Szilvási Mária

A Harsányi Gazdatárlatért Alapítvány elnöke, fesztivál szervező

Harsány

szszb_31_ki_szlivasi_maria_800.jpgLokális rendezvénynek indult 2013-ban a Harsányi Szürkemarha Fesztivál, ami erre az évre globálissá terebélyesedett.  Az eredeti ötletgazda egy mezőgazdasági vállalkozó volt, akinek lánya vállalta el a szervezői feladatokat, és akinek a  kezdetektől akadtak segítői. A jó kommunikációs és szervezési készséggel megáldott Marika eredményeire felfigyelt Szabó Gergely polgármester és felkérte Harsány Község Önkormányzatánál a kabinetvezetői tisztség betöltésére.

Határozott fellépésű, igazi menedzser típusú hölgy. Családja több generáció óta él a dél-borsodi térségnek ebben a közkedvelt falujában, ahol az elmúlt negyedszázadban meghatározó szereplővé váltak. Az 1985-ben született Marika édesapja egykor a Diósgyőri Acélműveknél dolgozott, édesanyja pedig cukrász volt. Kezdetben két hektár szántóföldön gazdálkodtak és háztáji jelleggel neveltek sertéseket és szárnyasokat, amelyeknek megtermelték a takarmányt. Mivel a vaskohászat érezhetően hanyatlott, Szilvási András úgy döntött, mezőgazdasági vállalkozó lesz, amihez földterületeket vett.  Új befektetésként 2009-ben 14 darab szürkemarhát vásárolt, az állomány pedig szépen szaporodott. A növekvő gazdaság több dolgozót igényelt, ezért a család tagjai – a szülők és két gyermekük – mezőgazdasági vállalkozókká váltak. Jelenleg 375 hektáron gazdálkodnak, állattenyészetüket pedig száz darabos szürkemarha állományra fejlesztették.

Marika érettségizett a miskolci Andrássy Gyula Szakközépiskola informatika szakán, majd diplomát szerzett a Miskolci Egyetem környezetmérnök karán. Mivel otthon biztos munkahelye volt, a családi gazdaságban maradt. Úgy fogalmaz, főként a szervezésben és az értékesítésben veszi ki a részét. Kalászos és olajos növényeket termesztenek.

A néhány évtizede még a kihalás szélére került őshonos szürkemarha tartása divatba jött mostanában, ám a vágóhidak nem fizetik meg a húsmarháéhoz képest dupla tenyészidő költségeinek az árát.  Ezért Szilvásiék úgy döntöttek, feldolgozott állapotban próbálnak piacot találni a még mindig kuriózumnak számító szürkemarha termékekre. Kistermelőként szürkemarha szalámi gyártásába kezdtek és tervük bevált, hiszen jókora törzsvásárló közönségük van.

Következő lépésben az őshonos magyar állatfajta népszerűségét tűzték ki célként. Megalapították a Harsányi Gazdatárlatért Alapítványt, amelynek alapítója Szilvási András, az elnöki tisztet Marika tölti be. Az alapítvány elsődleges célja a mezőgazdasági kulturális örökség megőrzése, ápolása, valamint a mezőgazdasággal összefüggő programok szervezése, lebonyolítása.

A közeljövőben megnyitják a Harsányi Gazdatárlat berkein belül a mezőgazdasági gépgyűjteményt a nagyközönség számára..  

Minden év augusztus második szombatján a Harsányi Gazadatárlatért Alapítvány és Harsány Község Önkormányzata, valamint a Szirma Term Kft. megrendezi a Harsányi Szürkemarha Fesztivált. A nagyszabású rendezvény az ország egyik új, de mégis kivételes népszerűségnek örvendő gasztronómiai és kulturális seregszemléje. Olyan országos hírű fesztivál, mely a magyar hagyományokat, értékeket, a gazdálkodást és a családot népszerűsíti

A fesztivál főbb programjai:

  • szürkemarhából készült ételek főzőversenye több mint 170 csapat részvételével
  • nyárson sült ökör, különleges harsányi ételek
  • csikós-és lovasbemutatók, veterán járművek
  • cséplés és gabonatisztás triőrrel
  • változatos népzenei és könnyűzenei programok, koncerttel
  • színvonalas gyermekműsorok, népi játszóudvar, fakosaras körhinta, óriási szalmabála vár.

Az első rendezvényre mintegy ötezren voltak kíváncsiak, tavaly már elérte a tízezret a látogatók száma, idén pedig újabb csúcs született. A szürkemarha fesztivál élőrendezvénye a hagyományos kézi kaszálás, melynek során a búzát kézi kaszával aratják le, az asszonyok markot szednek, majd keresztekbe rakják a terményt.  

A learatott búzát a fesztivál napján Hoffer traktor által hajtott cséplőgéppel kicsépelik. A múltbéli esemény bemutatója idén is sikeres volt.  

A rendezvény nem lenne teljes ételkészítés nélkül, Szilvásiék idén háromezer adag ételt adtak el.  Ezúton is köszöni Marika a családjának, a község lakóinak és a 15 fős baráti körének a rendezés lebonyolítását, valamint a szponzoroknak a támogatást.  

A szervezést ő vállalta, a fellépőket is ő invitálja Harsányba. 2014-ben a Republic, idén a Bikini adott felejthetetlen koncertet, de a többi fellépő is színvonalas műsort biztosított.  

A családfő régóta gyűjti a településen fellelhető használati tárgyakat és régi gépeket, amiből már annyi van, hogy megérett a kiállításra. Még ebben az évben elkészül a gazdatárlat épülete, ahol ezt a gyűjteményt mutatják majd be.

Marika közeli tervei között szerepel a múzeum berendezése és megnyitása,  valamint  a hagyományok őrzésének, ápolásának a folytatása.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése