Szilvási Mária

A Harsányi Gazdatárlatért Alapítvány elnöke, fesztivál szervező

Harsány

szszb_31_ki_szlivasi_maria_800.jpgLokális rendezvénynek indult 2013-ban a Harsányi Szürkemarha Fesztivál, ami erre az évre globálissá terebélyesedett.  Az eredeti ötletgazda egy mezőgazdasági vállalkozó volt, akinek lánya vállalta el a szervezői feladatokat, és akinek a  kezdetektől akadtak segítői. A jó kommunikációs és szervezési készséggel megáldott Marika eredményeire felfigyelt Szabó Gergely polgármester és felkérte Harsány Község Önkormányzatánál a kabinetvezetői tisztség betöltésére.

Határozott fellépésű, igazi menedzser típusú hölgy. Családja több generáció óta él a dél-borsodi térségnek ebben a közkedvelt falujában, ahol az elmúlt negyedszázadban meghatározó szereplővé váltak. Az 1985-ben született Marika édesapja egykor a Diósgyőri Acélműveknél dolgozott, édesanyja pedig cukrász volt. Kezdetben két hektár szántóföldön gazdálkodtak és háztáji jelleggel neveltek sertéseket és szárnyasokat, amelyeknek megtermelték a takarmányt. Mivel a vaskohászat érezhetően hanyatlott, Szilvási András úgy döntött, mezőgazdasági vállalkozó lesz, amihez földterületeket vett.  Új befektetésként 2009-ben 14 darab szürkemarhát vásárolt, az állomány pedig szépen szaporodott. A növekvő gazdaság több dolgozót igényelt, ezért a család tagjai – a szülők és két gyermekük – mezőgazdasági vállalkozókká váltak. Jelenleg 375 hektáron gazdálkodnak, állattenyészetüket pedig száz darabos szürkemarha állományra fejlesztették.

Marika érettségizett a miskolci Andrássy Gyula Szakközépiskola informatika szakán, majd diplomát szerzett a Miskolci Egyetem környezetmérnök karán. Mivel otthon biztos munkahelye volt, a családi gazdaságban maradt. Úgy fogalmaz, főként a szervezésben és az értékesítésben veszi ki a részét. Kalászos és olajos növényeket termesztenek.

A néhány évtizede még a kihalás szélére került őshonos szürkemarha tartása divatba jött mostanában, ám a vágóhidak nem fizetik meg a húsmarháéhoz képest dupla tenyészidő költségeinek az árát.  Ezért Szilvásiék úgy döntöttek, feldolgozott állapotban próbálnak piacot találni a még mindig kuriózumnak számító szürkemarha termékekre. Kistermelőként szürkemarha szalámi gyártásába kezdtek és tervük bevált, hiszen jókora törzsvásárló közönségük van.

Következő lépésben az őshonos magyar állatfajta népszerűségét tűzték ki célként. Megalapították a Harsányi Gazdatárlatért Alapítványt, amelynek alapítója Szilvási András, az elnöki tisztet Marika tölti be. Az alapítvány elsődleges célja a mezőgazdasági kulturális örökség megőrzése, ápolása, valamint a mezőgazdasággal összefüggő programok szervezése, lebonyolítása.

A közeljövőben megnyitják a Harsányi Gazdatárlat berkein belül a mezőgazdasági gépgyűjteményt a nagyközönség számára..  

Minden év augusztus második szombatján a Harsányi Gazadatárlatért Alapítvány és Harsány Község Önkormányzata, valamint a Szirma Term Kft. megrendezi a Harsányi Szürkemarha Fesztivált. A nagyszabású rendezvény az ország egyik új, de mégis kivételes népszerűségnek örvendő gasztronómiai és kulturális seregszemléje. Olyan országos hírű fesztivál, mely a magyar hagyományokat, értékeket, a gazdálkodást és a családot népszerűsíti

A fesztivál főbb programjai:

  • szürkemarhából készült ételek főzőversenye több mint 170 csapat részvételével
  • nyárson sült ökör, különleges harsányi ételek
  • csikós-és lovasbemutatók, veterán járművek
  • cséplés és gabonatisztás triőrrel
  • változatos népzenei és könnyűzenei programok, koncerttel
  • színvonalas gyermekműsorok, népi játszóudvar, fakosaras körhinta, óriási szalmabála vár.

Az első rendezvényre mintegy ötezren voltak kíváncsiak, tavaly már elérte a tízezret a látogatók száma, idén pedig újabb csúcs született. A szürkemarha fesztivál élőrendezvénye a hagyományos kézi kaszálás, melynek során a búzát kézi kaszával aratják le, az asszonyok markot szednek, majd keresztekbe rakják a terményt.  

A learatott búzát a fesztivál napján Hoffer traktor által hajtott cséplőgéppel kicsépelik. A múltbéli esemény bemutatója idén is sikeres volt.  

A rendezvény nem lenne teljes ételkészítés nélkül, Szilvásiék idén háromezer adag ételt adtak el.  Ezúton is köszöni Marika a családjának, a község lakóinak és a 15 fős baráti körének a rendezés lebonyolítását, valamint a szponzoroknak a támogatást.  

A szervezést ő vállalta, a fellépőket is ő invitálja Harsányba. 2014-ben a Republic, idén a Bikini adott felejthetetlen koncertet, de a többi fellépő is színvonalas műsort biztosított.  

A családfő régóta gyűjti a településen fellelhető használati tárgyakat és régi gépeket, amiből már annyi van, hogy megérett a kiállításra. Még ebben az évben elkészül a gazdatárlat épülete, ahol ezt a gyűjteményt mutatják majd be.

Marika közeli tervei között szerepel a múzeum berendezése és megnyitása,  valamint  a hagyományok őrzésének, ápolásának a folytatása.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése