Nagy Lajos

Polgármester

Bükkaranyos 

Nagy Lajos Bukkaranyos 400.jpgA természet szeretete és a szabadságvágy vezérelte 2005-ben Miskolcról Bükkaranyosra az értelmiségi párt, ahol lakást vásároltak, majd sikeresen beilleszkedtek a falu közösségi életébe. Utóbbi hozadéka, hogy Lajost öt év múlva rábeszélték, induljon el a polgármester választáson. Öt tősgyökeres helybelivel szemben ő lett a befutó, a községben pedig új lendületet kapott a fejlesztési folyamat és az értékteremtés.

Családjában alaposan kilógott a sorból, hiszen szülei, nővére, sógora és még a nagyapja is pedagógusként keresi, kereste a kenyerét. A nagyapa és az édesapa sokáig iskolaigazgatóként dolgoztak. A Sátoraljaújhelyen 1976. július 16-án született, ám a családjával mindig a bodrogközi Karcsán élő Lajost viszont nem vonzotta ez a pálya, ezért középiskolai tanulmányait a Mátrafüredi Erdészeti Technikumban végezte. Onnan a szarvasi főiskolára került, ahol 2000-ben környezetvédelmi agrármérnök diplomát szerzett. Ezt követte a Miskolci Egyetemen a marketing kiegészítő szak elvégzése. Első munkahelyén, a Borsod Zöldért Rt. miskolci központjában végzettségének megfelelő feladatokat kapott, majd 2007-ben a vállalat kisebb cégeinek ügyvezetésével bízták meg. Ezek között volt ingatlanfejlesztő és idegenforgalmi terület is. Ekkor már Bükkaranyoson lakott feleségével, az igazságügyi végzettségű Földesi Nagy Andreával, aki egy miskolci ügyvédi irodában dolgozott. Mindketten imádják a lovakat, szeretnek lovagolni, Bükkaranyoson pedig adott erre minden lehetőség, hiszen kiváló lovas élet zajlik. Vásároltak egy gidrán fajta hátast, majd Lajos belépett a helyi huszárbandériumba.

Mindez nem a véletlen műve volt, hiszen a polgármester gyermekkorában megkedvelte a természetet. A Karcsa part és a bodrogközi táj szépsége, állatvilága mindig magával ragadta, és már gyermekkorában megtanult lovagolni. Húsz éve tagja lett az ottani vadásztársaságnak, amin keresztül számos hazai és külföldi barátra tett szert. A vadászszezonban többen náluk vendégeskednek, ők viszonzásul a nyaralást szervezik Olaszországba. Ez utóbbi néhány évig biztosan szünetelni fog, mert 2013 szeptemberében megszületett első gyermekük, Panka.

Bükkaranyos kulcsának jelképes átvétele után számos feladat várta az új polgármestert. A falun átfolyó Kulcsárvölgyi patak nagyobb csapadékmennyiséget nem tudott levezetni, de a 2010-es extrém árvizek minden korábbit felülmúltak, ami sürgős beavatkozást igényelt. Pályázaton nyert 98 millió forintból 2000 méter hosszon elvégezték a meder kotrását és 1000 méteren kő és betonfal közé zárták a vízfolyást. Felújításra szorult az óvoda is, ahol az épület rendbetétele után az udvari játékok és az eszközök cseréje zajlik. 2014.elején elkezdődik az orvosi rendelő rekonstrukciója és a szennyvízhálózat felújítása. Hamarosan megújul a sportpálya és épül játszó- és rendezvénytér is.

A polgármester a pályázatok közül kiemeli a komplex instrukciós programot. Lényege, hogy az iskola heterogén osztályaiban minden gyerek a képességeinek megfelelő tudásszinten tanulhasson, amihez számtalan modern eszköz áll rendelkezésre. Az elmúlt években megszokott dolog volt, hogy a többségében Miskolcon dolgozó szülők reggelente a városi iskolákba utaztatták gyermeküket, miközben a falu iskolájában kevés volt a létszám. Nagy Lajos hozott néhány intézkedést a folyamat megállítására, ami szemléletváltást, az új program alkalmazását és technikai újításokat jelentett. A döntő többség ma már a helybeli oktatási intézményben taníttatja gyermekét, többen értek már el jó eredményt a különböző szintű tanulmányi versenyeken.

Az 1530 fős településen 2000-2008 között volt egy kedvező tendencia. Miskolcról sokan vettek ingatlant és nőtt a lakosságszám, de a gazdasági helyzet romlása ebbe beleszólt. Emiatt még 60 telek vár beépítésre az egyébként nagyon sok új házzal büszkélkedhető Bükkaranyoson.

A polgármester hivatalba lépése óta bebizonyította, hogy nem kellenek nagy ötletek az előrehaladáshoz. Elindított egy mezőgazdasági programot, ahol első lépcsőben 3,5 hektáron kezdtek zöldségféléket termelni és fóliasátrat is építettek.  A megműveletlen hegyoldalakba őshonos bogyós növényeket telepítettek, azok termését gyógyászati felhasználásra készítik elő, illetve pálinkát főznek belőle. Ez a környezettudatos biogazdálkodási program nem csak termést, hanem pályázatok révén mezőgazdasági gépeket is hozott a konyhára. A jó munka jutalmaként hazánkban elsőként a bükkaranyosi önkormányzat  kapott elektromos kisautót, amit ebédszállításhoz és karbantartó tevékenységhez használnak, és amivel évi egymillió forint üzemanyagköltséget takarítanak meg.

A falu határában évekkel ezelőtt 45 Celsius fokos vizet találtak, annak hasznosítása a jövő tervei közé tartozik, amit Nagy Lajos a mára kialakult csapattal és a tőle megszokott lendülettel szeretne majd közkinccsé tenni.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Valahol a Hargitán

Ősz Zoltán alkotása Pasztell, 2009. Talán minden mese így kezdődik,” hogy valahol messze, az üveghegyen is túl” …valóban, a távolság, az érzékelhető messzeség, amit csak szemünk képes befogni a mindenek... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése

Karcolatok…

Huszár Boglárka alkotása 60×45 cm. Olaj, vászon. Arannyá vált a test, mint istenek szobrai a csendesen pislogó gyertyafényekben, amik hidegen sütnek és égetnek, marva a szem zugait, és piszkálva a... Tartalom megtekintése