Lenkey Csaba

Igazgató,

Miskolc

baz_05_30_lenkey_csaba.jpgKarinthy Frigyes emberkéjére emlékeztet. Aki felépítette a maga kis magaslatát a nézők előtt, és amikor már mindenki azt hitte: ez a nagy mű, akkor elővette a hegedűt. És játszani kezdett.

Lenkey Csabával beszélgetve kiderül – ez a magaslat bennünk épül. Kell hozzá a szülői szeretet, kötőanyagnak az elhivatottság és nem kevés szorgalom, a mesterek dorgáló és dicsérő szava – állványzat gyanánt. S a végén lehet játszani. Akkor persze kiderül, nem is a játék már a lényeg, hanem a tudás, a tapasztalat, amit át kell adni a jövő muzsikusainak.

Milyen furcsa, az életpályájáról szólva, olyan mintha nem is saját maga, hanem a ház lenne a fontosabb. Majd minden téma végén visszakanyarodunk a „házhoz”, a gyönyörű neobarokk épülethez, amit 26 hónap alatt építettek fel Miskolcon. Abban a világban  – 1925-öt írunk –, amikor még rang volt építeni, és amikor a közadakozás helyett az összefogás szó volt divatban. A freskókkal díszített hangversenyteremben Magyarország történetének harmadik hangversenytermi orgonája várja, hogy megszólaltassák neves művészek. A megye zenei oktatásának és  zenei életének központja a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola, melynek igazgatását 1988-tól Lenkey Csaba hegedűművész tanár látja el.

Ahogyan fogalmaz – senki sem születik igazgatónak, a tisztség nem diplomafüggő, hanem rátermettség kérdése. Gyakorlattal kell kezdeni és nem elmélettel, és nagyon kell szeretni azt, amit irányítanak. Hálás a sorsnak – mondja –, hogy tehetségekkel teli iskolát „vezényel”. Talán ez a kifejezés fedi legjobban egy zenével átszőtt életű tanárember munkáját, akinek hatéves korában fogta meg a kezét az édesanyja, és vitte tanulni, hogy azután belépve a zene varázslatos palotájába járja végig annak minden lépcsőfokát. Itt érettségizett 1974-ben, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Tanárképző Intézetében szerzett kitüntetéses diplomát. Ezt követte a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, ahol 1981-ben hegedű kamaraművészi és szakközépiskolai hegedűtanári diplomát vehetett át, s lett egyidejűleg a Miskolci Szimfonikus Zenekar szólamvezetője.

Hét év tanítás után foglalta el az igazgatói széket – kétszázhúsz diák, hetven tanár és tíz technikai dolgozó mindennapjait intézve, úgy hogy közben szeretett tanári hivatását sem adta fel. Az intézmény a zenei szakképzés mellett öt tantárgyas érettségire készít fel, 1999-től a standard közismereti oktatás folyik – mintegy alternatívát biztosítva azok számára, akikben időközben az érdeklődés iránya megváltozott. Az oktatás színvonalát minősíti a 100%-os továbbtanulás ténye.

Rutin feladatokat nem tanít, de jóleső érzéssel nyugtázza, hogy a verseny vagy a vizsga előtt „elhozzák” a produkciót elé, s akkor jön a finomítás. Miért kíséri a csellistát, akit nem is tanít Kecskemétre, versenyre a direktor? Mert tehetséges. Mert a tehetség, hangsúlyozza másodszor is, itt a „ház”-ban szent dolog.

Miért is ezt az iskolát, ezeket a diákokat kerülné el a világ tengernyi hatása  – jó és rossz –, ám választani közöttük meg kell tanulniuk. S, amikor kiállnak a pódiumra, tudják: teljesíteniük kell. Az intézmény szervez programot a gyerekeknek. Például: bál, előtte két nap szabad program, irodalmi kávéház, társművészetek és játék – tanárok a diákokkal játszanak, mulatságos vetélkedők zajlanak, könnyed a hangulat. S, ha már e kifejezésnél tartunk: így illusztrálja, „kalandozás volt” a klasszikusból a népzene irányába. Lenkey Csaba 1975 és 1977 között a miskolci Avas Táncegyüttes vezető prímása. Büszke rá – mondja, miközben megemlíti, hogy Magyarországon nincs helyén az igényes népzene elismerése. A tanulságok levonása nem üres beszéd, nevéhez fűződik az intézményben a népzenei oktatás megkezdése, mint ahogyan a „házban” a klasszikus muzsikálás fortélyai mellett oktatják az egyházzenei és a jazzmuzsikával összefüggő ismereteket is.

Önéletrajzában olvashatjuk: „Eddigi 22 éves tanári pályafutásom alatt valamennyi végzős szakközépiskolás növendékem a Zeneakadémián, illetve tanárképző főiskolákon folytatta, folytatja tanulmányait.” Rendszeresen vezet hegedűtanári továbbképzéseket, tart előadásokat az Észak-magyarországi Régió taniskoláiban. Alelnöke a Művészeti Szakközépiskolák Szövetségének. S kamaraművészként rendszeresen koncertezik a Nemzeti Filharmónia és Miskolc város művészei sorozat rendezésében.

Életéhez hozzátartozik a rend. Akár nagybetűvel írva is, hiszen 2000-től tagja a Vitézi Rendnek. A nagyapát tüntették ki ezzel az elismeréssel, ami, miként elmondja örökölhető – anyai ágon ez történt – ám, édesapja is megkapta a második világháborúban. Ő születésének 80. évfordulóját ünnepelte volna, amikor fia letette e vitézi esküt. A direktor, mint megtudjuk a hegedűtanítás módszertanáról most könyvet ír. Az a bizonyos magaslat, ami bennünk alakul ki tovább formálódik, évről évre tovább épül.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése