Nagy Gyula

Polgármester,

Tiszacsécse

szszb_01-136_nagy_gyula.jpgAmikor bekanyargunk az enyhén emelkedő úton át Tiszacsécsére, mindjárt látjuk, hogy Móricz Zsigmond „tündér szigetén” járunk: a sövénykerítésen belül az író életnagyságú szobra, s előtte a zsúpfedeles szülőháza. A szobor hátratett kézzel, görbebottal szinte megelevenedik: mintha az író most szállt volna le egy szekérről, hazajőve a távolból, s vár, vár, hogy gyertek már, ti csécsiek, meséljetek, mi újság, mi történt idehaza.

− Én is itt születtem Tiszacsécsén 1935. május 27-én − mesél Nagy Gyula. Apám Nagy Lajos, anyám Gönczi Sarolta szegény parasztemberek voltak. Heten voltunk testvérek. S ahogy kezdtünk felcseperedni, mi is jártunk velük ki a mezőre, harmadában kapálni, aratni.

− Amikor apám 1951-ben meghalt, a fiúk közül én maradtam itthon, s én gazdálkodtam a 11 hold juttatott földben két tehenet hajtogatva. Emlékszem, 12-13 éves koromban már kaszáltam a búzát, anyám szedte a markot, s aztán együtt bekötöttük és keresztbe raktuk.

− Osztályaimat itthon végeztem el.

− Abban az időben Tiszacsécse lakossága 500-520 volt, ma a 300-at sem éri el. Fogyunk és egyre fogyunk, ma is két halottat gyászolunk.

− Az alsó iskola elvégzése után színésznek vágytam. Az akkori toborzáson népdalokat kellett elénekelnem, s megfeleltem. De a betegeskedő édesapám és földjeink miatt nem hagyhattam itt a családot.

− Utána beiratkoztam Miskolcon vasesztergályosnak. Otthagytam.  Még ha szerettem volna, se maradok. Már rég kitisztult bennem ez az érzés: a Tisza volt, és ma is a visszahúzó erő. Nem hiába gyakran mondogatják itt, és főleg az innen elköltözöttek: Ki a Tisza vizét issza, oda vágyik annak szíve vissza.

− Csak hozzáfogtam a továbbtanuláshoz, levelezőn elvégeztem a mezőgazdasági szakiskolát.

− Pulya- és kamaszkori élményeimből − amelyek ma is elevenen élnek bennem, és amelyeket gyakran elmesélgetünk, akkori barátok − kettőt hadd említsek meg: a gyümölcslopást meg a fonókba, dörzsölőkbe való járkálást. A lopásokat csak heccből, kalandból tettük, valamivel el kellett ütni a szabad időnket. Az utóbbit már a lányok utáni vágyás hajtotta.

− Eleven, tréfás és minden után érdeklődő legény voltam. Talán ezért is, tizenhét éves koromban már DISZ-titkárnak választottak meg. Aztán 1956 után a KISZ-titkár is én lettem. Színdarabokat tanultunk, szórakoztattuk a falut. Eleinte szájharmonikán, majd tangóharmonikán és klarinéton játszottam. Ezek mellett sokat sportoltam, futballoztam.

− Én az ötvenes évek elején nem léptem be a termelőszövetkezeti csoportba, bárhogy akarták is. A csekei állami gazdaságba jártam el dolgozni, mezei munkára, ahol elég jó pénzt kerestem.

A Nagy Imre-program után megint csak élére álltam a földjeinknek. ’55-ben csak be kellett lépnünk a téeszcsé-be. 1956-ban, a forradalomkor kiléptünk. És 1959-60-ban csak visszaszorítottak bennünket.

E néhány év legeredményesebb szakasza volt az 1956-60 közötti idő, mert a magángazdálkodásban gyarapodtunk.

1959-ben nősültem, feleségem Tukacs Irma. És ebben az évben már megszületett Csaba fiam. Egy évre rá született az Ibolya, harmadiknak hét év múlva Csilla.

− Csaba fiam gazdálkodik. Van két lányuk Andrea és Edina.

− Ibolya lányom is férjhez ment, ide a faluba, Fehérgyarmaton lakik, tanít, s egyedül neveli a két gyerekét (miközben ezt mondja, a torka elszorul, szemei könnybe lábadnak, mert a családfenntartójuk, a vője korán elhalt).

− Csilla lányom is tanítónő, Kölcsében lakik. A férje Máthé István. Orsolya és Lilla a gyerekük.

− Szorgos és kemény munkával elértük a feleségemmel, hogy mindegyik gyereknek önálló háza legyen. Jelenleg 1990-től az első polgármester vagyok a falunkban, és ennek a szatmári résznek az ÁFÉSZ országos küldöttje. Korábban, 1958-tól tanácstag, vb-tag voltam, míg csak 1984-ben megválasztottak elöljárónak.

− Sok küzdelemmel értem illetve értük el azt, hogy mindenféle szempontból leváljunk a szomszéd községektől, hogy önállósodjunk. Van egy jól működő mezőgazdasági szövetkezetünk, kész a vezetékes vízellátás, van ravatalozónk, a földtulajdonosok részére biztosítottuk a földalapot. 1993-ban 5,5 millió ráfordítással megcsináltuk az öregek otthonát is. Sőt, abban az évben a kultúrházat is újjávarázsoltuk. S jelenleg a vezetékes gáz bevezetésén szorgoskodunk.

− Sok mindenre lenne még szükségünk, hogy az utódaink itt maradjanak, vagy visszajöjjenek. Olyasmire, ami hívná, marasztalná azokat, akik elmentek, de visszavágynak.

De nem csüggedek, mert emlékszem apám bölcseletére: fiam, ha el akarsz valamit érni, ha nagyon akarod, eléred, mert ahol legnagyobb a szükség, ott az isteni segítség.

(Szatmári Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1994.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése