Dr. Minya Károly

Nyelvész, főiskolai tanár

Nyíregyháza

szszb_32_dr_minya_ka_roly_1000.jpgA gyökerek kötnek. Mindig ezt érzi a kisvárdai születésű Minya Károly, amikor hazalátogat a színházi fesztiválra, előadást tart alma materében, a Bessenyei-gimnáziumban, vagy éppen egy futballmeccset néz meg a páratlan szépségű vár melletti pálya lelátójáról. Gégényi és kisvárdai nagyapja is suszter volt. Édesapja, Minya Károly a kisvárdai Vulkánban dolgozott géplakatosként, édesanyja, Hauser Erzsébet a kisváros Villamosszigetelő és Műanyaggyárában volt adminisztrátor. A szülők nyugdíjas éveikre egyetlen fiuk közelébe, Nyíregyházára költöztek, majd egymás után mentek el, 2010-ben az édesanya, 2011-ben pedig az édesapa hunyt el, amit fájdalmas időszak és űr követett.

Minya Károly a középiskolai tanulmányok végeztével, 1981-ben felvételt nyert a Bessenyei György Tanárképző Főiskolára, majd az egyéves sorkatonai szolgálat letöltése után elkezdte felsőfokú tanulmányait. A diplomaosztón kettős ünnepet ülhetett: magyar–orosz szakos általános iskolai tanárrá avatták, és akkor vette feleségül a borsodnádasdi Barta Évát, aki magyar–orosz–angol–drámapedagógia szakos tanár, és akivel azóta is Nyíregyháza-Sóstóhegyen élnek.

Friss diplomásként 1986-ban a Főiskola Császy László Kollégiumában helyezkedett el nevelőtanárként, közben a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen a magyar nyelv és irodalom szakot elvégezve 1990-ben középiskolai tanári oklevelet szerzett. Emellett finn nyelvből középfokú nyelvvizsgát tett. Nyelvész úgy lett, hogy csak négyesre érettségizett magyarból, és a főiskolán a híres Bachát-szigorlatot is csupán jó érdemjeggyel abszolválta. Kezdetben kacérkodott az újságírással is, azonban élete egyik legjelentősebb eseménye az volt, hogy 1989-ben belső áthelyezéssel, Mező András professzor hívására átkerült a Magyar Nyelvészeti Tanszékre főiskolai tanársegédnek. Ezután bejárta a ranglétrát: főiskolai adjunktussá (1994), docenssé (1998), majd főiskolai tanárrá (2003) nevezték ki.

Bölcsészdoktori disszertációját 1993-ban védte meg Neologizmusok Szabó Dezső Az elsodort falu című regényében címmel. 2001-ben summa cum laude minősítéssel a PhD-minősítést is megszerezte az ELTE-n a mai magyar nyelvújítás témakörében.  Ugyanott 2015-ben habilitált, magyar nyelvű előadásnak a címe: A nyelvi változás (a szinkrónia és diakrónia a szavak tükrében), a finn nyelvűé: Uudissanojen muodostus (Az új szavak keletkezése). Az NKA támogatásának köszönhetően jelentek meg az Új szavak című kötetei, immár a harmadik része készült el, és jelenik meg jövőre a Tinta Könyvkiadónál.

Alapító tagja a Balázs Géza professzor vezette és az ELTE Mai Magyar Nyelvi Tanszéke mellett működő Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoportnak, valamint a Magyar Nyelvi Szolgáltató Irodának. Az utóbbinak a legnépszerűbb szolgáltatása a nyelvi tanácsadás, a honlapján bárki feltehet anyanyelvi kérdést, és 24 órán belül ingyenesen választ kap rá. Az MTA köztestületének, a Magyar Nyelvtudományi Társaságnak, valamint az Anyanyelvápolók Szövetségének a tagja, és alelnöke a megyei TIT Jurányi Lajos Egyesületnek.

Az Erasmus-program keretében előadást tartott Finnországban, valamint a nagyváradi és a kolozsvári egyetemen. Eddigi tudományos munkásságának eredményeként 65 tudományos és több mint 100 anyanyelvi előadást tartott. Hét önálló kötete, 72 tanulmánya és több mint 300 ismeretterjesztő írása jelent meg. Jelenleg a Magyar Idők hétvégi mellékletében olvashatók a nyelvművelő cikkei, a Kossuth rádió Tetten ért szavak műsorában pedig jegyzetei hallhatók.

2016 őszén elnyerte a Nyíregyházi Egyetem Nyelv és Irodalomtudományi Intézetének az igazgatói posztját. 2003-ban az Anyanyelvápolók Szövetségének a Lőrincze-díját, 2016-ban pedig a Nyíregyházi Egyetem Tudományért-Művészetért kitüntetését vette át.

Nagyobbik fia, Dániel 28 éves, a Nyíregyházi Főiskola nemzetközi tanulmányok mesterszakán végzett. Jelenleg Bécsben dolgozik a Yusen Logistics alkalmazottjaként, szállítmányozási ügyintéző. Nős, felesége, Minya-Balázs Kornélia Budapesten a Citibankban csapatvezető. Ikerfiai közül Péter a fővárosban, a Nyugati téri Dechatlon sportáruházban dolgozik, Gergely ugyanott van alkalmazásban részlegvezetőként, szabadidejében fényképez és filmeket készít. Mindhárom fia rendszeresen sportol, a Spartan Race versenyeken ez idáig négy alkalommal vettek részt. Ünnep, amikor hazajönnek.

Minya Károly szabadidejében, ha teheti, naponta elkerékpározik a Sóstó-tóhoz, vagy kocog a rekortánpályán, vagy úszik az egyetemi uszodában. Napi sport még egy kis foci a négylábú „szőrös gyermekkel”, Buffonnal, a labradorral. Szenvedélyesen szereti a színházat, a kisvárdai és a Vidor fesztivál zsűritagja is volt már. Terve, hogy valamikor ír egy kortárs magyar drámát, azonban ennek még csak a két főszereplője van meg…

* * *

Olvasson Minya-egyperceseket itt!

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése