Csáki Imre

A megyei önkormányzat hivatalának főosztályvezetője,

Miskolc

baz_07_14_csaki_imre.jpgZempléni földműves család sarjaként került a nagyvárosba első generációs értelmiségiként Csáki Imre. Több évtizede tevékenykedik Borsod-Abaúj-Zemplén megye kulturális közéletében.

„Számomra fontos a családi indíttatás. A szüleim, nagyszüleim gazdálkodók voltak Zemplénben. Első generációs értelmiségi vagyok. A munkám, hivatásom megválasztásában is volt szerepe a családi hagyományoknak, ugyanis a nagyszülők is végeztek közéleti tevékenységet, Csáki nagyapám húsz évig volt választott bíró Taktaharkányban. Az érettségi után a közösségek iránt fordult az érdeklődésem, a debreceni Tanítóképző Főiskola népművelés–könyvtár szakán végeztem, majd a Kossuth Lajos Tudományegyetem felnőttnevelési szakán másoddiplomáztam” – fogott a bemutatkozásba Csáki Imre. Első munkahelye a megyaszói művelődési ház lett, amelynek egy évig volt a vezetője, majd egy év katonaság következett, s utána a szerencsi járási művelődési központ munkatársaként, később vezetőjeként tevékenykedett 1975-ig. Ez a korszak jelentette az igazi, gyakorlati közművelődést, a vezetői gyakorlat megszerzését, mivel ettől kezdve különböző beosztásokban a megyei közigazgatásban dolgozik. „A közszolgálatiságot, közigazgatást hivatásszerűen igyekszem végezni, valóban szabályzatnak tekintem. Ebben a munkában családom is segít, feleségem is hasonló érdeklődésű, a lányom most ötödéves egyetemista, bár ő műszaki érdeklődésű, mérnöki pályára készül.”

Csáki Imre végigjárta a megyeháza szamárlétráját. A tanácsrendszerben a művelődésigazgatás lett a szakterülete, először előadóként, majd a közművelődési csoport vezetőjeként. Ennek során lehetősége nyílt a megye részeit, művelődését, kultúrtörténetét részletesen megismerni. Közvetlen kapcsolatokat épített ki a járásokkal, majd az évek során osztályvezető-helyettes lett, így a közoktatással is megismerkedett. „Óriási jelentőségű életemben, de a társadaloméban is az önkormányzati rendszer létrejötte, aminek vannak hagyományai a magyar közigazgatásban, ezért nagy lelkesedéssel kezdtem ebbe a munkába. Művelődési osztályvezetőként az oktatási, nevelési intézmények, a közgyűjtemények, a kulturális intézmények és a kultúra minden olyan területe hozzám tartozott, amely a törvény szerint a megyei önkormányzat feladatává vált” – szólt a megváltozott feladatokról Csáki Imre. Az évek során az átszervezések során kibővült az egészségügyi, szociális, gyermekvédelmi, ifjúsági és sportfeladatokkal is a főosztály feladatköre. Ebben az időszakban biztonságosan működtek a megyei fenntartású intézmények, sőt fejlesztésekre is futotta. „A legutóbbi időben, így harminc év elteltével, a vezetés mellett, munkájukat segítve, az egész önkormányzati rendszert áttekintve kell végeznem vezetői munkámat. Ismét egy új tevékenységgel bővült a munkám, az egész igazgatással”  – vélekedett a kabinetiroda vezetőségről Csáki Imre. A rendezvények, civil kapcsolatok koordinálása nem volt újdonság számára, a megyei önkormányzat kommunikációja már inkább jelentett új kihívást.

Hosszú, kulturális közigazgatási pályafutásával kapcsolatban sok szép régi, s közelmúltbeli esemény jutott eszébe, amelyek közül a teljesség igénye nélkül válogattunk. „Munkám kezdetétől, a művelődésen, kultúrán belül talán sikerült olyan értékeket is teremteni, amelyek a mai napig megmaradtak. Ilyen például a Harangodi napok kulturális rendezvénysorozat, vagy Szerencsen az észak-magyarországi Kaláris, a népművészet, népi díszítőművészet seregszemléje három megye alkotóinak biztosít bemutatkozási lehetőséget, jól szolgálja az értékmegőrzést.

A ’70-es években arra gondoltunk, a nagyobb egységet, a régiót együtt mutatjuk be. A Szerencsi pedagóguskórus szervezésében is részt vettem, ami a mai napig színvonalas művelődési tevékenységet folytat. Az egész megyében, városokban és községekben gazdag, színes kulturális intézményhálózat épült ki. Már akkor az volt a cél, hogy a városi intézmények erősödjenek meg, jó értelemben vett gazdái, erjesztői legyenek a tájegység kultúrájának. Fontos kisugárzó hatása van Kazincbarcikának, Sárospataknak, Mezőkövesdnek… A megyei önkormányzat működteti a Megyei Múzeumi Igazgatóságot, amelyik a szakma által elismerten is a legjobbak közé tartozik az országban. Nemcsak az intézmények és a műtárgyak száma alapján, hanem, mert kitűnő munkatársak is tevékenykednek bennük. Hasonlóan színvonalas a megyei könyvtár és levéltár munkája is. S bővül is az intézményhálózat a széphalmi Magyar Nyelv Múzeumával.

 „Ez a megye olyan művelődéstörténeti, kultúrtörténeti értékeket őriz, amire büszkék lehetnek az itt élők. Erre támaszkodva lehet erőt meríteni” – vall a kultúra és a mindennapok kapcsolatáról Csáki Imre, aki szerencsés ember, hiszen bevallása szerint a hobbija a munkája, a kultúra. Ezentúl rendszeresen hazajár, a családi házat felújították. S természetesen a család.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 7. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése