Czékmanné Beregi Mária

Cégtulajdonos,

Nyíregyháza

szszb_21-16_czekmanne_beregi_maria.jpgSzereti a szépet, örömmel tölti el a siker, de nem győzi eléggé hangsúlyozni, hogy fia jelenti számára a legnagyobb ajándékot az élettől. S mindezt egy olyan férj oldalán ismerhette meg, akit a nyíregyháziak generációi tisztelnek és becsülnek. A sátoraljaújhelyi születésű Beregi Mária megtapasztalhatta a szabolcsi emberek befogadókészségét, a Czékmann név elismertsége őt is megillette. Marcsi pedig azóta is igyekszik a családi vállalkozásban nemcsak profi módon helytállni, hanem jó ötletekkel, bátorsággal, ha úgy tetszik, picit vagánysággal segíteni a közös célok elérését. Ma már neki is saját vállalkozása van, a profil természetesen hasonló, az optika terén igyekszik a divatot, a kényelmet a hétköznapi életbe becsempészni.

Otthonról hozta magával a minden iránt fogékony édesanya, lánykori nevén Rajhárt Erzsébet, és az egykori Tüzép-vezető édesapja, Beregi József intelmeit: dolgozni csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen… A família négy gyermekéből ma már csak ő és nővére, Erzsébet él és dolgozik. Két bátyja: József és János idő előtt köszöntek el szeretteiktől…

Beregi Mária közel húszévesen került Nyíregyházára, ahol a postán, mai szóhasználattal élve a közönségszolgálatnál dolgozott. Néhány év múltán a TEMPO Ipari Szövetkezet alkalmazásában találjuk, ahol is gépjármű-ügyintézőként foglalkoztatták több éven át. Életében mindig is meghatározó szerepet játszottak a kapcsolatok. Nyílt tekintete, őszinte érdeklődése a másik ember iránt igen hasznos tulajdonságnak minősült a különböző cégek ügyfélszolgálatainál. Nagycsaládban felnőve hamar rájött, csak úgy juthat előre, ha a többiek is boldogulnak körülötte. Ebben pedig neki is jut tennivaló bőven. Az otthon megtapasztalt tudásnak később, már felnőttkorában is hasznát látta. Mint vállalkozónak, számára az a természetes, hogy az alkalmazottai jó körülmények közt végezhessék munkájukat, mert csak így tudják a legtöbbet nyújtani, és a cégvezető is csak így követelheti meg az egyetlen elfogadható teljesítményt, a maximumot.

Életében az első boldog fordulatot az 1981. év hozta: ekkor találkozott a fotós látásáról messze földön ismert Czékmann Istvánnal, majd 1983-ban kötöttek házasságot.

Találkozásukról és kapcsolatukról csak a legjobbakat tudja elmondani. Szemmel látható és minden más módon is érzékelhető: Marcsi őszintén csodálja férjét, élete párját. Az 1983-as karácsony István fiuk személyében e két, nem mindennapi ember számára elhozta a sors ajándékát. A sokféle tehetséggel megáldott gyermek egyszerre két felsőfokú oktatási intézmény tanulója: egyfelől az Üzleti Főiskola, másfelől a Budapesti Műszaki Egyetem – BME gazdálkodási szakos hallgatója.

Czékmanné 1989-ben vágott bele a vállalkozói életbe. Mindannyiuk szerencséjére szinte mindenben illett férjéhez: ő is időben látta meg azt, amivel érdemes volt foglalkozni, s idejekorán vette észre a váltás szükségességét is. Új és újabb ötleteivel, merészségével járult hozzá a család boldogulásához. A közös összefogással megalakított fotós cégüzlet egyre ismertebbé vált a megyében.

Közel tíz évig tartott, amíg igazán lendületbe jöttek a piacon, s a privatizáció adta lehetőségekkel élve széles választékú szakboltot nyithattak Mátészalkán és Tiszavasváriban. A megyeszékhelyen 1998-ban a Fényszöv megvételével tudtak bővíteni. A szatmári központ lehetőséget adott számukra a híres német Zeiss gyárral való szorosabb és gyümölcsözőbb együttműködésre, s ez az élő kapcsolat mind a mai napig, sőt! A 2005-ben Szabolcsi Regionális Minőségi Díjat kapott céggel újabb fejlesztésű termékekkel jelennek meg rövidesen a hazai piacon.

Marcsi a megszállottak boldogságával, szemében a szakma őszinte szeretetének fényével mesél az igencsak széles termékválasztékukról, amiben kiemelten fontos szerep jut a szép, fúrt, damilos szemüvegkeretek mellett a legmodernebb gépekkel helyben csiszolt lencsék sokaságának. Üzleti filozófiája: a vevő igénye szerint, a neki legmegfelelőbb terméket kell megkeresni. De a legfontosabb, és mindenki számára kötelezően betartandó elv: „Nem baj, ha a vevő nem mosolyogva érkezik, de úgy kell távoznia az üzletből!” Ezért olyan, minden más hasonló profilú üzlettől különbözőek a Czékmannék vezette optikai és fényképészszalonok.

Riportunkban említettük már a hozzáértő kezek teremtette, minőségi szolgáltatást nyújtó létesítményeket, de az ott dolgozókról eddig még kevés szó esett. Czékmanné Beregi Mária büszkén sorolja a nála praktizáló orvosok: dr. Csüllögh Ferenc, dr. Károly Katalin és dr. Károly Lajos nevét.

Mi kell a sikerhez? A késő őszi délutánon Czékmanné Marcsi sok apró elemből rakja össze az általa fontosnak tartott elemeket, amelyek lépcsőkként vezetnek a csúcsra. A már említett vállalkozói erények mellett szeretnie kell, amit csinál. S mindezt teheti egy meleg családi fészek biztonságával a háta mögött.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 21. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése