Dr. Karasz György

Belgyógyász főorvos,

Nyíregyháza

szszb 24 tk Karasz György dr..jpgAz idén hetvenéves gyógyító embert hallgatva ismét megbizonyosodhattunk arról, hogy nem annak van feltétlenül igaza, aki azt nagy hangon hirdeti. A halk szavú orvos mondatai tömörek, egyszerű szerkezetűek, mégis megmutatják egy igen tartalmas emberi élet szépségeit és nehézségeit. Kihallatszik belőlük az orvosi hivatás szeretete. Az, amiért minden érintett újra csak azt tenné, ha lenne újrakezdés…

Tősgyökeres nyíregyházi tirpák családból származónak vallja magát. Édesanyja, Sallai Julianna gazdálkodásból tartotta fenn családját. Édesapja, Karasz György hatévi katonai szolgálatot követően esett el a Csíkszereda környéki harcokban. Így a legidősebb fiú – riportalanyunk – alig ismerhette őt. Máig ható, fájó emlék ez a számára. Öccse, Mihály, szintén gazdálkodó. Családjával a megyeszékhelyen él. Őt követi a sorban Julianna, a húg, aki szintén gazdálkodó, és úgyszintén Nyíregyházán él szeretteivel.

Dr. Karasz György felesége immár hosszú évtizedek óta, Séra Anikó Julianna, aki nem meglepő módon a családi háztartást vezeti. Elsőszülött fiuk, György gyümölcskertész, s a bővebb család unokáit jelentő 15 éves Milán és az ötéves Mira boldog édesapja. Ákos, a fiatalabb fiuk autószerelőként dolgozik.

A tanulni szerető, majdani orvos a Kossuth Lajos Gimnáziumban érettségizett 1957-ben. Ezt követően sikerrel felvételizett a Debreceni Orvostudományi Egyetemre (DOTE), ahol az 1963/64-es tanévben megkapta általános orvosi diplomáját. A frissen doktorrá fogadott fiatal szakembert a szülőváros szeretete mellett egy praktikus ok – az első lakáshoz jutás lehetősége – visszahozta Nyíregyházára.

A megyei kórház dr. Árvai László főorvos vezette belgyógyászati osztályán kezdhette meg gyógyító munkáját. Sokak számára, így neki is nagyon jelentős szakmai továbblépési lehetőséget adott a nagy műveltségű, több idegen nyelven beszélő vezető, aki nem sajnálta az idejét a fiataloktól. Nyugdíjazása után dr. Szegedi János vette át az osztály irányítását. Megfontoltan és megalapozottan szervezte át az osztályt, lehetővé téve azzal a nefrológia, a haematológia, az endokrinológia és a hypertónia iránt érdeklődő orvosok szakirányú képzését és fejlődősét. Az ekképpen kialakult orvosi szakcsoportok munkája nyomán megkezdődhetett a betegek valódi gondozása, gyógyítása. Mondani sem kell, hogy a legjobbak vezették ezeket a szakmai teameket.

Dr. Karasz György egy évtizeden át a haematológiával foglalkozókkal együtt dolgozott. Saját szavaival minősíti az akkori állapotokat: „Reménytelen ága volt ez a belgyógyászatnak. A leukémia szó kimondása szinte a beteg halálos ítéletének kihirdetésével ért fel.” Szerencsére a kemény munka és a folyamatos tanulás megtette a magáét. Mára külön osztályon gyógyítják a betegeket. Éppen úgy, mint ahogy a nefrológiai részlegből kifejlődhetett a művesekezelő szervezeti egység. Az orvostudomány további fejlődése újabb szakcsoportok, részlegek kialakulását eredményezte. „Nem lehettünk csak szakbarbárok. A tudásunkat állandóan bővítenünk, frissítenünk kellett. Aki lemaradt, az kiesett a gyógyítási ritmusból, s előbb vagy utóbb a szakmai csoportból is.”

2004-ben ment nyugdíjba, de nem a babérjain pihenő életre vágyott. Munkájára szükség volt, így három évig még egy független szakcsoportot vezethetett. Azt követően dr. Lesch Miklós főorvos áthívta a fertőző osztályra maga mellé. Azóta ketten irányítják az osztályt. Az éjszakai ügyeletekbe azért besegítenek más osztályok orvosai is, hiszen két ember nem vihet a hátán egy fontos területet.

A kórházban eltöltött hosszú évek során sok mindent átélt és megtapasztalt. Visszaemlékezve a kezdetekre eszébe jut az állandó orvoshiány miatti feszültség, ami számtalan konfliktus forrását is jelentette. „Addig dolgoztunk, amíg a problémát meg nem oldottuk. Ez ügyben nem vártunk külön utasításra. A hiányos felszereltséget akarattal, nagyobb odafigyeléssel ellensúlyoztuk.”

A főorvos úr rengeteget oktatott. Szeretett a Zay Anna Egészségügyi Középiskola hallgatóinak órákat tartani. Tanítványainak számát megbecsülni sem tudja. De nem mondott nemet a felkérésre akkor sem, amikor máshová hívták oktatni. Minden bizonnyal szívesen végezte az efféle munkát is, mert szavaiból kiérződik a tudás átadásának szeretete.

Szabad idejében sokat olvas. „Szép könyvtáram van. Szeretem a könyveket, az olvasást.” Ugyancsak kedvence a zenehallgatás és az utazás. Korábban beutazta a szomszédos országok majd’ mindegyikét. Kedvence azonban Szlovákia lett. Mostanában Milánnal, az első unokájával ülnek kocsiba, s irány a messzeség. Gyakran táboroznak le Bártfán. Szerencsére, a gyerek nagyon kedveli az ilyen kirándulásokat. Imádja a természetet, a hegyeket, mondja el befejezésül dr. Karasz György főorvos úr. Életpályájával, családjával, sorsával megelégedett, nyugodt, derűs szemléletű ember. Minden bizonnyal boldog is.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 24. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése