játszik meghatározó szerepet, ezt felesége irányítja két alkalmazottal. A privatizáció idején földet is vásároltak, így növénytermesztéssel és erdőgazdálkodással is foglalkoznak. A rendszerváltás utáni időszakban – egy ciklus erejéig – a közéletbe is bekapcsolódott, a 10. számú körzetben önkormányzati képviselővé választották.

A Spartacus Vadásztársaságnál – ahol ma is a társaság tagja – nyolc éven keresztül gazdaságvezetőként működött közre, a Bodrog Vadásztársaságnak ugyancsak tagja és egyben elnöke is. A társaságnak jelenleg huszonhét tagja van, 8600 hektár területen vadásznak. Ez a 37-es főút végardói elágazásától, Sátoraljaújhelyen keresztül az országhatárig, majd egészen a Tiszakarádig terjedő területet jelenti. Főleg apróvadra vadásznak, de az őz is jó élőhelyet talál a vadászterületen. Működtetnek egy jól felszerelt vadászházat is, ahol egyszerre tizennyolc főnek tudnak szállást biztosítani.

A helyi Rotary Klub alapító tagja – a társaságnak jelenleg huszonhat tagja van. Elsődleges feladatként a diákok utaztatását, nyelvtanulását segítik, alkalomszerűen támogatják az öregeket, a rászorulókat, a mozgássérülteket. Évente segítik egy-egy óvoda, szociális otthon tevékenységét is, de fő tevékenységük a diákok nyelvtanulásának segítése. (A Rotary Klubba egyébként csak százszázalékos támogatottsággal lehet bekerülni. A tagok közül, ha csak egy is ellentmond, már nem vehető fel az új jelölt.)

Dudás László úgy véli: – Az előrejutáshoz, a sikeres tevékenységhez mindenekelőtt megingathatatlan hitre van szükség. Hinni kell abban, hogy amit megálmodtunk, azt meg is tudjuk valósítani. Ehhez jól jön a rengeteg családi és baráti segítség, ami ötleteket, jó tanácsokat, adott esetben fizikai segítséget jelent. No és persze kell egy jó adag szerencse is. A siker sohasem egyéni érdem, hanem mögötte ott van az általam irányított jó kollektíva, a munkatársak tevékenysége és a családi összefogás.

Ezerkilencszázhetvenháromban kötött házasságot Sipos Máriával, aki bolti eladóként kezdte, ma a kft. egyik ügyvezetője. Mária lányuk 1984-ben született, ő jelenleg a Nyíregyházi Főiskolán tanul kommunikáció–művelődésszervezés szakon.

A vadászat, a természet közelsége jelenti számára az igazi kikapcsolódást. Nem elsősorban a vad lelövése a lényeg, sokszor fontosabb a „hasonszőrű” emberekkel való baráti találkozás. Az elmúlt évben méhész tanfolyamot végzett, méhészkedik is.

Az eddig elért eredményeivel elégedett, ha a kft.-t és a mezőgazdasági tevékenységet továbbra is eredményesen és sikeresen tudja működtetni, akkor a jövő is elfogadható lesz.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése