Dr. Pálmainé Ákos Mária

A Zemplén Takarékszövetkezet elnök-igazgatója,

Sátoraljaújhely

baz_05_166_dr_palmaine_akos_maria_1.jpgMár diákkori éveiben tágabb volt érdeklődési köre az átlagosnál, legfőképpen a lokálpatriotizmus foglalkoztatta. Olyan ember, akinek egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan él önmaga, és milyen lehetőségekkel rendelkeznek a közvetlen környezetében élő embertársai.

Már akkor is igaznak vélte Arisztotelész mondását, amely szerint: „Semmi sem állandó, csak a változás”. Negyedszázados pénzintézeti vezetői gyakorlata bizonyította, hogy a lehetőségekkel, kudarcokkal, sikerekkel tűzdelt életpályája figyelemre méltó.

A család egyedüli gyermekeként 1944. október 1-jén született Vizsolyban. Édesapja hentes volt, édesanyja háztartásbeli, akik mindent elkövettek azért, hogy életútját egyengessék. Ebben a környezetben töltötte gyermekkorát, pedagógus pályára készült, de a belső építészet is foglalkoztatta.

Életének legszebb éveit Sátoraljaújhelyen a Kossuth Lajos Gimnázium diákjaként élte meg. Máig is hálás szívvel emlékezik vissza osztályfőnökére, a testnevelő Orehovszky tanár úrra, a kémiát tanító Feró bácsira és magyar tanárára, Csuka Bandi bácsira.

Érettségi után képesítés nélküli nevelőként dolgozott Hernád völgyében, ahol az általános iskolában magyar irodalmat, történelmet és orosz nyelvet tanított. Bár elsősorban a humán tárgyak érdekelték, a reáltárgyak hangsúlyosabb szerepet kaptak a további életében, miután a gönci takarékszövetkezetnél helyezkedett el.

Munkavégzése során végigjárta a „hivatali ranglétrát”, pénztáros, hitel-betétügyi előadóként, később mint belső ellenőr.

Néhány év múlva a sátoraljaújhelyi ÁFÉSZ-nél dolgozott, miközben folyamatosan képezte magát, gazdaságrevizor, mérlegképes könyvelő szakképesítést, majd a Gödöllői Agrártudományi Egyetem pénzintézeti szakán gazdaságmérnöki diplomát szerzett.

A Pálháza és Vidéke Takarékszövetkezet elnök-igazgatói tisztségét ezerkilencszázhetvenkilenc óta tölti be. A térség takarékszövetkezeteinek befogadásával (Sárospatak, Tolcsva, Tiszakarád, Kenézlő) az ország északkeleti-csücskében, közel ötven település és három város (Sátoraljaújhely, Sárospatak, Budapest) lakosságának pénzügyi szolgáltatását végezve megalakult az egyesült Zemplén Takarékszövetkezet.

Dr. Pálmainé Ákos Mária pénzintézeti vezetőként példát mutatott a helytállásra, a megújulásra, miközben folyamatos kreativitásra buzdítja munkatársait. Megosztja velük szakmai tudását, a felmerült problémák, feladatok megoldásában is arra biztatja őket, hogy munkájuk során úgy csiszolódjanak össze, mint a „gyémánt”. Munkavégzése során nyugalmat, békességet áraszt, a takarékszövetkezet jövőjét szem előtt tartva növeli, gyarapítja a szakma hírnevét.

Férje, dr. Pálmai Árpád, jogi pályán tevékenykedik. Három gyermeke közül fia határőr, lánya pedagógus, míg legkisebb gyermekének sorsa most van alakulóban. Négy unokája közül a legidősebb tizennyolc éves, míg a legkisebb néhány hónapja született.

Gyermekei és családjának összetartása mellett legfontosabb számára, hogy ma tíz saját kirendeltség és ötven dolgozó szolgálja a zempléni térség településein élő lakosság, kis- és középvállalkozók pénzügyi kiszolgálását.

Dr. Pálmainé Ákos Mária szerint: „A takarékszövetkezet évek óta nagy intenzitással dolgozik azon, hogy meg tudjon felelni a harmadik évezred küszöbén bekövetkező változásoknak, az Európai Unióhoz történő csatlakozásból adódó követelményeknek.”

Elengedhetetlen feltételként jelentkezik a magasabb színvonalú munka végzése, az ügyfélkör megtartása és bővítése, a versenyképesség biztosítása.

A Zemplén Takarékszövetkezet alapító tagja a Zempléni Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítványnak. Több éve állja a ZRVA és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány számlavezetéseinek próbáját. Aktívan részt vesz a mikrohitel bizottság munkájában, segíti a kis- és középvállalkozói szféra kormányzati programokban való részvételének lehetőségeit. Az erős piaci versenyben többmilliárdos nagyságrenddel, több ezer bankszámlát kezelnek. Dr. Pálmainé Ákos Mária elnök-igazgató a takarékszövetkezeti integrációban lelkesen képviseli a Zemplén Takarékszövetkezet érdekeit, mely összhangban van a területi, földrajzi, gazdasági helyzetből adódó sajátosságokkal.

A kistérség felemelkedéséért – különböző társadalmi funkciókban – is szerepet vállal.

Ami a jövőt illeti, „legfontosabb a saját tőkenövelés, érzékeny kamatpolitika, termékek és pénzügyi szolgáltatások bővítése, ezáltal fontos az elvárásokra való felkészülés és a lehető legjobb hozzáállással, a végrehajtás. Országos, megyei és takarékszövetkezeti kitüntetésekben részesült.

Életének meghatározó mottója továbbra is az, hogy „azt kell keresni, ami összetart, és nem azt, ami szétválaszt”.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése