Dr. Zsúdel Lászlóné

Középiskolai igazgató,

Miskolc

baz_04_82_dr_zsudel_laszlone.jpgVarga Ferenc gazdálkodó és Banu Irén egyetlen gyermekeként, újévi ajándékként született Kisvárdán 1945. január 1-jén. Gyermekkora kellemes, szép emlékként maradt meg emlékezetében, bár olykor túlzottan is féltett gyermeke volt szüleinek. A rétközi kisvárosban folytatta általános iskolai tanulmányait, majd ugyanott a leánygimnázium következett, ahol 1963-ban érettségizett. Mindig jó tanuló volt, főleg a reál tárgyakat, elsősorban a matematikát kedvelte, „mert az úgy jött magától”. Matematikatanára, dr. Kovács Magdolna volt a példaképe, miatta választotta ezt a pályát. A precíz, pontos és rendkívül igényes példaképet igyekezett követni fiatal tanárként is. A gimnáziumban különböző szakkörökre járt, aktív közösségi ember volt.

A Kossuth Lajos Tudományegyetem matematika–fizika szakára egyből felvették Debrecenbe, és a cívisváros máig fiatal, felnőtt, gondtalan egyetemi éveinek színhelyeként őrződött meg szép emlékei között.

Ezerkilencszázhatvannyolcban a diploma megszerzése után az időközben férjjé vált borsodi fiatalemberrel, Zsúdel Lászlóval kerültek Miskolcra ifjú pedagóguspárként. A férj a Földes Ferenc Gimnáziumban kezdett (ott is érettségizett!), ő pedig a 24. Számú Általános Iskolát tudhatta első munkahelyének. 1970-ben a 2. Számú Ipari Szakközépiskolában folytatta, majd fél évtized múltán került az akkor nyíló új, avasaljai Egészségügyi Szakközépiskolába, ahol mindkét tárgyát taníthatta. A tanítás módszertana mindig érdekelte, módszertani anyagokat is írt, munkaközösség-vezető volt.

1983-ban újabb lépést tett a képzeletbeli ranglétrán, az akkori Egészségügyi Szakiskolába került általános igazgatóhelyettesnek. 1990-ben bízták meg először az intézmény igazgatásával, azóta két újabb sikeres pályázat után már a harmadik ciklusát tölti.

Vezetése alatt komoly struktúraváltás zajlott le az iskolában: a kis létszámú nappali tagozatos képzéssel és nagy létszámú felnőttoktatással foglalkozó intézményt a 90-es években jelentősen átalakították. Fokozatosan hozták létre a szakközépiskolai osztályokat, 1994-ben tértek rá az érettségi utáni szakképzésre. Egy évvel később a sikeres Phare-pályázat eredményeként bevezették a humán szakmacsoportos képzést. 1998-ban világbanki program keretében fejlesztették az érettségi utáni szakképzést és elindították az informatika szakmacsoportos képzést, közben bekapcsolódtak az európai uniós Leonardo da Vinci-programokba is. Mindezek eredményeként olyan korszerű intézményt alakítottak ki, amely mindent tud, ami ma egy korszerű egészségügyi-oktatási intézménytől elvárható. 2000-ben a Comenius fejlesztési programba bekapcsolódva az iskola elnyerte a Közoktatás Minőségéért Díj kiválóság kategóriájának bronz fokozatát. 2002-ben a Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakközépiskolához (ezt a nevet vették fel 1995-ben) csatolták az avasi szakközépiskolát.

Így ma ők az ország egyik legnagyobb ilyen intézménye, a 9–12. osztályig összesen 30 osztályban folyik humán és informatika szakmacsoportos és érettségi utáni egészségügyi és szociális képzés. Szakmai levelező oktatás keretében ápoló és csecsemő és kisgyermekápoló szakon 8 osztályban tanulnak a hallgatók. Az iskolarendszeren kívüli felnőttképzésben az igényeknek megfelelően 16-18 szakon zajlik a szakemberképzés. Ma 56 osztályban közel 1700 tanuló színvonalas oktatását biztosítja 87 főállású pedagógus és 100-120 óraadó tanár.

Dr. Zsúdel Lászlóné a munka mellett önmaga képzésére is fordított időt: 1992-ben menedzserképzőt végzett Debrecenben, 2000-ben pedig a Pécsi Tudományegyetemen szerzett másoddiplomát közoktatás-vezetői szakon.

Kiváló Pedagógus, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat és az igazgatói munkaközösség tagja.

Sikereiről így vall: „A portástól az igazgatóhelyettesig mindenkitől olyan munkát várok el mennyiségben és minőségben a maga helyén, amit én is megteszek a saját helyemen. Talán ezért tartanak szigorú, de kiszámítható vezetőnek. Rólam közismert, hogy a céljaimat el szoktam érni, mert ha kell, tíz sikertelen próbálkozás után tizenegyedszer is nekikezdek.”

Munkájában mindig számíthat férjére, Dr. Zsúdel Lászlóra a Földes-gimnázium kiváló tanárára, akivel két gyermeket neveltek fel: Tamást, aki 1969-ben született és ma Miskolcon orvos (felesége fogorvos és egy ötéves gyermekük van) és Orsolyát, aki hat évvel később jött a világra. Ő szülei példáját követve fizikatanár lett egy miskolci szakközépiskolában.

Dr. Zsúdel Lászlóné – sokak Margója – szabad idejében utazni szeret. Az utóbbi években sok helyen megfordult hivatalos utakon Európa csaknem valamennyi országában, de arra is szakít időt, hogy a család együtt nyaraljon.

Szeret olvasni és egy könyvet nemigen tesz le addig, amíg a dolgok végére nem jut. Elégedett ember szakmai és emberi vonatkozásban is, ha újrakezdhetné, ismét pedagógus lenne, mert „tanítani és iskolát csinálni” nagyszerű dolog.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése