Szeghőné Gábor Valéria

Gazdasági igazgatóhelyettes,

Miskolc

baz_05_46_szeghone_gabor_valeria.jpgA közgazdász indíttatást minden bizonnyal édesapjától örökölte, aki közgazdász volt, a városi tanács pénzügyi osztályán osztályvezető-helyettesként dolgozott. Édesanyja munkahelye a Miskolci Mélyépítő Vállalat volt, ahol adminisztratív munkakört töltött be. Bátyja, János, a megyei egészségpénztárnál dolgozik.

Szeghőné Gábor Valéria 1954. július 5-én született Miskolcon. A Népkert mellett, kertes házban nőtt fel. Szívesen tanult és járt iskolába, mindent szeretett, ami logikus volt. Így természetesen a matematika volt a kedvence, de kedvelte a magyart és a történelmet is.

Középiskolai tanulmányait a közgazdasági szakközépiskolában folytatta, ahol 1972-ben érettségizett. Tanárai közül máig jó szívvel gondol vissza Szarkáné Márta nénire, aki nemcsak a szaktárgyakat oktatta kiválóan, de emberséget is tanított diákjainak, egykori osztályfőnökére, Pándiné Mária nénire és a jelenlegi igazgatóra, Majoros Györgynére, akit akkor még Balogh Klárának hívtak.

Sokat sportolt, nyáron kerékpározott, télen korcsolyázott, gyakran túrázott a családdal. Másfél évtizedig versenyszerűen asztaliteniszezett, igazolt játékosként az NB-II-ben játszott. Egyetemi évei életének legszebb korszakát jelentik, itt ismerkedett meg az akkor még gyerekcipőben járó számítástechnikával. Az egyetemen derült ki, hogy a makrogazdasággal szemben inkább a vállalati gazdálkodás, a vállalati szféra érdekli jobban. Nagyon jó közösségi szellem és más egyetemekhez képest felszabadultabb légkör jellemezte a közgázt, ahol TDK-konferenciák szervezésében is részt vett. Részt vett az asztalitenisz egyetemi bajnokságon, csapatban országos bajnokságot nyertek.

Ezerkilencszázhetvenhétben államvizsgázott az ipar szak gazdaságszervező ágazatán, diplomamunkájában a beruházások számítógépes információrendszer-szervezéséről írt. Végzés után az LKM Számítástechnikai Főosztályának Rendszerszervezési Osztályán kezdett dolgozni szervezőként. Egy évvel később Kiváló Ifjú Közgazdász címet kapott az FMKT-mozgalom keretében készített dolgozatáért.

Ezerkilencszázhetvenkilencben került a Miskolci Közlekedési Vállalathoz, ahol szervezőként információrendszer-szervezési és ügyvitelrendszer-szervezési feladatokat látott el. 1982-től a vállalat belső ellenőreként módja nyílt a vállalat minden munkaterületének megismerésére.

Ezerkilencszáznyolcvannyolcban lett a Számviteli és Pénzügyi Osztály vezetője. E beosztásában a forgalmi és anyagkönyvelési, a pénzügyi csoport, az utókalkulátor és eszköznyilvántartó munkáját irányította.

Időközben szakmai felkészültségét is javította, hisz 1982-ben okleveles gazdasági ellenőrző szakközgazdász képesítést szerzett Budapesten.

Ezerkilencszázkilencvenöttől tölti be a gazdasági igazgatóhelyettesi posztot a cégnél, fő feladata a gazdasági terület irányítása. Ez magába foglalja a pénzügyi, számviteli, humánpolitikai, anyaggazdálkodási, valamint az elemző és kalkulációs tevékenység irányítását. Az ő vezetésével valósították meg a vállalat teljes könyvelésének számítógépesítését. Több mint száz ember „tartozik a keze alá”. Ezen kívül közreműködik a rövid távú és stratégiai elképzelések gazdasági kihatásainak vizsgálatában, a finanszírozási tevékenység feladatainak megoldásában.

Ezerkilencszázkilencvenegyben angol nyelvvizsgát tett, 1993-ban okleveles könyvvizsgálói képesítést szerzett, a Magyar Könyvvizsgálói Kamara tagja mint bejegyzett könyvvizsgáló, és a Magyar Számviteli Szakemberek Egyesületének megyei vezetőségi tagja. Többször volt Kiváló Dolgozó, és megkapta a Közlekedési Vállalat Emléklapját is.

– Sok ember különböző cégeknél szerzi tapasztalatait – mondja Szeghőné Gábor Valéria –, én egy cégnél voltam különböző beosztásokban. A társvállalatoknál folytatott szakmai konzultációkon olyan jól hasznosítható ismereteket szereztem, és így olyan tapasztalatokhoz jutottam, amelyek nem csak egy vállalatra vonatkoznak. Alapvető dolognak tartom, hogy az embernek legyen belső tartása, ez elsősorban a tisztességes helytállást jelenti. Fontos az új iránti fogékonyság, a rugalmasság és az állandó változásra, megújulásra való képesség.

Két gyermeke közül Tamás 1981-ben született, ő a Készenléti Rendőrségnél dolgozik. Melinda három évvel fiatalabb, a közgazdasági szakközépiskolában érettségizett, most ruhaipari technikusnak tanul. A Lazur KTSE-ben versenytáncol, latin- és standard táncokat.

Szeghőné Gábor Valéria szabadidejében szívesen teniszezik, amatőrként rendszeresen játszik. Szeret kirándulni, az MVK Rt. természetjáró szakosztályával már sokfelé megfordult.

Az eddig megtett úttal elégedett, úgy véli jó lehetőségeket kapott az élettől, ám ő is mindent megtett azért, hogy a lehetőségeit valóságra váltsa. Minden érdekli, ami az ember lehetőségeinek kiterjesztésével, az ember szellemi kapacitásának jobb kihasználásával kapcsolatos.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése