Dr. Bujdos Zsuzsanna

A Megyei Önkormányzat Hivatala főosztályvezetője,

Miskolc

baz_07_12_dr_bujdos_zsuzsanna.jpgPedagóguscsaládból indult, jogász lett, s meg is maradt tanult szakmájánál. Dolgozott a versenyszférában, de pályafutása nagyobb részét a közigazgatásban töltötte Jászberényben, illetve Miskolcon.

„Pedagóguscsaládban nőttem fel Miskolcon, csak én nem lettem az. Vasgyári lány voltam, a 18-as Számú Általános Iskolába jártam (sokan úgy ismerik, hogy a volt leányiskola). Ma is nagy szeretettel gondolok vissza első iskolámra és különösen Magyari Jánosnéra. Ekkor jött divatba az iskolatej, beteg voltam, de Kati néni megszervezte, s hogy megkapjam” – elevenítette fel az első iskolai élményeket dr. Bujdos Zsuzsanna, aki középiskolai tanulmányait a Kilián György (ma Diósgyőri) és Herman Ottó Gimnáziumokban végezte. Itt is találkozott kitűnő tanárokkal. Persze nemcsak a tanulás, hanem a közös kirándulások emléke is megmaradt. A biológia, történelem és a jog között ingadozott, s az utóbbit választva 1978-ban diplomázott Szegeden, a József Attila Tudományegyetem Jog- és Államtudományi Karán, 1981-ben tette le a jogtanácsosi szakvizsgát.

Friss diplomásként Jászberényben telepedett le, mintegy húsz évet élt, dolgozott a Jászságban. „Gyámügyesként kezdtem. Ebben az időben indult útjára az a kezdeményezés, hogy minden veszélyeztetett gyereknek legyen egy tanítóképző főiskolás pártfogója. Nagy érdeklődéssel végezték a hallgatók, sikeres módszer volt” – elevenítette fel  az első munkahelyéhez kötődő emlékeket dr. Bujdos Zsuzsanna. Ezt követően a járási hivatal igazgatási csoportvezetője volt, majd a Lehel Hűtőgépgyár jogtanácsosaként dolgozott. Érdekes korszak volt jogi szempontból is, mivel ekkor alakult át a cég, s privatizálta a svéd Elektrolux. Innen visszahívták a jászberényi polgármesteri hivatalba titkársági osztályvezetőnek, majd 1993 végén visszaköltözött Miskolcra, ahol az Észak-magyarországi Környezetvédelmi Felügyelőségen helyezkedett el, majd két évvel később a megyei önkormányzat főjegyzői irodájába került.

A hivatali szamárlétrán haladva jogi osztályvezető, majd az igazgatási és jogi főosztály vezetője lett. Mint a nevéből is sejthető, két osztály munkájának az irányítása tartozik hozzá, ami magában foglalja az informatikát is. Az Igazgatási és Jogi Főosztály a hivatal főosztályainak egyike, de tulajdonképpen a hivatalvezetés „törzskara”. Fő feladatuk a testület üléseinek (a közgyűlés és bizottságai) előkészítése, ami sokrétű feladat az anyag készítésétől és törvényességi vizsgálatától a postázásig. A közgyűlési előterjesztések először a főosztályvezetői értekezleten megtárgyalásra kerülnek. A közgyűlés tisztségviselői ezt követően vezetői értekezleten döntenek, hogy a közgyűlés elé kerül-e. Ha igen, akkor gondoskodni kell arról, hogy minden közgyűlési és érintett bizottsági tag előtte két héttel megkapja. Az eddigi közgyűlésnek 11 szakbizottsága volt, ami ugyancsak jelentős munkát ró a főosztályra. A felsoroltakon túl természetesen el kell látni a megyei önkormányzat hivatalára ruházott állami feladatokat, például a választások és népszavazások lebonyolításával kapcsolatos feladatokat, a nem állami fenntartású oktatási intézmények működésével kapcsolatos törvényességi feladatokat, közbeszerzési ügyekben a közreműködést. Ugyancsak fontos feladat a közgyűlés és hivatala által kötött szerződések elkészítése, törvényességi vizsgálata, közreműködés vagyoni ügyekben.

A főosztályvezető asszony egyben a Területi Választási Iroda vezetőjének jogi helyettese. Ugyancsak „nagy falat” az igazgatás. A személyzeti munka ellátása a hivatal valamennyi dolgozójának vonatkozásában. A köztisztviselők teljesítménycéljainak elérésének az értékelésétől a vagyonnyilatkozatok intézéséig, a képzésekig sokrétű feladat a személyzeti munka. Sőt még az ünnepi közgyűlések megszervezése is a főosztály hatáskörébe tartoznak. A kellemesebb feladatok közé tartoznak az átsorolások, esetleges jutalmazások, kitüntetések előkészítése, a joghallgatók nyári gyakorlatának az intézése, az intézmény nyugdíjasaival való kapcsolattartás.

„Ez egy jó szellemű hivatal, a főosztályon belül és kívül is segítőkészek a munkatársak. Egy munkatársam sem riad vissza a személyes áldozatvállalástól, az esetleges túlmunkától, pedig elég nagy a munkateher rajtuk” – jellemezte a „hely szellemét” dr. Bujdos Zsuzsanna. A magánemberről annyit tudtunk meg, hogy két gyermek édesanyja, András a Debreceni Egyetemen biológusként végzett, Zsuzsanna pedig a Miskolci Egyetem közgazdász hallgatója. „Ha van egy kis szabad időm, azt szívesen töltöm a Tisza-tó mellett, vízparton vagy a Bükkben kirándulással. A szívem eléggé visszahúz Jászberénybe. Tartom a kapcsolatot a régi kollégákkal, baráti körrel. Minden évben találkozunk, s együtt utazunk valamilyen rendezvényre” – vall a civil szokásairól dr. Bujdos Zsuzsanna. Annyi biztos, hogy 2006-ban kevés szabadideje volt, ugyanis két választás zavartalan lebonyolításában is közre kellett működni.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 7. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése