Kiss Győző

Panziótulajdonos, vállalkozó,

Harsány

baz_04_126_kiss_gyozo.jpgAki a festői szépségű Bükkalja még ma is tranzitútnak számító szakaszára ráfordul az M3-asról és keresztülszalad Harsány községen, nem sok szépet lát, hacsak fel nem néz a domboldalon épülő szebbnél szebb házakra. A főutca sémára épített régi házait itt-ott váltja csak fel új és szép épület, a régieket lassan megette az átmenő forgalom okozta igénybevétel. Így minden változás szembetűnő, különösen, ha az egy szépre sikerült, nagy hiányt kitöltő panzió és vendéglő.

Tulajdonosa, Kiss Győző – őslakosa a falunak – már két választási ciklusban önkormányzati képviselőként dolgozott. Elsőként a sport- és kulturális bizottságban, mely a második ciklusban kiegészült a pénzügyi bizottság munkájával is. A szociális bizottságban való részvétel meglehetősen kényes és nehéz feladat, hiszen a rászorultsági kérelmek elbírálását kell felelősségteljesen elvégezni, lehetőleg úgy, hogy ez ne vezessen konfrontációhoz. A kulturális bizottság feladata a község rendezvényeinek megszervezése, nevezetesen a falunap, a szilveszter és legfontosabbként a nemzeti ünnepek méltó lebonyolítása.

Jelenleg, eddigi tevékenysége elismeréseként alpolgármesterré választotta a község, illetve a képviselő-testület. Ezen tisztségében teljes jogú felelősséget kell vállalnia minden tekintetben arra az esetre, ha a község polgármestere 30 napon túl munkájában akadályoztatva van. Az eredeti foglalkozására nézve gépkocsivezető és géplakatos, ezermester ember. Már 1988-ban vállalkozó lett, kereskedelmi végzettségű feleségével kocsmát nyitottak. A tipikus „ivó” a növekvő forgalom miatt nem volt bővíthető, a tulajdonosok valami szebbre, jobbra vágytak. Valamire, amiben minden együtt van – igényességben, kulturáltságban –, ahol felnőtt és gyerek, helybéli és átutazó otthon érezheti magát.

Óriási kockázatot vállalva nyolc hónap alatt állt a panzió, köszönhetően a kétkezi munkának, egy összetartó és egymást mindenben segítő népes családnak, akinek tagjaira épül most is a már működő intézmény.

Kiss Győző szívéhez nőtt 35 hektár földjét adta bérbe és értékesítette munkagépeit a cél érdekében. A kívül-belül tetszetős épület szállodarésze 25 fő elhelyezését biztosítja 3-4 ágyas, toilettel, zuhanyozóval ellátott szobákban, barátságos tetőtérben ízléses és célszerű berendezéssel.

A tágas, rusztikus bútorokkal berendezett étterem 100-135 fő befogadására alkalmas. A forgalom pontos adatai csak egy év után lesznek mérhetőek, most a rendezvények, bálok, hétvégi családi vacsorák, esküvők biztosítják a kihasználtságot.

A debütálás kitűnően sikerült, Harsány német testvérközségének, Aldersbachnak vezetői és lakói avatták 40 fővel a szállodát, a helybéliekkel együtt 100 fős vacsorával téve próbára a szakácsok művészetét. Ezt követte a Philip Morris cég borsodi képviselete, aki megkedvelve a helyet, valószínűleg rendszeresen itt tartják üzleti tárgyalásaikat a jövőben. Báloztak már itt az Erzsébetek és a Katalinok, itt tartotta esküvőjét 3 ifjú pár százon felüli vendégsereggel még Belgiumból is. Volt farsangi bál és vadász-bál népes egybegyűltekkel. Egerből lovas turisták pihenték ki fáradalmaikat, a vaskályhában pattogó tűz mellett kortyolva a szíverősítőt.

A panzió és étterem nem csak a helybéliek kedvenc szórakozóhelye lett, hanem kiszolgálja a környék apró falvait is, ahol még nem épült hasonló. A Kisgyőrben megrendezendő Nemzetközi Ifjúsági Judoverseny sportolói itt tartják majd ünnepélyes búcsúvacsoráikat és a már hagyományos és híres lovas napok résztvevőire is számítanak.

Tavasszal a nőnapi bál, kicsit később a ballagás vidám ünnepeinek ad otthont a létesítmény. A 270 négyzetméteres udvar zárt parkolóval rendelkezik, szalonnasütés, grillparti és látványkonyha várja a vendégeket nyáron. Amíg a felnőttek szórakoznak, a gyerekek a zárt udvarban modern és ötletes fajátékokon múlatják az időt, finom fagylalt mellett, melyet a faragott tornácon szolgálnak fel.

A felépítés kockázatos, de sikeres volt. A mindennapi munka embert próbáló és áldozatos. Szigorú munkabeosztással dolgoznak, korán kelnek, későn térnek nyugovóra, mindenkinek saját feladata mellett bármi mást is el kell tudni látni. Kiss Győző úr, ha kell, vásárol, ha kell, kiszolgál és kitűnően főz. Titkos receptje alapján készül az étterem specialitása, a Harsona-tál – az eddigi legnagyobb sikert aratva. Felesége pótolhatatlan segítőtársa, összhangjuk teszi biztonságossá mindennapjaikat. Két gyermekük jó nevelésüknek köszönhetően önállók, átérzik a szülők gondjait, kötelességtudásukkal segítik munkájukat.

Harsány gazdagabb lett egy szép épülettel és azzal a biztos tudattal, hogy van egy hely, ahol minden korosztály megtalálja a kikapcsolódás lehetőségét, mindezt városi nívón, de mégis meghitt helyen – köszönhetően egy házaspárnak, akik nemcsak megálmodtak valamit, de azt valóra is váltották.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése