Rudnay Lajos

Cégtulajdonos, ügyvezető igazgató

Sátoraljaújhely

szszb 31 tk Rudnay Lajos 400.jpgMintha diaképeket vetítenének, lelki szemeim előtt úgy villannak fel Rudnay Lajosnak, a Certa Kft. ügyvezető igazgatójának meghatározó életképei. Mélységek és magasságok, sikerek és az életben maradás ösztöne fémjelzi eddigi életútját. Hihetetlen pályájának ívéből egy pillanatra enged betekintést. Vajon ki ismeri valójában őt? Személyes sorsát a történelem kíméletlensége alakította. De amit a sors egyik kezével elvett, a másikkal bőven kárpótolta. A halk szavú ügyvezető igazgató arca akkor derül fel először, amikor az életkorát legalább 10 évvel kevesebbre becsüli a krónikás. Kiérlelt gondolatai, Svájcban és Ausztriában szerzett tudása, banki és vállalatirányítási tapasztalatai, a nyugati munkakultúra ismerete és hazai adaptálása révén a fél évszázados múltú, többféle átszervezést megélt, létszámában is meghatározó – több, mint 300 dolgozó – így Borsod-Abaúj-Zemplén megye jelentős középvállalataként tekinthetünk a Certára. A kezdeti nehézségeken igyekeztek úrrá lenni, és a két társtulajdonos, Rudnay Lajos és Farkas János megingathatatlan hite a gyár és a munkahelyek megőrzésében, a termelés korszerűsítésében, és a piaci partnerek megelégedettsége azt eredményezte, hogy 2014-ben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a cégnek ítélte a Kiemelkedő Gazdálkodó Szervezet díjat, valamint évről évre egyre előkelőbb helyen végeznek a megye 100 legjelentősebb vállalkozása között.

A térkép szélére szorult Sátoraljaújhely, Zemplén „fővárosa” ezer szállal kötötte magához a lokálpatriótákat, ám az utóbbi években – a 2008-ban kezdődött gazdasági válság, a kiszámíthatatlan adózási szabályok, a banki és más, adminisztrációs ügyintézés bürokráciája miatt – még azok a kisüzemek is bedobták a törölközőt, amelyek küzdöttek a fennmaradásért. A nemrégiben még 20 ezer lelket számláló Újhelyről elvándoroltak a fiatalok, kényszerűségből, a megélhetés reményében. Nyugatra indultak, sokuknak már Miskolc is annak számít. A szülőföld hiába kötné baráti szálakkal, családi összetartozással, gyönyörű dimbes-dombos tájjal, sokan vándorbotot fogtak.

Ilyen körülmények közt mi késztet arra egy négy nyelven beszélő, európai mércével is meghatározó üzletembert és feleségét, Wimmer Elisabethet – aki könyvvizsgáló és adótanácsadó – hogy két fiuk és négy unokájuk mellől elköltözve, belefogjanak egy komoly vállalkozásba egy hátrányos helyzetű térségben? István fiuk ügyvéd Bécsben, Sándor a Dunapack anyacégénél dolgozik. Szívet melengető naptárt húz elő a nagyapa, Teresita, Lorenz, Clarissa és Viktor fényképeit örökíti évek óta a kalendárium. A hétvégéket a család közelében, Bécs mellett töltik.

A válasz nem egyszerű. Rudnay Lajos úr kutat az emlékezetében, de olyan, számára természetes alapértékeket sorol, hogy felelősségérzet a családja és a környezete iránt, a nyugati munkakultúra meghonosítása, a korábbi évtizedekben szocializálódott alkalmazottak gondolkodásmódjának átalakítása, a minőség, az üzleti partnerek, a fogyasztók iránti mélységes elkötelezettség – mint mondja, csak így érdemes élni.

A Nagykónyiban született, Kaposváron felnövő gyermek – testvéreivel együtt – még 1956. november 2-án elhagyta az országot. Dátumra figyelni, mert képzeletben már látta a vasfüggöny lezuhanását maga mögött. Kiválóan megállta a helyét svájci Lausanne-ban a francia nyelvű, 8 osztályos gimnáziumban. Egyetemet végzett, dolgozott a bécsi Schoeller Bankban. Amikor újabb kihívást keresett, itthon a feleségével és banki kölcsönnel megvette a nagy múltú Elzett Gyárat. Kevés a itt hely a vállalat, a konkurencia, a lassúskodó hazai banki, közigazgatási gyakorlat útvesztőit ecsetelni. Rudnay úr kiemeli, hogy Farkas János megjelenése, társtulajdonosi szerepvállalása, a maga műszaki tapasztalatával fellendítette a céget. Humán oldalról a nyugaton bevált vállalatvezetési modellt, a dolgozók döntéshozatalba való bevonását, műszaki oldalról pedig magasan kvalifikált szakemberek irányításával, és a legkorszerűbb technológia alkalmazásával folyik a gyártás, a fejlesztés és a tervezés.

Az EU Pályázati Portálon impozáns adat kelt figyelmet: Uniós támogatásból technológiai innovációs fejlesztést valósítottak meg a Certa Zárgyártó, Présöntő és Szerszámkészítő Kft-nél. A 600 millió Ft-t meghaladó eszközbeszerzés célja a megnövelt, hozzáadott értékű, új generációs termékek gyártására szolgáló folyamatok optimalizálása volt. Az egyik fő tevékenységi körük az alumínium öntvények gyártása. Termékeiket házon belül vetik alá CNC megmunkálásnak, és az öntéshez szükséges szerszámokat is itt gyártják. Hazai multik megbízható beszállítói.

Ma már sikertörténetet írnak, csaknem 3 milliárd Ft évi árbevételüket 2017-re 5 milliárdra emelik és félezer dolgozónak és családjaiknak adnak megélhetést. Tiszteletet parancsol az elkötelezettség, Zemplén büszke a Certára.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése