Dr. Mészáros Judit

Főorvos,

Nyíregyháza

szszb_22-88_dr_meszaros_judit.jpgSzép, szabályos, értelmiségi életutat gondoltak, reméltek és tettek a szülők, Virányi Julianna, a nyíregyházi Kossuth Lajos Gimnázium gazdasági vezetője és dr. Mészáros Mihály mezőgazdasági szakmérnök édesapa egyszem gyermeküknek, Juditnak. Ő be is váltotta szülei óhaját, és még hozzátette saját ambícióját, így ma a négy szakvizsgás főorvosnővel beszélgethetünk a megyei kórház IV. számú belgyógyászati osztályának konferenciatermében. A kora estébe hajló időpont nem ismeretlen a doktornőnek, hisz még több mint negyedszázados gyógyító szolgálat után is rendszeresen kénytelen éjszakai ügyeleteket vállalni.

Dr. Mészáros Judit Nyíregyházán született 1954. október 26-án. Fia, Orosz M. Sándor bizonyára nem véletlenül választotta édesanyja hivatását. Negyedéves orvostanhallgató a Debreceni Egyetemen. Pedig otthon azt látta, a gyertyát két végén égető orvos anya a rengeteg feladat miatt gyakran túlmunkára kényszerül, teszi a kötelességét, mint a hippokratészi esküt komolyan vevő bármely kollega. Az oklevelét 1979-ben vette át a Debreceni Orvostudományi Egyetemen. Már a végzés előtt többször töltötte gyakorlatát a IV-es számú belgyógyászati osztályon. Magával ragadta a családias légkör, a kollégák – beleértve orvosokat, nővéreket egyaránt – valódi közösséget alkottak. Szeretett főorvosukat, Stalmayer doktort a napokban temették, és az általa hosszú éveken át irányított, összetartó közösségben uralkodó hangulatra még évtizedek távolából is jól emlékeznek az itt valaha megfordult orvosok. (E kötetben ugyanerről beszél dr. Balázs Ibolya családorvos, aki hét évet dolgozhatott a IV-es belgyógyászaton. A szerk.)

A fiatal orvosnő a 106 ágyas, 90 százalékos kihasználtságú osztályon igen sokféle esettel találkozott. Amikor letette a szakvizsgát belgyógyászatból, az osztályok profiljának kialakítása során idekerült a belső elválasztású mirigyek működésével foglalkozó endokrinológia. Mészáros doktornőnek nagyon megtetszett ez a szakterület. Tapasztalata szerint egyre többen keresik fel a megyei járóbeteg-szakrendelést. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében mintegy hétezren szenvednek valamilyen endokrin-betegségben. Kisvárdán a helyi szakemberek látják el a környékbelieket, de a megye háromnegyed része, több mint 400 ezer lakos a Sóstói úti kórház két endokrin szakrendeléséhez fordulhat.

A közvélemény a ritkább betegségek közé sorolja az endokrinológiai eseteket, noha széles körben ismert: megyénk egyes részeit jódhiány jellemzi. A jódozott só használata nem elégséges. A Debreceni Orvostudományi Egyetem munkacsoportjának kutatása szerint a csapvíz már jódszegény, noha a fejlődésben lévő szervezetnek, a terheseknek kifejezetten magasabb koncentrációban szükséges a jódbevitel. Ez a hiányállapot a pajzsmirigybetegség, a strúma melegágya. A környezeti hatások mellett a genetikai hajlam is alakíthatja a betegség megjelenését. Törvényszerű összefüggés mutatható ki a göbös strúma és a jódhiány között. Gyakori az úgynevezett Basedow-kór, amelyet genetikai hajlam idéz elő. A naponta mintegy 80 beteget kezelő két szakrendelésen a mellékvese, a mellékpajzsmirigy, az agyalapi mirigy megbetegedései is rendszeresen előfordulnak. A hormonbetegségben szenvedőket kezelő endokrinológus számára jó érzés és sikerélmény az a tudat, hogy betegei jól gyógyíthatóak, főleg ha a páciens együttműködik a kezelőorvossal. Egyre többen tudják, hogyha időben jön a szakmai segítség, nem szükséges megalkudni a kórral.

Az újdonságra nyitott főorvosnő soha nem hagyta abba a tanulást. 1993-ban endokrinológiából, 2002-ben diabetológiából, később kliniko­farmakológiából szakvizsgázott. Közel tíz éve főorvos. Tapasztalata szerint egyre több a beteg, a szakszemélyzet egyre többet kénytelen adminisztrálni, ráadásul a betegek stresszesek, türelmetlenek, félnek a munkahely elvesztésétől, a létbizonytalanságtól.

A még színvonalasabb gyógyítás érdekében Mészáros főorvosnő rendszeresen látogatja a belgyógyászati, diabetológiai, endokrinológiai kongresszusokat, gyakran előadást is tart. Ebben nagy gyakorlatot szerzett, még a fiatal orvosok és gyógyszerészek konferenciáján, huszonévesen tartotta az első előadást a szakma bizonyos kérdéséről. Betegeit igyekszik rádöbbenteni a saját egészségük megteremtésének felelősségére, mivel azt látja: az egészséget még sokan nem kezelik értékként.

Odaadó szakmai és erkölcsi munkásságát ismerték el 2005-ben Semmelweis-emlékéremmel. Szabad idejében szívesen hódol kedvenc hobbijának, a kertészkedésnek, szeret utazni, pihenteti a zene. Szeretne még több időt tölteni orvostanhallgató fiával, hogy az anyai szeretet és törődés mellett minél több háttérélménnyel készítse fel majdani hivatásának gyakorlására. Fia fogadókész is erre, apróság, de a nevébe felvette az M betűt, tiszteletből a Mészáros család felmenői iránt.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 22. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése