Dr. Valikovics Ferenc

Főorvos,

Nyíregyháza

szszb 23 tk Valikovics Ferenc dr.képaláírás hiány.jpgNagyot fordult a világ az orvostudomány legszélesebb körű szakterületén, a belgyógyászaton, amióta dr. Valikovics Ferenc belgyógyász főorvos éppen negyedszázada, 1982-ben elkezdte hivatása gyakorlását a Jósa András Oktató Kórházban. A hagyományok tisztelete és az újdonságok iránti kíváncsiság egyaránt jellemzi a kedves, meleg mosolyával megnyugtató légkört teremtő orvost. Családjában az orvoslást édesapjától látta és tartja ma is mércének: idősebb Valikovics Ferenc Kótajban, majd a Jósavárosban gyógyította a betegeket mint körzeti orvos, 2007 januárjában hagyta itt szeretteit. Édesanyja, Bodnár Éva tanítónőnek tanult, de látva férje sokrétű elfoglaltságát, egészségügyi asszisztensként tevékenykedett mellette. Testvére, Attila ideggyógyász főorvos. Felesége Kiss Katalin, a nyíregyházi Szent Imre Gimnázium tanára. Házasságukból két gyermek született: Ferenc – ő a negyedik a családban, aki ezt a nevet viseli – harmadéves közgazdászhallgató Miskolcon. Anikó Katalin lányuk az orvosi pályára készül, jelenleg a Szent Imre Gimnázium diákja.

A nyíregyházi születésű (1956. július 16.) Valikovics doktor a jó nevű Kölcsey Ferenc Gimnáziumban érettségizett 1974-ben. Elsőre nem sikerült bejutnia az orvosi egyetemre, és a kényszerű szünet idején műtősfiúként helyezkedett el a kórház baleseti sebészetén. Ma is kiemeli ezt az időszakot az életéből, hiszen megtanulta a szakdolgozók szemével és tapasztalataival értékelni és érzékelni a gyógyító folyamatban résztvevők munkáját és magatartását. Negyedszázada, 1982-ben vette át orvosi diplomáját Debrecenben, és azonnal a megyeri kórház I-es Belgyógyászatán helyezkedett el. Már ő is a nagy tekintélyű, régóta itt tevékenykedők közé tartozik. Mint mondja, ég és föld a különbség az akkori és a mai belgyógyászati kezelés között. A 80-as években még lényegesen kevesebb műszer állt rendelkezésre, általában egy hétre befektették a beteget a kivizsgálásra. Ma sokkal hamarabb felállítják a diagnózist, és kezdik el a célirányos kezelést.

A tíz éve épült, korszerű műveseállomás tárgyalójában beszélgetünk. A délután egy-két óra egy kicsit nyugodtabbnak ígérkezik, leszámítva hogy a recepció előtti kényelmes székeken a dialyzis után hazaszállításra várnak a betegek. Valikovics főorvos úr szavaiból és szakmai életútjából kirajzolódik a hivatása iránt mélyen elkötelezett orvos mindennapi rutinja. Már 1987-ben letette a belgyógyász szakvizsgát, ezt követte 1991-ben a vesebetegségekkel foglalkozó tudományág, a nefrológia szakvizsgája. Újabbkori jelenség, hogy a magasvérnyomás-betegség, mint tudomány, a hypertonológia jártasságból is szakvizsgázott 2004-ben. Az I-es Belgyógyászat profilja egyebek közt a nefrológia, és az öt orvosból álló munkacsoportban tevékenykedik Valikovics főorvos úr is. Mindegyikük külön specializálódott egy-egy témára, ő a cukorbetegek veseszövődményeit vizsgálja és kezeli behatóbban. A diabetesz a lakosság nyolc-tíz százalékát érinti, népbetegséggé lépett elő. Kezelésük javult, tovább élnek, ám 10-15 év után veseszövődmények alakulnak ki. Az idejében gondozásba vett betegeknél a vesepótló kezelést, a szervezet méregtelenítését szolgáló dialyzist ki lehet tolni későbbre. Megelőzésként a cukorháztartás beállítása, a vérnyomás és a vérzsírok rendezése és egyéb gyógyszeres kezelés szolgál. A megyei kórházban a legrégebben művesekezelt cukorbeteg nyolc–tíz éve jár hozzájuk. Hazai adat: a vese- és a cukorbetegség 20–30 százalékban együtt jár. Amerikai és nyugat-európai adatokkal összevetve, ott a művesekezelt betegek 40 százaléka diabeteszes, és 20 százaléka magas vérnyomás talaján kialakult vesebeteg.

Általában idős, 70 év felettiek a páciensek, és ma már daganatos betegek is járnak ide kezelésre. Éppen a távolabb élő és nehezebben mozgó betegek életminőségét javítja az úgynevezett hasűri dialyzis, amikor – jelenleg – 27 beteg esetében katétert helyeznek be a hasüregbe, és a páciens otthon, hatóránként felhelyezi a két liternyi dialyzáló folyadékot tartalmazó műanyagzsákot, majd hat óra múlva eltávolítja a méreganyaggal telített oldatot.

A belgyógyászat átalakulásáról szólva Valikovics főorvos kifejti: az egyébként is a legszélesebb szakterületen az egyes profilok megerősödtek, például a kardiológia, a diabetológia, az agyi érbetegségek gyógyítása, a nefrológia. Az aktív ellátás általában hét–nyolc napot vesz igénybe, és ha kell utókezelés, akkor a belgyógyászati tömb harmadik emeletén létesített krónikus részlegen folytatódik a gyógyulás.

Valikovics Ferenc főorvos kiemeli a kliniko-farmakológiai vizsgálatok jelentőségét. Eddig 70 előadást tartott a hazai és a nemzetközi továbbképzéseken, kongresszusokon, ha kell, németül vagy angolul is. Járt Angliában, Skóciában, Madridban, Athénban, a Duna szimpóziumon rendszeresen részt vesz. Tagja a belgyógyászati, a nefrológiai és hipertónia tudományos társaságoknak. Kiemelkedő szakmai munkáját Semmelweis Emlékéremmel ismerték el 2004-ben.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 23. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése