Szabó Gergely

Polgármester

Harsány

szszb 30 ki Szabó Gergely 400 .jpgA dél-borsodi község hovatovább a csodák birodalmát képezi. Mindez az elmúlt négy évben létrejött fejlesztéseknek köszönhető, ami szinte egyedülálló a megyében. A Harsányba került 1,4 milliárd forint kiválóan hasznosult, több évtizedes lemaradást hoztak be a településfejlesztés területén. A polgármester nem titkolja, Tállai András államtitkár nem csak országgyűlési képviselője a régiónak, hanem mecénása is, aki sokszor segítségére volt az egyre szépülő bükkaljai falunak. Ezért érdemelte ki 2003-ban a Harsány község díszpolgára címet.

A Miskolctól 18 km-re fekvő 2200 fős település tiszta, rendezett képét mutatja a látogatónak. A közelmúltban aszfaltozták a községet átszelő utat és több mellékutcát is leburkoltak. Szabó Gergely elárulja, nyolc utcát aszfaltoztak le ebben a választási ciklusban. Maradt még 3-4 kisebb poros út, azokat akár önerőből is megépítik. A belterületi utak mellé csapadékvíz elvezető árkokat ásnak, a munka közmunkások bevonásával zajlik.

A polgármester elmondta, pályázataik révén minden közintézményük megújult. Iskolájukhoz új tanterem épült, az óvoda új szárnyat kapott, renoválták az orvosi rendelőt, az európai normákhoz alakították a polgármesteri hivatalt és átadták a közösségi házat galériával. Mindegyik épületet hőszigetelték, korszerű nyílászárókkal látták el, a fűtést helyben előállított biomasszával oldják meg. Ehhez le kellett cserélni az elavult fűtési rendszereket. Esztétikus új buszmegállók épültek, de utcabútorokat és gyűjtőládákat is kihelyeztek a közterületekre. A pozitív településkép is közrejátszik a turistaforgalom élénkülésében, márpedig Harsány ebbe az irányba is elmozdult. Van több szálláshelyük, és hamarosan átadnak egy újabb panziót, az önkormányzat pedig vendégházat üzemeltet. A kenyeret és más pékárút helyben sütik, a község vezetése kedvezményes feltételeket teremtett egy pékség elindításához. Keresett turisztikai célpont a sópince, ahol légzőszervi panaszosok gyógyulhatnak a testvértelepülésről, Parajdról érkezett 20 tonna só hatásának köszönhetően. A vállalkozók által működtetett horgásztóhoz sokan érkeznek a környező országokból is a kapitális pontyok kifogására. A kalandpark kiváló szabadidős programokat kínál családok számára. A mintegy 100 egyedből álló szürkegulyára is sokan kíváncsiak, a 2013-ban megrendezett Harsányi Szürkemarha Fesztivál iránt óriási volt az érdeklődés, ezért idén augusztusban is megtartják. Kezd talpra állni a borászat is, amit a helyben található 300 pincére lehet alapozni. A Harsányi Hárs Fesztivál a másik jeles rendezvényük, ez egyben a falunap is.

Kiépült egy illusztris főtér Harsány központjában, de a külcsín mellett a nemzeti hagyományok tisztelete is fontos a községben. Ezért visszaállították az 1948-ban eltüntetett Turul-szobrot. Önkormányzati területet értékesítettek a COOP üzletláncnak, akik szupermarketet építettek rá. A képviselő-testület 3500 m2-es telket vásároltak ipari célra, ahová befektetőt várnak. A közbiztonság javítására térfigyelő kamerákat szereltek fel, a polgárőrök pedig új bázist kaptak.

Sikeres a nyolcosztályos iskolájuk, ahol közel 150 gyermek tanul. Bevezették az ÖKO iskola programot a természettudatos szemléletet elsajátítására. Nemzetközi hírnévre tett szert az önkormányzat által támogatott „A zene benned van” oktatási program, amit elsőként alkalmaztak az országban. A gyerekek zenét improvizálnak, amihez társul ének és tánc is. Ezért Olaszországban egy nemzetközi iskolafesztiválon olasz állami kitüntetést kaptak, amit a polgármester az irodájában őriz. Ezt tetézte a 2013-as pedagógus napon a hazai miniszteri kitüntetés. 2011-ben önerőből indították el a konyhakerti- és szántóföldi növénytermesztést, illetve állattenyésztést. Azóta a zöldségfélék és a sertéshús előállítása terén önellátóak.

Egzisztenciasegítő programmal segítik az építkezni akaró fiatal párokat, akik kedvezményesen juthatnak telekhez, elősegítve így az értelmiség helyben maradását.

Szabó Gergely felmenői több generáción keresztül Harsány meghatározó emberei voltak, ezért is vállalt közéleti szerepet. A Földes Ferenc Gimnázium és a Miskolci Egyetem bölcsész-történész szakának elvégzése után az Észak-Magyarország újságírója, majd a Mezőkövesdi Újság, később a Mezőkövesdi Városi TV és a Matyóföld főszerkesztője volt. Közben ellátta a városházán a sajtóreferensi feladatokat. Felesége, Ágota szerkesztő-újságíró, gyermekeik közül Zalán 7, Villő pedig 4 éves.

2006-ban indult önkormányzati választáson, ezután alpolgármesterré választották, 2010-től pedig Harsány község polgármestereként tevékenykedik.

Sikerei titkát abban látja, hogy elképzeléseit meg tudta valósítani, munkájában következetes, a helybeliektől pedig megköveteli a tisztességes, dolgos életvitelt. Utóbbinak köszönhető, hogy Harsányban 2014-ben lényegében megszűnt munkanélküliség.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése